0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Hvor bæredygtigt er det, at jeg udgiver en bog om bæredygtighed?

Influencer og foredragsholder Gittemarie Johansen forsøger selv at leve bæredygtigt. I dette debatindlæg skriver hun om sine overvejelser om, hvor bæredygtigt det så egentlig er at udgive en fysisk bog.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg har siden 2015 levet efter zero waste-principperne og brugt sociale medier som Instagram og Youtube til at formidle til et internationalt publikum. Samtidig har jeg holdt adskillige foredrag i Danmark.

Hver gang lagde jeg mærke til en akut efterspørgsel på bøger om bæredygtighed som tager udgangspunkt i danske forhold.

Samtidig ønskede jeg et opgør med den eksisterende diskurs og tone. Måden vi snakker om bæredygtighed på, eller rettere måden vi ikke gør det.

Jeg synes, at der manglede en bog om grøn omstilling, som er sjov at læse, som provokerer lidt og som er både kæk og fair.

Da jeg dimitterede fra Aalborg Universitet i sommeren 2019 var mit første gøremål derfor at finde et forlag som ville udgive min bog.

Et år senere står jeg her med min første udgivelse. Bogen hedder ’Bæredygtig Badass’, og den er blanding af fakta og fortælling fra en grøn hverdag.

Men der har været mange tanker forbundet med at skrive en bog om bæredygtighed.

Det første spørgsmål er er ret åbenlyst: er det nødvendigt?

Bøger forurener

At producere en bog har et aftryk ligemeget hvordan man gør det (en bog udleder faktisk i gennemsnit 7,5 kilo CO2 og forbruger 2 kilowatt timer for at være helt præcis), så jeg tænkte faktisk længe over, om jeg kunne retfærdiggøre aftrykket af bogen med efterspørgsel og intentionen.

Skal vi være helt kolde, så hører bøger ikke rigtigt til noget sted på Marslows behovspyramide, men som den humanist jeg nu er, så tror jeg heller ikke vi kom særligt langt uden ’overflødige’ ting som kultur, kunst, litteratur og musik.

Jeg er kommet frem til noget, der minder om nogle svar.

Først og fremmest så tænker jeg på en kommentar, jeg fik på en YouTube-video, som jeg lavede om aftrykket af bambus, hvor en person skrev:

’Hvis der er noget jeg har lært fra dig, så er det, at bæredygtighed er afhængig af, hvor mange gange man bruger et produkt’ og ja, det er virkelig rigtigt.

Et produkt og dets aftryk hænger direkte sammen med hvor mange gange, man bruger det. En bog som bliver læst flere gange frem for at købe nye er betydeligt mere bæredygtig end en bog, man bladrer i et par gange, hvorefter den ufortrødent havner på en boghylde som en slags sidste holdeplads.

Derfor har jeg forsøgt at skrive en bog, som giver folk lyst til at kigge den igennem flere gange, lede efter forskellige svar og bruge opskrifter som reference igen og igen. Den dækker mange forskellige emner, og de er gjort nemme at finde, så den kan fungere som opslagsværk.

Ebøger bedre?

Men det her med stoltheden ved at udgive en fysisk bog, i forhold til ebøger, er måske også lidt gammeldags? Måske, det kan jeg ikke udelukke. Jeg har tidligere udgivet mindre ebøger, men efterspørgslen på en reel bog afkoder jeg også som en efterspørgsel på en ting, man kan være glad for, og når man er glad for noget, så passer man på det. Hvem ved, måske går budskaberne også tydeligere igennem i fysisk form?

Dertil sagt, jeg valgte også at lave ebogs- og lydbogsversioner, men jeg håber og opfordrer læsere og lyttere til ikke at købe en smart e-reader kun for at læse min bog, men at bruge de apparater man allerede har.

En e-reader er nemlig heller ikke uden aftryk; produktionen af sådan én udleder i gennemsnit 29 kilo CO2, forbruger 15 kilo mineraler, næsten 300 liter vand og 100 kilowatt timer (dertil kommer planlagt forældelse, batteriproduktion, minearbejde, du ved, knap så sjove ting). Så man skal altså læse ret mange bøger på sin e-reader, før den er grønnere end en fysisk bog.

Glittet eller mat?

Der er også nogle helt andre ting, som jeg skulle overveje, som jeg, ærligt, aldrig havde tænkt over før.

Det var alle de her helt små detaljer, som i det store billede kommer til at gøre en forskel.

Her mener jeg særligt i forhold til, hvordan bogens udseende skulle udarbejdes og hvilke metoder og materialer, der kunne være de grønneste.

Da der skulle vælges papir til bogen, var det muligt at vælge et papir med glans, så billederne og farverne ville stå skarpt frem. Den anden mulighed var et mere ubehandlet mat finnish. Jeg valgte den sidste, for selv om jeg selvfølgelig gerne ville have, at bogen er smuk – og det synes jeg nu også, den er blevet – så var den klare og primære målsætning at producere bogen så bæredygtigt som muligt, for hvad fanden var pointen ellers.

Der gik senere lidt nørderi i at finde materialet, som skulle holde ryggen sammen, hvor der kunne vælges mellem naturfiber og polyester. For at være ærlig, så var dette en af de mest spændende processer ved at skrive bogen.

Behovet for at skrive en bog har måske været lidt gammeldags, men efterspørgslen er ny og frisk, og forhåbentlig kan vi som læsere og forbrugere af en bog skabe nogle grønnere læsevaner. For eksempel ved at læse bogen flere gange eller låne den ud til andre.

Vi skal, og dette bringer minder fra min barndom, også benytte de danske biblitekter og låne i stedet for at købe. Du synes måske, at det lyder mærkeligt, at en som profitterer på bogkøb, og derved forbrug, beder dig om at forbruge mindre, men det er lige præcis min mening.

Jeg vil være med til at skabe bevidste forbrugere både igennem mit arbejde, igennem min bog, men også igennem den måde jeg selv forbruger på.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.mk@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce