0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Vil en opfyldelse af 70-procents målsætningen være grøn vækst? I realiteten, nej

Ægte grøn vækst har aldrig fundet sted, trods politikernes formaninger om, at Danmark opnået det, skriver Joachim Peter Tilsted i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I diskussionen om klima- og biodiversitetskrise er grøn vækst et centralt begreb, som bliver ved med at gå igen. Eksempelvis bliver grøn vækst i Danmark fremhæves igen og igen som argumentet for, at andre bør kigge mod vores land.

Men har vi nogensinde haft ægte grøn vækst i Danmark? Og vil en opfyldelse af 70-procentsmålsætningen i sig selv være grøn vækst?

De spørgsmål har jeg undersøgt i min kandidatafhandling på min uddannelse i miljø- og udviklingsøkonomi. Svaret i begge tilfælde er nej.

Et af problemerne ved diskussionen om grøn vækst er, at betydningen af begrebet er vag og uspecificeret. Lad os derfor starte med at spørge: Hvad betyder grøn vækst egentlig i praksis?

Når man specificerer et begreb eller koncept, bevæger man sig fra det abstrakte til det konkrete. Grøn vækst er et abstrakt begreb som ofte sidestilles med forestillinger om bæredygtig udvikling, men hvad betyder det konkret? Hvordan oversættes det til konkrete mål?

Det er i denne konkretisering, at man skal være vaks, for det er her, meget af den såkaldte greenwashing foregår.

Konkretiseringen af grøn vækst kan ske på flere niveauer. For eksempel kan man forsøge at præcisere hvad grøn vækst er på henholdsvis globalt, regionalt, og nationalt plan. I praksis snakker man i Danmark ofte om Paris-aftalen og 1,5 graders målsætningen.

Mange vil måske sige, at hvis vi i Danmark kan overholde Paris-aftalen med vedvarende vækst, har vi grøn vækst (pt. er den danske udvikling ikke i tråd med Paris-aftalen, selv hvis vi når 70 procents-målet).

Tilsvarende kan man argumentere for, at det på globalt plan kræver temperaturstigninger på under 1,5 eller 2 grader for at have grøn vækst. I disse tilfælde oversættes grøn vækst altså til en ’acceptabel’ begrænsning af klimaforandringer.

Mere end klima

Her bør man påpege, at grøn vækst handler om mere og meget andet end reduktion af drivhusgasudledninger. Hvis man ser på andre forhold end klima, er planætere grænser en bredt anerkendt måde at specificere bæredygtighed på.

Planetære grænser angiver mål for, hvilken belastning planeten kan klare på ni afgørende parametre (hvoraf klimaforandringer er én). Disse tæller blandt andet spredningen af giftige kemikalier, uddøen af dyre- og plantearter samt forsuring af verdenshavene.

Hvor disse grænser ligger, guides af videnskaben, men bestemmes ultimativt af normative overvejelser og afhænger derfor af etiske principper og opfattelser af risici. Dette reflekteres for eksempel i diskussioner om, hvilke generationer og mennesker der bør bære omkostninger af klimakrisen.

Hvis vi definerer grøn vækst som vækst inden for planætere grænser, har Danmark så på et tidspunkt haft grøn vækst? Her er svaret først og fremmest nej.

Når man så alligevel hører man politikere påstå, at Danmark er et eksempel på grøn vækst, er det fordi man:

  1. Kun ser på drivhusgasser
  2. Ignorerer udledninger fra biomasse, shipping og forbrug
  3. Negligerer Danmarks historiske ansvar
  4. Bruger 2- i stedet for 1,5-graders-målsætningen
  5. Tror på udbredt brug af negative emissionsteknologier i fremtiden

Danmark er nummer 138

På en opgørelse over verdens lande udarbejdet af den økonomiske antropolog Jason Hickel, som ser på, hvor godt et land klarer sig på grønne parametre set i forhold til indikatorer for livskvalitet, ligger Danmark nummer 138 i verden(!). I 1990 lå vi nummer 23. Det er den selvsamme periode, hvor Danmark efter sigende skulle være et eksempel på grøn vækst.

Faktisk siger forskningen, at ægte grøn vækst er uden empirisk fortilfælde. I et studie fra tidligere i år har en række miljøforskere gennemgået 835 forskningsartikler og dannet et overblik over beviserne for grøn vækst. Konklusionen er klar. Markante reduktioner i drivhusgasudledninger og ressourceforbrug er ikke muligt ved observerede afkoblingsrater.

Ægte grøn vækst har med andre ord aldrig fundet sted. Grøn vækst er da også i forskningssammenhæng blevet betegnet som et selvmodsigende udsagn.

Det er derfor ikke underligt, at kritikere er skeptiske, når fortalere for grøn vækst, reformister med tiltro til teknologi, fastholder, at man kan levere de nødvendige svar. Kan man stole på, at det system, som har skabt krisen, også kan levere afkobling af vækst fra drivhusgasser og miljøbelastning i en grad, som ikke bare er uden fortilfælde, men også skal være global, vedvarende og som dækker alle kritiske parametre?

Når vi skal vurdere, hvorvidt der har været tale om reel grøn vækst, når politikere og industriens organisationer for fremtiden plæderer omkring Danmarks fortræffeligheder, skal vi være opmærksomme på, hvordan begrebet konkretiseres.

Ser man på biomasse eller ikke? Tager man højde for, at Danmark bør reducere mere end lande i det globale syd, som man har givet tilsagn om med Paris-aftalen? Er dansk levevis foreneligt med planetære grænser?

Hvis Danmark når 70 procents-målsætningen, vil dette sandsynligvis blive hyldet som et eksempel på grøn vækst. En kritisk analyse af denne konkretisering afslører dog, at det reelt ikke vil være tilfældet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce