0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto
Foto: Privatfoto
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Energiøer er et flot salgsnummer uden tilstrækkelig klimagevinst

Diskrepansen mellem regeringens grønne brandingstrategi og reel klimahandling er slående, skriver ph.d.-stipendiat Katrine Maria Lumbye i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I går, mandag, mere end et år efter valget, kom klimaaftalen som første del af regeringens længe ventede klimahandlingsplan.

Klimaaftalen indeholder mange fine tiltag, men mest opsigtsvækkende er de to energiøer som skal ligge i Nordsøen og Østersøen.

Øerne er uden tvivl aftalens prestigeprojekt og har allerede trukket overskrifter i udlandet, blandt andet i The Guardian. Det ser flot ud. Men fra et klimaperspektiv virker projektet ineffektivt og unødvendigt fordyrende.

Beregninger fra Cowi og European Energy viser, at man for syv milliarder mindre kunne opføre samme mængde havvindmøller andetsteds, som man kunne læse i Politiken søndag. De syv milliarder kunne være brugt til andre og bedre klimatiltag.

På lang sigt vurderer eksperter, at energiøer givetvis kan være en god ide i takt med at grønne teknologier som PtX (Power to X) modnes, men på nuværende tidspunkt er det en forkert prioritering, når man tænker på den enorme klimaopgave, vi står foran.

Energieffektivitet og elektrificering

Der burde i stedet investeres mere i energieffektivitet og elektrificering af samfundet – varme, transport og industri vejer tungt i klimaregnskabet. Der er flere områder, der kan give hurtigere, og i mange tilfælde billigere, reduktion af CO2-udledningerne end energiøerne.

Regeringen mangler også at tage et reelt opgør med den problematiske biomasse. I klimaaftalen er det vedtaget at indføre et såkaldt bæredygtighedskrav, men forhandlingerne om disse krav er udskudt til efteråret. Endelig er der udvindingen af nordsøolie, som regeringen stadig afviser at skrotte på trods af, at Klimarådets rapport på området, som regeringen selv bestilte, slår fast at et udvindingsstop sænker de globale CO2-udledninger.

Gårsdagens klimaaftale har gode tiltag på visse områder, men det er bare langt fra nok hvis målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 skal blive en realitet. Faktisk er det netop kommet frem, at vi på grund af en nyligt opdaget fejl i Energistyrelsens basisfremskrivning er endnu længere fra målet. Derfor skal klimatiltagene være så meget desto mere ambitiøse. Vi skal se drastisk CO2-reduktion hurtigt. Det leverer klimaaftalen ikke.

Diskrepans

Regeringen har både før og efter valget benyttet en heftig grøn brandingstrategi med Dan Jørgensen i spidsen. Indtil for nylig har både eksperter, aktivister og politikere dog måtte kigge langt efter egentlige tiltag.

Diskrepansen mellem regeringens grønne brandingstrategi og reel klimahandling er slående. Dan Jørgensen sælger ivrigt Danmark som grønt forgangsland i udlandet og løber gerne parløb med det Internationale Energiagentur for at stå i spidsen af et internationalt klima- og energisamarbejde. Men samtidig har Dan Jørgensen herhjemme, på vegne af regeringen, været kæppen i CO2-afgiftshjulet. Nu er CO2-afgifterne dog kommet med i klimaaftalen, men det var på trods af, og ikke på grund af, regeringen.

De nye energiøer er et opsigtsvækkende prestigeprojekt og bliver uden tvivl et globalt tilløbsstykke inden for energi-kredse såvel som for journalister.

Men det er skuffende at aftalens grønne, og dyre, prestigeprojekt tilsyneladende giver så lidt på klimabundlinjen nu og her. For en regering der med egne ord »vandt klimavalget« er deres energipolitik stadig utilstrækkelig.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce