0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DAC
Pressefoto: DAC
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Prisvindende genbrugsdesigner: Start det cirkulære byggeri med skure, garager, udhuse, depotrum og lader

Første vigtige skridt mod cirkulært byggeri bør tages ved at sikre, at sekundært byggeri opføres af genbrugsmaterialer, som er underlagt færre regler end andet byggeri, skriver genbrugsdesigner Niels Jakubiak Andersen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danmark bryster vi os af, at vi genanvender 85 procent af alt byggeaffald, men størstedelen knuses og ender som vejfyld eller forbrændes. Vores byggekultur er præget af en destruktiv, lineær tankegang, hvor nyt er nemt, og brugt er glemt. Det udgør en kolossal belastning for både miljøet og byggesektorens integritet.

Byggeindustrien har skabt rammerne for den moderne verden på rekordtid, men vores kortsigtede tilgang har medført, at vi ofte fjerner mere materialeværdi, end vi tilfører. Ikke nok med at kvaliteten af vores nybyggeri er faldende, vi er også ved at løbe tør for de ressourcer, som er selve byggeriets forudsætning.

Vores byggekultur er præget af en destruktiv, lineær tankegang, hvor nyt er nemt, og brugt er glemt

Hvis vi fortsætter vores nuværende ressourcemodel, vil det få vidtrækkende konsekvenser for miljøet, forsyningskæderne og samfundsøkonomien. Dette er ikke længere et spørgsmål om tro og overbevisning, men et ufravigeligt faktum.

Danmark har muligheden for at blive et foregangsland og vise omverdenen, hvordan man omstiller byggebranchen. Og der er er heldigvis allerede mange nye løsninger og initiativer, som vil kunne effektiviseres, skaleres og sætte fart på den cirkulære omstilling.

Start med det sekundære byggeri

I arbejdet med at gentænke byggeindustrien kan vi lade os inspirere af den tilgang, som gennem de senere år har drevet den transformative innovationstænkning og skabt banebrydende resultater i selv de mest konservative industrier, nemlig: think big, start small, learn fast.

Et eksempel på start small vil være, at vi tager fat på det uopvarmede, sekundære byggeri, som er underlagt færre regler end det primære. Det kan være skure, garager, udhuse, depotrum, lader og lignende.

Der bygges årligt i nærheden af 500.000 kvadratmeter sekundært byggeri i Danmark, og hvis alt blev bygget af genbrugsmaterialer, ville det give os en årlig CO2-besparelse på mindst 40.000 tons.

Jonathan Weimar
Foto: Jonathan Weimar

Foruden den reducerede miljøbelastning kan vi her høste de fornødne erfaringer i en mindre kompliceret bygningstype, da vi for alt i verden ikke må risikere at kompromittere den primære bygningsmasse. Samtidig vil det være muligt at indhente data og opbygge viden, justere lovgivningen, samt udvikle forsyningskæderne.

Dermed vil vi kunne sikre, at byggeindustriens transformation fremover sker på et erfaringsmæssigt og økonomisk bæredygtigt grundlag.

En ny verden

En ambitiøs tilgang til det sekundære byggeri kan bane vejen for en eksponentiel udvikling af nye cirkulære løsninger på tværs af byggebranchens værdikæder.

Løsningen er ikke blot at få byggeaffald ind i eksisterende projekter og produkter. Vi skal i stedet designe og udvikle helt nye løsninger ud fra et ressource-, kvalitets- og forsyningsmæssigt perspektiv, og denne fundamentale gentænkning kan også få afledte effekter, som rækker ud over industrien og langt ind i det levede liv.

Byggebranchen har et afgørende ansvar for at skabe rammerne for vores sociale fællesskaber, og vores byggeri bør understøtte befolkningens øgede ressourcebevidsthed.

I Danmark er der årligt mere end 3.500 renovations- og cykelskure, som skal udskiftes i boligforeninger, erhvervsejendomme og på skoler. Disse bygninger kunne samtidig danne rammer for lokale fællesskaber og understøtte brugernes ‘liv omkring skuret’.

Ved at møde genbrugskulturen oftere i vores hverdag vil vi alle få helt konkrete erfaringer med ressourceproblematikkens alvor og muligheder. En gennemtænkt og veldesignet genbrugsæstetik vil skabe en sanselighed, der styrker vores bevidsthed om det forgængelige og foranderlige som en smuk og naturlig del af livet.

Efterspørg løsningerne sammen – hver for sig

I fremtiden skal vi rive langt mindre ned, og når vi renoverer og bygger nyt, skal det holde længere og efterfølgende kunne adskilles og genbruges.

Håndtering og brug af genbrugsmaterialer bør være et kvalitetsparameter i tilbudsgivningerne, og der bør stilles langt større krav om genbrug i byggeriet

Ressourcekortlægning og selektiv nedrivning er så småt blevet en del af byggeriets processer, og nye modeller for recirkulering af materialerne er ved at indfinde sig. Materialerne kortlægges, så det reelt gøres muligt for nedrivere og entreprenører at indregne værdien i deres processer. Håndtering og brug af genbrugsmaterialer bør være et kvalitetsparameter i tilbudsgivningerne, og der bør stilles langt større krav om genbrug i byggeriet.

Men der mangler volumen på efterspørgslen.

Alt for ofte ser vi enkeltstående studier og innovationsprojekter, der desværre mangler den bagvedliggende infrastruktur, som er helt kritisk for skalering af løsningerne. Volumen vil være helt afgørende for at få de nye cirkler til at mødes, og hjulene til for alvor at snurre. Alle bygherrer kan med efterspørgsel af genbrug i sekundært byggeri allerede i dag begynde i det små og samtidig bidrage til den industrialisering af løsningerne, der skaber vejen for en egentlig modning af markedet.

Sådan vil vi sammen – og hver for sig – modne markedet for genbrug i byggeriet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Forsiden