0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Klimamonitor
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debat: Sæt turbo på de nye klimaerhvervsskoler – de kan løfte os alle

Tekniq Arbejdsgiverne glæder sig over regeringens plan om at etablere nye klimaerhvervsskoler i en tid, hvor manglen på arbejdskraft bliver stadig mere nærværende. Der er brug for at sætte planerne i kraft hurtigst muligt, skriver Troels Blicher Danielsen i dette debatindlæg.

Klimamonitor
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Æres den, der æres bør.

Nu har vi gennem længere tid efterlyst konkrete forslag til, hvad regeringen vil gøre for at styrke strømmen af den faglærte arbejdskraft. Dem, der er en uundværlig ingrediens, hvis vi vil hæve tempoet på og kvaliteten af den grønne omstilling – ikke mindst når det gælder implementeringen af den nyeste teknologi i vores hverdag.

Derfor er der også grund til at lette på hatten over regeringens forslag om at oprette tre nye klimaerhvervsskoler i tæt samarbejde med ikke mindst landets grønne virksomheder. Et initiativ til 100 millioner kroner om året fra 2023-2028 (og derefter 30 millioner kroner om året), der efter vores mening naturligvis skal gennemføres som et supplement til, og ikke i stedet for, den løbende optimering af både de teknologiske undervisningsmuligheder og lærernes kompetencer på ALLE landets erhvervsskoler.

Vi kan kun sige: Sæt i værk!

For der skal ikke gå nøl i opstarten af de særlige klimaerhvervsskoler. Situationen med den manglende faglærte arbejdskraft er ikke et fjernt fremtidsscenarie – det er virkeligheden her og nu.

Og det er en udfordring, vi ikke bare kan løse ved at dreje på nogle enkelte knapper.

Ser vi eksempelvis på efterspørgslen efter elektrikere, er vi her i landet i en situation med stort set fuld beskæftigelse. En situation, vi i øvrigt deler med resten af Europa. I Norge er arbejdsløsheden for eksempel nede på 1,8 procent generelt, og i Sverige er den nærmest lig nul. Der er således kun den almindelig skifteledighed tilbage i store dele af Europa – altså den ledighed der kommer, når medarbejdere har lyst til at prøve kræfter med en ny stilling i en ny virksomhed. Og den vil altid være der.

En del af løsningen kan være at gøre det lettere at rekruttere arbejdskraft fra EU’s ansøgningslande, for at udvide den samlede pulje af mulige medarbejdere. Det har vi også tidligere anbefalet. Men samtidig skal vi tage ansvar for at styrke tilgangen af grønne og opdaterede kompetencer her til lands. Og i den forbindelse kan klimaerhvervsskolerne få en fremtrædende rolle.

Etableringen

I øjeblikket hersker der stadig en udbredt usikkerhed om, præcis hvor og hvordan disse skoler skal etableres. Igen kan vi kun opfordre til, at man hurtigst muligt får afklaret alle disse spørgsmål og kommer videre i processen – uden skelen til partipolitik eller særinteresser. Den grønne omstilling og elektrificeringen af det danske samfund må og skal være i centrum for beslutningen.

De nye skoler kan så forhåbentlig fungere som frontrunners for den generelle opgradering af hele erhvervsskolesystemet, så det i endnu højere grad end i dag bliver i stand til at opfylde efterspørgslen fra de mange virksomheder, der allerede nu tørster efter kvalificeret arbejdskraft.

De nye klimaerhvervsskoler bør betragtes som en løftestang for både den grønne omstilling og for alle de øvrige erhvervsskoler – og skal ikke bremses af frygt for en opdeling af skolerne i A- og B-hold.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce