0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Alle taler om vejret, men vi skal også gøre noget ved det!

Vejrudsigterne handler kun om varmen og nærmest aldrig om klimakrisen. Det er kortsigtet og farligt, når myndigheder og public service-stationer undlader at sætte vejret i kontekst, skriver taleskriver Rune Kier Nielsen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vejret har vi alle en holdning til. Vi snakker om det, og vi lever i og med det - på godt og ondt. Og jeg forstår sagtens, at varme er rart i en sommer, hvor mange af os begrænses til det danske sommervejr.

Men det er en glidebane, når glæden over hedebølger, varmerekorder og tropenætter stjæler nuancerne.

For ‘det gode sommervejr’ er kun positivt, når vi ikke ser det mønster, hvor temperaturerne bliver højere globalt og mere ekstreme lokalt. Den globale opvarmning og klimaforandringerne forties i jagten på feel-good vejrudsigter.

Det er useriøst, og det er farligt. Meteorologer og vejrværter bliver nødt til på videnskabeligt grundlag at fortælle danskerne om, hvordan det varme vejr og de nye nedbørsmønstre hænger sammen med klimaforandringerne.

Videnskaben er der. Den er tydelig og den har råbt højt i lang tid. Den er ovenikøbet langt med at dokumentere, hvordan klimaforandringerne forårsager vejrfænomener.

I Danmark gør Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) det rigtigt godt og har mange dygtige forskere og spændende resultater. De fortæller jævnligt om udviklingen, videnskaben og konsekvenserne – om det farlige vejr i den korrekte kontekst.

Selvfølgelig kan vi glæde os over varmt sommervejr, men vi skal også kende konteksten og vide, at landbruget lider, og at det kun er første skridt i en retning mod et sted, vi ikke ønsker at være.

Kortsigtede oplysninger om opvarmning

I weekenden havde vi den tiende solrige dag i træk med op til 31 grader. DMI udsendte derfor forud for weekenden en såkaldt kategori 2-varsel om farligt vejr for både lørdag og søndag. Vejret var altså farligt!

»Vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og forstyrre trafik og forsyning. Følg myndighedernes råd, og vær ekstra opmærksom, når du færdes ude«, skriver DMI om en kategori 2-varsel.

»Det bliver bare kanon sommervejr i denne her weekend,« sagde vagthavende meteorolog fra DMI ifølge Ritzaus Bureau.

»Kanon sommervejr«... Intet om, hvordan de seneste års tørke i Danmark gør det svært ved at drive landbrug. Hvordan helt almindelige afgrøder som hvede, kartofler og gulerødder er vanskeligere at producere på marker pga. klimaforandringer. Intet om at varmen er alarmen, der lyder. Alarmen, der burde få os til at handle og skifte retning.

Det vejr vi oplever - og jubler over - er farligt og ekstremt!

I sommeren 2018 var der hedebølge i Danmark og den dræbte 250 mennesker. Den betød også rationering af vand flere steder og kostede landbruget dyrt i tabte afgrøder

I den anden ende har vi sommeren 2011. Her blev København ramt af et skybrud, der kostede forsikringsselskaberne næsten 5 mia. kr. For ikke at tale om alle de andre skader på byens infrastruktur, borgernes ejendele og alt det andet.

Dét er klimaforandringer. Og mange steder er slet ikke forberedt på klimaforandringerne.

Vi glemmer klima-tendenserne

Der bygges stadig bygninger helt ned til vandkanten, selvom vi ved, at de vil blive oversvømmet, når havene stiger, eller fundamentet bliver spist af bølgerne, når det blæser.

Der bygges stadig uden air condition, selvom verden ifølge nogle studier kan være på vej mod de værste scenarier, hvor temperaturen risikerer at stige mere end 5 grader – i gennemsnit. For eksempel den nyeste hospitalsfløj på Aarhus Universitetshospital.

Vi kan ikke bare glædes over varmen. Vi bliver nødt til også at se tendensen, hvor vi er på vej hen.

Det er fedt at flyve gennem luften, men det er knap så fedt at ramme jorden uden faldskærm.

Når vi jubler over DMIs advarsler om hedebølge og ikke ser det som første skridt på vej til noget andet, så har vi bare kastet os ud af helikopteren.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce