0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sweco
PR-foto: Sweco
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Dynamisk kystbeskyttelse er svaret på et fremtidigt klima, vi ikke kender

Et skræmmeeksempel på dårlig klimabeskyttelse er muren, der flere steder gemmer Themsen væk, skriver Lotte Meldgaard Pedersen, senior projektleder i Sweco, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når danske kyst- og fjordbyer de kommende år etablerer løsninger for klimatilpasning og kystbeskyttelse, håber jeg ikke, at byerne vender ryggen til havet og forskanser sig bag diger og barrierer.

I Europa er der mange kedelige eksempler på, hvordan et højt værn forhindrer adgangen og skæmmer udsigten til floder, der løber gennem byerne. Skrækeksemplet, for alle os der elsker hav og vand, er Themsen i London, som flere steder er gemt væk bag en høj mur.

Som aktiv sejler og rådgiver om klima- og kystbeskyttelse, tror jeg på, at vi i fællesskab kan finde løsninger, så byen og havet fortsat spiller sammen.

Danmark er et lille kystnært land med en lang tradition for at bruge havet til transport, erhverv og fritidsaktiviteter – eller til bare at nyde i al slags vejr. Derfor er vand og hav en markant del af vores identitet, og det repræsenterer en værdi, som ikke kan overvurderes.

Med de senere års stigende vandstand i havet og hyppigere tilfælde af voldsomme stormfloder, der ødelægger store materielle og uerstattelige værdier, kan jeg godt forstå, at mange kommuner kan være motiveret til at bygge en høj og effektiv barriere mod vandet. Dilemmaet er, at det ’farlige vand’ jo også bringer os værdi og har kvaliteter, som vi skal holde fast i.

Derfor vil jeg argumentere for, at vi i stedet for simple, høje barrierer udvikler stedspecifikke kystbeskyttelsesløsninger, som er dynamiske og kan tilpasses de lokale udfordringer og de klimascenarier, som vi løbende opdaterer.

Der er ingen tvivl om, at vi skal skabe løsninger, som er klar til den ene dag om året, hvor stormfloden kommer, men vi skal også designe løsningen, så vi resten af året har glæde af og adgang til det vand, vi alle sammen er draget af.

Usikre havvandsstigninger

En anden vigtig pointe, der taler for de dynamiske kystbeskyttelsesløsninger, er, at forudsigelserne om klimaforandringer er behæftet med meget stor usikkerhed. Vi ved, at havene kommer til at stige, men ikke hvor hurtigt, og vi har en forventning om, at det sker ændringer i vejrfænomener, men ved ikke præcist hvordan. Derfor er det vigtigt, at vi bygger løsninger, som vi relativt nemt og uden voldsomme omkostninger kan tilpasse det scenarie, vi forhåbentlig bliver bedre og bedre til at forudsige.

Man har gjort sig en del erfaringer med dynamiske løsninger i Holland, og i Danmark er vi ved at få erfaringer med løsninger, der kan dæmme op for stormfloden og med den beslutningsgang, der ligger i at reagere på ændrede forventninger til klimaforandringerne.

Der findes flere dynamiske og adaptive løsninger. Både i form af barrieresystemer, der rejser sig fra havbunden, når vandstanden stiger, mobile løsninger der opsættes, når der er varsel om stormflod eller mure og diger, der er forberedt til at blive hævet til et højere sikringsniveau, når usikkerheden om den globale havspejlsstigning er mindre.

Det bliver spændende at se de dynamiske løsninger i praksis. Jeg tror, de kan danne skole for, hvordan vi beskytter vores kystbyer og havne på en måde, så vi fortsat kan have glæde og gavn af vandet omkring os mange år ud i fremtiden og samtidig med respekt for den trussel, som stormflod udgør.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce