0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Linda Suhr
PR-foto: Linda Suhr
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Borgmester: Ja, den grønne omstilling skal op i fart, men nordjyderne vil høre, om der er ’penge i skidtet’

Frederikshavn Kommune tror på kombinationen af økonomisk og grøn fornuft, skriver borgmester Birgit S. Hansen (S) i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er min overbevisning, at vi mennesker oftest er styret af vores fornuft. Vi ser det fornuftige, det strengt nødvendige, i at rette op på de klima- og miljøskader, vi som art har påført planeten.

Vi skal forbruge mindre af klodens ressourcer. Vi skal udlede langt mindre CO2. Vi skal forurene langt mindre. Gør vi det ikke, er konsekvenserne uoverskuelige og skræmmende – særligt for kommende generationer.

Vi ser dog også det fornuftige i, at den grønne omstilling går hånd i hånd med økonomisk bæredygtighed – på nordjysk: Er der ’penge i skidtet’?

Vi er, gennem evolutionen, gearet til selvopretholdelse. Og det betyder, at vi har en iboende trang til at skabe os et så trygt og behageligt liv, som muligt. Og ikke mindst et liv, som også er sikret i fremtiden. Det er måske ikke noget, vi som oftest er bevidste om. Men de basale behov – så som adgang til bolig og fødevarer – driver os nok ofte mere, end motivet om at passe på klimaet og beskytte truede arter – tillader jeg mig lidt flabet at påstå.

Også selv om det unægtelig er sandt, at en fyldt kummefryser, en skøn familiebil og et fuldmuret hus ikke er meget værd, hvis havstanden stiger, og bierne forsvinder.

Vi tror i Frederikshavn Kommune på kombinationen af økonomisk og grøn fornuft. De to ting skal følges ad, hvis vi skal have vores borgere til at tage de nødvendige skridt på vejen mod et mere bæredygtigt samfund.

Gratis adgang til grøn omstilling

Vores grundlæggende indstilling til klimaomstillingen er som allerede nævnt, at indsatserne skal være økonomisk rentable. Økonomi og klimaindsats skal gå hånd i hånd og være bæredygtige på lang sigt. Borgeren skal involveres meget direkte i den proces. Det er ikke nok med politiske mål og skåltaler.

Involveringen af lokalbefolkningen sker blandt andet gennem vores borgergrupper. I 2018 oprettede vi for eksempel Danmarks første ungeklimaråd; en model som nu benyttes af andre kommuner som Sønderborg Kommune og Høje-Taastrup Kommune.

De unge laver formidling om klimaforandringer ’ung til ung’ og ’ung til voksen’ og udfører lokale klimaprojekter - for eksempel en pop-up-restaurant med klimarigtig mad eller et tøjsalgsevent med boder. Vores unge viser vejen med konkret handling i stedet for demonstrationer.

»Vores unge viser vejen med konkret handling i stedet for demonstrationer.«

Vi tror meget på handling gennem små, men virksomme, aktive skridt. Vi forsøger for eksempel at ændre borgernes transportvaner gennem gratis udlån af el-cykler. Sidste år testede cirka 200 af vores borgere en el-cykel, og de første resultater begynder at vise sig. For eksempel har lokale borgere skiftet en bil ud med en el-cykel efter at have benyttet vores tilbud.

Boligejere i Frederikshavn Kommune kan også gratis låne termografikameraer for at blive klogere på, om det giver klimamæssigt såvel som økonomisk mening at energirenovere.

Andre af vores borgere benytter sig af det lokale forsyningsselskabs tilbud om at få et gratis besøg af en energirådgiver, eller de kommer til et af vores informationsmøder om energirenovering af boligen.

Vi tilbyder også at komme ud til de enkelte virksomheder med oplæg, råd og vejledning til de ansatte om energirenovering.

Vi bestræber os løbende via informations- og rådgivningskampagner på at konkretisere den enkelte borgers handlemuligheder i forhold til energirenovering, transportløsninger og madvaner.

Vi gør det nemt, brugbart og gratis – og det virker. Vores erfaring er, at borgerne meget gerne deltager, men de spørger også: hvad kan jeg spare i forbrugsafgifter? Er der arbejdspladser i det? Altså what’s in it for me? Det er ok – det er faktisk en win- win – lidt klicheagtigt udtrykt. Vi gør noget godt for klimaet, samtidigt med det er godt for tegnebogen: Det kan vi li’.

Bidrag og profit

Vi arbejder i Frederikshavn Kommune løbende på at tiltrække nye miljø- og klimadygtige investeringer til vores kommune. Det er her værd at nævne, at vi har inviteret succesvirksomheden European Energy til at etablere et havvindmølle-testanlæg ud for vores kyst. Her kan verdens vindenergivirksomheder teste den nyeste teknologi i kampen for at finde bedre løsninger.

Verden får bedre adgang til vedvarende energi, og vi får flere arbejdspladser og en værdsat delagtighed i en god grøn indsats. Det giver mening.

»Man bør ikke skille økonomi og grøn omstilling ad. Det er naivt at tro, at det kan lade sig gøre.«

Kommunens borgere får mulighed for købe andel i testanlægget. De kan på den måde være med til at bidrage til den grønne energiomstilling og samtidig gøre en økonomisk investering med mulighed for profit.

Man bør ikke skille økonomi og grøn omstilling ad. Det er naivt at tro, at det kan lade sig gøre. Salget af elbiler i Danmark stiger, hver gang der kommer mere økonomiske modeller på markedet, og afgifterne på dem reduceres.

Flere folk energioptimerer deres boliger, når de kan få gratis rådgivning. De supermarkedskæder, som har satset på billige økologiske varer, sælger en større andel økologi.

Det er økonomisk fornuft. Det er grøn fornuft. Det er sund fornuft. Og det er gennem fornuften og tegnebogen, at vi kan forbedre vores klima og miljø.

Er det moralsk anløbent? Næh, det er ok.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce