0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
XAP4KOP/ CC 4.0
Foto: XAP4KOP/ CC 4.0
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Danmark, stop med at proppe vores træer ind i jeres kraftvarmeværker og kalde jer et grønt foregangsland

Danmark ødelægger Estlands miljø og fører en skadelig global energipolitik. Danske skatteydere medfinansierer ligefrem rydningen af vores skove gennem skattefritagelse af biomasse. Det skal høre op, skriver en gruppe af 301 forskere og grønne ngo'er fra Estland i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark roser sig af at være et foregangsland på klimapolitik.

Desværre har den danske regering valgt ikke at følge videnskaben i spørgsmålet om træbaseret biomasse.

Det sker, selv om Europa-Kommissionens eget videnskabelige rådgivende udvalg vil begrænse brugen af bæredygtig biomasse i energiforsyningen til lokalt træ samt brug af resttræ og restprodukter.

Danmark er ikke desto mindre den største aftager af estiske træpiller, og importen har konsekvenser.

Vi er på vej til at tabe skovenes evne til at lagre kulstof. Det er ikke bæredygtigt i et klimaperspektiv, selv om kriterierne opfyldes for den enkelte skov.

Danmark presser skovene i bund

Det er heller ikke bæredygtigt, når det handler om at beskytte skovenes biodiversitet. Antallet af estiske fugle er i tilbagegang og de fleste habitater i skoven er i en ringe tilstand.

Estland har faktisk en af Europas mest intensive udnyttelser af dets skovressourcer. Som Europa-Kommissionen har påpeget, udnyttes den samlede skovsektor i EU ikke bæredygtigt hverken i forhold til klima eller biodiversitet.

Følgelig vil man forvente udbredte problemer i Estland. Der har også de seneste tre år i vort land været højlydte offentlige protester mod den eksisterende politik på området.

Der er almindelig enighed om, at bæredygtig skovhugst for estiske skove ligger på rundt 8 millioner kubikmeter per år. Det estiske miljøagentur desuden i 2013, at det maksimalt bæredygtige niveau for Estland er på 8,4 millioner kubikmeter.

Alligevel har de estiske skoves hugstrater over de seneste ti år været i gennemsnit 10,7 millioner kubikmeter. Ligefrem så højt som 12,5 millioner kubikmeter i 2017 og 2018.

»Da Danmark de seneste år har importeret over 50 procent af de træpiller, vi producerer, gør det i høj grad Danmark til medskyldig i ødelæggelsen af vort miljø.«

Fældningen bliver betragtet som et alvorligt problem i Estland på forskellige niveauer, helt fra lokale indbyggere, hvis nærmiljø ændres til ukendelighed, til rent økonomiske bekymringer om en ubæredygtig udnyttelse af en begrænset naturressource.

Over 50 procent havner i danske ovne

Da fire millioner kubikmeter af vore skove bliver til træpiller hvert år, og da Danmark de seneste år har importeret over 50 procent af de træpiller, vi producerer, gør det i høj grad Danmark til medskyldig i ødelæggelsen af vort miljø.

Som om det ikke er nok, bliver danske skatteyderes penge indirekte brugt til at finansiere dette. Det sker ved skattefritagelse i stedet for ved direkte støtte, men konsekvensen er den samme – en energipolitik med et unødvendigt stort forbrug af areal og CO2.

Vi har svært ved at tro, at dette er ønsket og intentionen hos størstedelen af danskerne.

Vi opfordrer jer derfor til at genoverveje enhver støtte til træbaseret biomasse.

Overtaget af skovindustrien

Samtidig er det vigtigt at påpege, at ifølge FN’s Aichi Biodiversitetsmål nr. 3, som også er en del af Den Europæiske Skovstrategi, så skal alle incitamenter som er skadelige for biodiversitet være elimineret, udfaset eller omdannet med henblik på at minimere eller undgå negative effekter allerede i 2020.

Estland er et lille land, som stadig lider under følgerne af en vanskelig politisk fortid. Politisk støtte til bæredygtigt skovbrug er svag på grund af skovsektorens indflydelse. Ministeriet er i vort land mere eller mindre overtaget af skovindustrien.

Estland ville kunne komme på en fremtidig kurs præget af bæredygtighed og god regeringsførelse hurtigere, hvis landet blev hjulpet af mere erfarne medlemmer af den demokratiske familie som Danmark.

Det vil kun gavne os alle.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce