0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Statens klimapakke bør stille krav om miljømærkede indkøb

De offentlige indkøb, der hvert år løber op i 370 milliarder kroner, bør Folketinget i klimaforhandlingerne sikre er miljømærkede, skriver Søren Kjærsgaard, formand for Det Danske Miljømærkenævn, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvert år indkøber det offentlige for 370 milliarder kroner. De store summer rummer en kæmpe mulighed for at rykke hurtigt og effektivt på den grønne omstilling.

Forestil dig et offentligt forbrug, hvor grønne produkter og løsninger blev valgt først. Lige fra legetøj i børneinstitutionerne til nybyggeri og renovering. Det ville være godt for klimaet og miljøet.

Og så ville det rykke resten af markedet med en fart, som vi aldrig har set før. Det ville betyde, at udvalget og mulighederne for at vælge grønt ville blive markant udvidet – for os alle sammen.

Erfaringerne viser nemlig, at det gør en forskel, når én kommune går foran og beder markedet tilbyde produkter, som er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkerne er gode valg for sundheden og nærmiljøet, men i høj grad også for vores fælles klima, da de har et bredt fokus på at begrænse klimabelastningen.

København fik udvidet udbud

For eksempel har Københavns Kommune efterspurgt miljømærkede møbler til deres kontorer. Da kommunen i 2018 undersøgte markedet og inviterede alle leverandører til dialog, var der kun ganske få produkter på markedet.

Nu er det blevet en del af de landsdækkende forpligtende rammeaftaler, og markedsudbuddet er vokset markant for alle. Den større volumen i efterspørgslen medfører også, at det bliver økonomisk mere rentabelt, idet det er med til at gøre priserne billigere, når flere efterspørger og flere producerer.

Der foretages altså allerede grønne offentlige indkøb, men flere kan gøre meget mere. Her er tre konkrete forslag: Stil krav, skab en ordentlig markedsdialog og mål succesen langsigtet og bredt.

Den enkle måde at foretage grønne indkøb er ved at stille krav om miljømærkerne i udbud. Dermed behøver indkøberen ikke selv at udvikle og kontrollere detaljerede miljøkrav, og samfundet undgår dyre konsulenter og lange processer. Det behøver faktisk ikke være så kompliceret.

Giv et politisk mandat til grøn markedsdialog

Nogle kommuner og regioner efterspørger allerede miljømærkede produkter, og mange virksomheder udbyder dem også. Men samtidig er der et stort gab imellem, hvad de offentlige indkøbere gerne vil købe, og hvad de kan finde på markedet.

Derfor opfordrer vi de offentlige indkøbere til at indgå en reel markedsdialog, hvor de fortæller markedet, at de ønsker at købe for eksempel miljømærkede barnevogne og institutionsmøbler, og hvor de sammen med markedet finder mulighederne.

Nogle gange skal der skubbes lidt på, men når det lykkes, så rykker det også langt ud over den enkelte kommunegrænse. Det kræver, at de offentlige indkøbere får et klart politisk mandat til at stille krav og arbejde henimod flere miljømærkede produkter.

Dét mandat kan de for eksempel få, ved at landets kommunal- og regionalbestyrelser kan stille krav og politiske målsætninger. Vi skal have politikerne på banen, hvis de virkelig ønsker at gøre de offentlige indkøb grønne.

Mål succesen langsigtet og bredt

Ud over at opstille politiske målsætninger, kræver det en grundlæggende ændring af, hvordan vi måler succesen for indkøbsafdelingerne. Fremfor at have et konstant og ensidigt fokus på anskaffelsesprisen, skal der et mere bredt fokus på de samlede besparelser, som indkøbet skaber for hele organisationen i hele produktets eller løsningens levetid; for eksempel ved at vælge varer af god kvalitet og med lang holdbarhed.

I Gladsaxe Kommune har de for eksempel truffet et politisk valg om, at nybyggede daginstitutioner skal svanemærkes. Det har været en stor succes, hvor personale og forældre har kunnet spejle sig i det samfundsansvar, som Svanemærket står for.

»Ved at se på økonomien som en helhed og over en længere periode kan det sagtens være sund fornuft at prioritere klimaet – også for pengepungen«

Men det har også givet nogle kontante besparelser på andre dele af økonomien, for eksempel når det kommer til reduceret sygefravær (svanemærkede byggerier er blandt andet kendetegnet ved et godt indeklima) og reduceret energiforbrug.

Ved at se på økonomien som en helhed og over en længere periode kan det sagtens være sund fornuft at prioritere klimaet – også for pengepungen.

Stil krav via klimahandlingsplanen

Nu er forhandlingerne om klimahandlingsplanen gået i gang, og dermed har Danmark en fantastisk chance for at sætte handling bag ordene. Det kan for eksempel ske ved at fastsætte, hvor stor en del af det offentlige indkøb, der skal være miljømærket – eller ved at kommunerne melder aktivt ind og forpligter sig på måltal for bæredygtigt indkøb. På samme måde kan kommuner og regioner forpligtes til, at deres byggerier skal være miljøcertificerede.

Økonomien har brug for et boost, og klimaet har brug for grønne handlinger. Der skal investeres massivt. Lad os sørge for, at det ikke bliver på bekostning af klimaet. Vi kan slå hensynet til begge dele sammen, og booste økonomien, samtidig med at vi træffer bæredygtige og grønne valg.

Forestil dig en verden, hvor hele Danmarks offentlige forbrug bliver dirigeret i en grøn retning. Det kan blive stort, og det kræver blot, at vi gør det. Sammen. Nu.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce