0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto.
Foto: Pressefoto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Her er de tre redskaber, EU skal bruge for at bryde med sorte subsidier

Det er dybt problematisk, at EU fortsætter med at yde understøttelse til den olie- og gassektoren. Det socialdemokratiske parlamentsmedlem Niels Fuglsang giver i dette indlæg sit bud på, hvordan EU kan vende subsidierne mod grøn energi.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg sidder til daglig i Europa-Parlamentets Energiudvalg, hvor vi planlægger EU’s energipolitik ud fra målet om, at samfundet skal være klimaneutralt i 2050. Selv om vi er enige om de overordnede målsætninger, kniber det med fælles fodslag, når politikken bliver konkret. Og særligt spørgsmålet om subsidier til fossil energi splitter.

EU-landene pumper hvert år milliarder af euro i fossil energi. Europa-Kommissionen viste for nylig i en rapport, hvordan en række lande – herunder Frankrig, Irland, Holland og Sverige – endda bruger flere penge på at støtte sort energi end på at støtte vedvarende energi.

I Europa-Parlamentets Energiudvalg får spørgsmålet om subsidier sindene i kog. Diskussionen har en geografisk slagside. Jeg argumenterer – ofte støttet af mine nordeuropæiske kollegaer – for at udfase subsidier til olie og gas. En del af mine central- og østeuropæiske kolleger vil fortsat støtte især gas som et grønnere alternativ til kul.

Danmark som eksempel

Europa-Kommissionen har som en del af, hvad man kalder European Green Deal, forpligtet sig til i år at komme med et forslag til ny lovgivning i forhold til, hvilke energiprojekter der skal have støtte. Der er meget på spil.

Jeg tror, at EU her kan lære af at se på Danmark, hvor vi har en lang tradition for at støtte vedvarende energi. Efter oliekrisen oprettede man i 1976 et statsligt forskningsprogram for vindmøller, og i 1979 indførte regeringen en støtteordning med 30 procent tilskud til private, der ønskede at erhverve sig vindmøller.

I 1990’erne fik vi PSO-afgiften, der var en afgift, man pålagde el-kunderne, og som blev til et tilskud til vedvarende energi. Nu blev der for alvor sat vindmøller op.

Det er netop denne langsigtede tilgang til vedvarende energi – som dengang man startede ikke var økonomisk holdbar på kort sigt, men ved hjælp af støtteprogrammer og ændrede afgiftsstrukturer blev det – som vi skal bruge. I dag er kilowatt-prisen på vindenergi billigere end nogen anden energiform, og møllerne kan klare sig på markedsvilkår.

Ny politik i EU

EU skal på samme måde tænke langsigtet, og vi skal starte nu for at nå vores mål om klimaneutralitet i 2050. Men hvordan? EU har tre redskaber, der skal tages i brug for at sikre et opgør med de perverse subsidier til sort energi, der modarbejder klimaet.

For det første bør EU reformere sit budget, så det ikke længere støtter olie og gas.

For det første bør EU reformere sit budget, så det ikke længere støtter olie og gas. Den grønne tankegang skal føres igennem i hele budgettet, så EU’s landbrugsstøtte for eksempel ikke går til miljøbelastende landbrug, men bæredygtige landbrug. EU’s skal tænke klima ind i alle støtteprogrammer.

For det andet skal EU gøre det dyrere at forurene. Det kan EU gøre ved at hæve prisen på CO2-kvoter, som energiselskaber og industrivirksomheder skal købe for at udlede CO2. Kvoteprisen har længe været alt for lav. Ved at reducere mængden af kvoter, kan man hæve prisen på forurening.

For det tredje skal EU sætte en deadline for, hvornår al statsstøtte til fossil energi skal slutte. For at vinde klimakampen er det afgørende, at vi kan vende pengestrømmene fra sorte formål til grønne formål i løbet af ganske få år.

Det er der, det grønne slag står i EU nu.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce