0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Vi skal have flere elbiler og varmepumper. Men der mangler en plan for, hvordan elnettet skal udbygges

Stort set alle initiativer indenfor den grønne omstilling har det til fælles, at de skal understøttes af el-nettet. Alligevel er der ingen overordnet politisk plan for udbygning af nettet– og det kommer til at blive dyrt, skriver direktøren for Ewii i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er gang i salget af el-biler. Det slår – ifølge De Danske Bilimportører – konsekvent rekord hver måned, senest med 1.015 nyregistrerede el-biler i august måned. Det er 199,4 procent flere end august 2019.

Det er strålende nyheder.

Der bliver også installeret flere varmepumper i dag end tidligere. Der er i dag cirka 80.000 oliefyr og 400.000 gasfyr i de danske hjem, og de er i stor stil i gang med at blive erstattet af varmepumper, der er både bæredygtige og miljørigtige.

Det er også strålende.

Og politisk har vi sjældent set mere handling, end vi ser lige nu. Der er et Klimaråd, der kommer med anbefalinger. Der er en elbilkommission. Der bliver afsat pulje efter pulje til diverse gode, grønne formål, og selv ministeriet for området har sat ’klima’ først i sit navn for at understrege vigtigheden. Strålende.

Der er, med andre ord, rigtig mange glædelige initiativer i gang på det grønne område.

Men der mangler en overordnet plan for, hvordan vores infrastruktur skal understøtte de mange tiltag og initiativer? Den ene dag taler vi om elbiler og den næste taler vi om varmepumper. Hvor er den samlede plan?

Problemet er helt konkret:

Tager vi de populære el-biler, så skal de bruge ladestandere fordelt med rund hånd i landskabet, nøjagtigt som dieselbiler skal bruge tankstationer. Forskellen er imidlertid, at det ikke er selve ladestanderen, der skal levere varen, så bilen kan køre igen: Det er det el-net, der ligger under ladestanderen.

Elnettet skal kunne håndtere den øgede belastning, og derfor skal der lægges en plan for, hvordan elnettet skal udbygges for at understøtte det ladestander-netværk, der logisk må følge med de flotte salgstal for elbilerne. Men det er ikke nok med en enkelt plan for lige den problemstilling.

For ovre i en anden afdeling af den grønne omstilling står vi med præcis samme problem med den (positive!) stigende interesse for de bæredygtige varmepumper: Varmepumper er elektriske og trækker meget elektricitet ud af nettet på en gang.

Det skal det naturligvis også kunne holde til, og derfor skal der lægges en plan for, hvordan elnettet skal udbygges for at understøtte de mange kommende varmepumper, der følger med fx en udfasning af gas eller en større grøn bevidsthed hos forbrugerne. Men det er heller ikke nok med en enkelt plan for lige dén problemstilling.

Og sådan kunne jeg blive ved. Der mangler simpelthen en overordnet politisk plan for vores fælles infrastruktur, der skal bære vores grønne omstilling.

Inden vi nu kaster os ud i del-planlægning af en hel række grønne områder, bør politikerne sætte sig ned og lave en ordentlig, gennemtænkt overordnet plan for infrastrukturen, så vi har et fundament at bygge vores nye, flotte samfund op på.

Alternativet – at vi har en afgiftsdiskussion her og en elbilsdebat der, uden noget samlet overblik – bliver dyrt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce