0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Red regnskoven – brug mere tropisk træ

De tropiske skove bliver udsat for afskovning og afbrænding, så arealerne kan bruges til andet end skov. Derfor er bæredygtig brug af træprodukter det mest effektive middel til at bevare regnskoven, skriver Jakob Rygg Klaumann, direktør i Dansk Træforening, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ny rapport fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) viser, at selvom skovarealet vokser i det meste af verden, falder andelen af regnskov stadig i Afrika og Sydamerika. Fra januar til april i år er der forsvundet regnskov alene fra Amazonas i et omfang, der svarer til seks gange Københavns størrelse – en stigning på 55 procent fra sidste år.

Det er katastrofalt for både biodiversiteten og klimaet.

En del af løsningen ligger lige for – brug mere tropisk træ.

Det lyder umiddelbart paradoksalt, men forklaringen er ganske simpel: Hvis ikke det kan betale sig at bevare skoven som skov, så er der mange interesser, der står i kø for at bruge pladsen til noget andet.

Regnskoven er en indtægtskilde

Det er stadig en udbredt misforståelse, at brug af tropisk træ ødelægger regnskoven. Mange private forbrugere, arkitekter og rådgivere tror fejlagtigt, at man bedst beskytter regnskoven ved helt at undgå træprodukter fra den.

Men skovejerne har ingen interesse i, at skoven ødelægges og forsvinder, så længe der er efterspørgsel på deres produkter. Er der ingen salg i træet, så ryddes skoven til gengæld til fordel for andre ting, som kan skaffe smør på brødet og skolegang til børnene. Klimaet og biodiversiteten kommer i anden række, når tegnebogen – og maven – er tom.

De tropiske skove er under pres fra mange sider. Ifølge FAO er de vigtigste kilder til skovrydning i troperne omlægning til kommercielt landbrug, subsistenslandbrug, infrastruktur, minedrift og dæmninger.

Sat på spidsen er vi i fuld gang med at spise regnskoven op.

Det er mere ødelæggende for regnskoven at købe færdigretter, kiks og revet ost med ucertificeret palmeolie i end at bygge en terrasse i certificeret tropisk træ.

Og når det bedre kan betale sig for befolkningen at producere soja til svinefoder til blandt andet danske grise end at høste og dyrke skoven for at producere tømmer – ja, så falder det sjældent ud til træernes fordel.

Skal regnskoven forblive regnskov kræver det, at skovens produkter efterspørges, så de skaber værdi for lokalbefolkningen og regeringerne.

Nøgleordet er bæredygtighed

Det er afgørende at sikre sig, at man kun køber og bruger træ fra ansvarlige virksomheder, der overholder både due diligence lovgivning og bæredygtighedsprincipper. Certificeringsordninger som fx PEFC og FSC er en måde at dokumentere på, at træet er bæredygtigt produceret og forarbejdet. Det vil blandt andet sige, at der er taget vidtgående miljøhensyn, at man ikke høster mere træ end skoven selv kan producere, og at man sørger for ordentlige arbejdsforhold.

Køb og brug af certificeret tropisk træ til en pris, der gør det muligt for skovejerne at have en profitabel forretning, er afgørende for, at regnskoven ikke mejes ned til fordel for mere lukrative produkter.

Godt for klimaet at bruge træ

Alle træer suger CO2 ud af luften og lagrer det. Det gælder selvfølgelig også tropisk træ.

Regnskov – og al anden skov – spiller en stor rolle i kulstofkredsløbet, og bæredygtig skovdrift og brug af træ gavner klimaet. Bæredygtig skovdrift sikrer kulstofpuljen i skoven, og det høstede træ kan erstatte CO2-tunge materialer som beton, stål og plastik i bygge- og møbelindustrien, samtidig med at træproduktet fungerer som CO2-lager i hele dets levetid.

Nye træer vokser op på de høstedes plads og fjerner endnu mere CO2 fra atmosfæren.

Rydning af verdens skove - herunder konvertering af regnskov til landbrugsarealer og illegal og ikke-bæredygtig hugst - fører derimod til store udledninger af CO2.

Også derfor er det så vigtigt at punktere myten om, at det smadrer regnskoven at bruge tropisk træ. Den fejlslutning vil kun resultere i endnu dårligere forhold i de i forvejen pressede områder og en endnu større belastning for vores klima.

Snart begynder årets tørre tid i Amazonas, og skovafbrændingerne vil accelerere, men du kan hjælpe med at lægge en dæmper på den udvikling: Skru op for brugen af lovligt, bæredygtigt træ – det er nu engang en af de bedste måder at sikre, at regnskoven forbliver regnskov.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce