0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

V-politiker: Der er stadig modstand mod klimaomstillingen, og derfor har Europas lovgivningsmaskine brug for et klimafilter

Klimahensyn skal ikke gemmes væk i enkelte fagudvalg i Europa-Parlamentet. Derfor bør EU fremover vurdere klimaeffekten af al ny lovgivning, skriver V-parlamentariker Linea Søgaard-Lidell i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Man skal ikke være blind for den modstand imod den grønne omstilling, der stadig eksisterer i Europa. Klimadagsordenen bliver ikke prioriteret af sig selv, og vi skal fortsat kæmpe hårdt for det.

Flere og flere kræfter har meldt sig klar til at udskyde klimahandlingen i ly af Corona, og det er ikke kun i Syd- og Østeuropa, de stemmer kommer fra. Det har jeg selv oplevet i kraft af min plads i Europa-Parlamentets Miljøudvalg, hvor vi er i fuld gang med at forhandle EU’s nye klimalov.

Her har en række politikere fra den mest højreorienteret gruppe ’Identitet og Demokrati’ stillet ændringsforslag om helt at afvikle klimaloven. Der er også blevet stillet forslag fra polske politikere om at bibeholde de eksisterende klimamål, under dække af den forestående økonomiske nedgang.

Men klimakrisen er desværre hverken løst eller udskudt, så det er nu, vi skal sikre, at vi bygger en grønnere økonomi op igen.

Klimafilter

Det er afgørende både for vores klode, de kommende generationer og væksten, at vi fortsat prioriterer klimadagsordenen højt. Derfor er det en af mine vigtigste prioriteter, at klimahensyn bliver mere central i vores lovgivningsproces i EU.

Jeg har foreslået til EU’s nye klimalov, at vi skal vurdere klimaeffekten af alle nye lovforslag, der kommer fra Kommissionen. Det er på tide, at klimahensyn bliver en del af det almindelige lovgivningsarbejde i EU, i stedet for at det behandles i enkelte udvalg og sager.

For klimapolitik er jo også erhvervspolitik, transportpolitik og landbrugspolitik. Alarmklokkerne skal derfor ringe, hvis vi utilsigtet modarbejder vores klimamål uanset område.

Det er Kommissionen, der har serveretten på lovforslag i EU. De har selv spillet ud med, at både nuværende og fremtidig lovgivning skal være konsistent med, og gerne bidrage til, at opnå målet om klimaneutralitet i 2050.

De undlader dog at fortælle, hvordan de vil sikre, at alt lovgivning faktisk er i overensstemmelse med vores klimaambitioner. Det er ikke godt nok.

Mit forslag om en obligatorisk konsekvensanalyse af lovforslags klimaeffekter vil hjælpe med det. Det vil nemlig betyde, at vi ser alle lovforslag gennem en grøn klima-linse, der gør os i stand til at ændre på de dele af et givent forslag, som har utilsigtede konsekvenser for klimaet.

Det vil gøre det sværere for politikere at vende det blinde øje til forslag, som skader vores fælles kamp mod klimaforandringerne. Det er vigtigt, fordi det vil være lidt af en molbohistorie, hvis vi i den europæiske lovgivningsproces vedtager love, som er kontraproduktive for den grønne omstilling, især hvis det er fordi vi ikke har været klar over forslagets konsekvenser for klimaet.

Bedste brug af penge

I en tid hvor vi taler meget om økonomien i EU, er det værd at nævne, at forslaget også er omkostningseffektivt, da det sikrer, at de mange penge, vi poster i den grønne omstilling på EU-niveau, ikke modarbejdes i andre dele af EU-systemet.

Men det er ikke kun i Parlamentet, vi skal blive enige. Vi skal senere forhandle Parlamentets forslag med medlemslandene. Her er der desværre også stigende modstand mod, at vi skal i gang med den grønne omstilling. Selv Tysklands EU-ambassadør har været ude at sige, at klimadagsordenen ikke er en hovedprioritet for Tysklands EU-formandskab, der netop er startet.

Det er kun et år efter, vi havde det grønneste EU-valg nogensinde. Vi har lovet europæerne, at vi ikke kun snakker om vores klimaambitioner, men også handler på dem. Så selv om flere EU-lande er blevet fodslæbende igen, er vi nødt til at presse på.

Klimadagsordenen i EU er stadig en benhård kampplads, hvor der er kræfter, som gør deres ypperste for at udskyde og forsinke den nødvendige grønne omstilling af økonomien. Men det betyder bare, at vi andre må arbejde hårdere. Klimadagsordenen skal og kan ikke forsinkes, hverken i ly af Corona eller fremtidige kriser.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce