0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Dansk Fjernvarme: Hjælp os med fortrænge og reducere nødvendigheden af ny biomasse i de store byer

Vi er meget opmærksomme på, at bæredygtig biomasse er en overgangsteknologi, og vi har brug for alles hjælp til at udnytte alternativerne bedre. Det skriver Fagkonsulent ved Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi har i Danmark et energisystem i verdensklasse.

År efter år hædres vi internationalt for vores skifte fra olie, kul og gas til vedvarende energi, samtidig med at vi har fastholdt en tårnhøj forsyningssikkerhed i både vores el- og varmesektor.

De nye teknologier, der vinder indpas, er i stor skala vindmøller, solenergi, varmepumper og bæredygtig biomasse, hvor vi udnytter restprodukter fra træindustrien.

Det er alt sammen godt.

Når Margrethe Auken og Kåre Press-Kristensen fra Rådet For Grøn Omstilling i et indlæg den 8. december bekymrer sig over den udvikling, hvor især biomasse udgør en stor del af energiproduktionen, er det forståeligt nok.

Navnlig, hvis virkeligheden så ud, som de beskriver den, med import af en masse træ fra ikke-bæredygtig skovbrug, og hvis biomassen var det sidste skridt i den grønne omstilling. Det er imidlertid ikke helt sandheden om den brug af biomasse, som de danske energiselskaber bruger for at producere el og varme.

Dårlig biomasse vil indgå i kvotemarkedet

Vi har i en årrække levet op til brancheaftalen for bæredygtig biomasse, hvor omfattende krav til biomassen sikrer, at vi udelukkende bruger biomasse, der er dyrket, høstet, transporteret og anvendt bæredygtigt.

Med den seneste politiske aftale bliver kravene nu endnu strammere og ophævet til lov. Det er absolut positivt, for vi har udelukkende interesse i at bruge så bæredygtige energikilder som overhovedet muligt, hvis vi fortsat skal drive den grønne omstilling og sikre et el- og varmesystem med 100% vedvarende energi.

I indlægget foreslås det blandt andet, at biomasse kunne tælles med i CO2-regenskabet i de lande, der anvender biomassen. Det er faktisk virkeligheden fra 2022,hvor udledningen af drivhusgasser fra biomasse, der ikke lever op til EU-kravene, bliver omfattet af CO2-kvoteordningen.

Afbrænder man ikke-bæredygtig biomasse, ryger man ind under CO2-kvotesystemet og skal indkøbe CO2-kvoter, præcis som hvis man afbrænder fossile brændsler

Vi er meget opmærksomme på, at bæredygtig biomasse er en overgangsteknologi, om end vores brug af biomasse er sket på baggrund af meget brede politiske aftaler, der opfordrede vores medlemmer i energisektoren til at omstille til biomasse for at komme af med kullene.

Ikke desto mindre er det også i vores interesse at sikre, at andre teknologier kommer i spil, så vi ikke bare reducerer brugen af biomasse, men også får udfaset de allersidste rester af kul i el- og varmesektoren.

Hjælp os med alternativerne til biomasse

Her har vi brug for en hjælpende hånd - både fra Margrethe Auken og Rådet For Grøn omstilling.

Vi skal i fremtiden bruge meget mere overskudsvarme, og frem for alt skal vi have gang i geotermien i Danmark. De to teknologier vil i 2030 kunne udgøre helt op til 30 procent af varmeproduktionen i Danmark og medvirke til at udfase de sidste rester kul og fortrænge samt reducere nødvendigheden af ny biomasse i de store byer.

På længere sigt skal vi sikre udnyttelse af overskudsvarmen fra både de nye store datacentre og fra de kommende PtX-anlæg. Disse anlæg rummer et kæmpe potentiale også for varmesektoren.

Derudover skal vi fortsat energieffektivisere, så behovet for investeringer i ny energi også reduceres, og vi udnytter energien så effektivt som muligt.

Vi kan imidlertid ikke gøre det hele fra den ene dag til den anden. Det kræver politiske beslutninger at sikre, at vi kan få gang i de nye teknologier. Og så må en gradvis omstilling med reduceret brug af biomasse også ske i respekt for de investeringer, der allerede er foretaget.

Det er investeringer, der er foretaget i store, mellemstore og små byer for at sikre en billig varmeforsyning og høj forsyningssikkerhed.

Vi har øjnene på bolden. Hvis Margrethe Auken og Rådet For Grøn Omstilling vil hjælpe os med at kaste den i mål, vil vi hilse det meget velkommen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce