0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

A.P. Møller Holding: 13 grunde til at geotermi er næste grønne skridt - og 1 grund til dens politiske forbandelse

A.P. Møller Holding tripper for, at udbrede geotermi, for de tekniske knaster er høvlet væk. Nu mangler der blot én politisk af slagsen, forklarer teknisk direktør Susanne Poulsen i dette indlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den grønne omstilling har sat i gang en enorm innovationskraft i hele energisektoren.

Omstillingen kræver ny teknologi, men den kræver også nye kommercielle modeller, nye alliancer på tværs af brancher, nye politiske rammevilkår og derfor: masser af samarbejde.

Sådan er det også på mit felt – geotermi. For varmt vand er ikke bare varmt vand.

Geotermi handler om at overføre varmen fra jordens indre til vores radiatorer. I A.P. Møller Holding er vores opgave at levere varmt vand ved havelågen til fjernvarmeselskaberne, der så transporterer varmen det sidste stykke ud til radiatorerne. Og i øvrigt får vores geotermiske varmeleverance til at passe ind i et kompliceret miks af vedvarende energikilder, der tilsammen udgør varmen i vores fjernvarmenet.

I næsten tre år har vi udviklet det geotermiske produkt sammen med fjernvarmeselskabet i Aarhus. De er klare i mælet, både omkring hvad de gerne vil have, og hvad de ikke vil have.

Nu er vi der, hvor produktet er klart og prissat og lever op til de krav, der er til et geotermianlæg om at være:

 1. CO2-neutral i drift: Geotermianlægget kører på den grønne vindmøllestrøm, der ankommer til anlægget i et kabel. Transport – på lastbil eller i skibe langvejsfra – er ikke med i ligningen.
 2. Askefrit: Geotermisk varme kræver ikke, at vi skal sætte ild til noget. Der er ingen afledte partikler og aske. Ingen forurening i forbindelse med driften med andre ord.
 3. Vedvarende: Geotermianlægget trækker ikke mere varme ud af jordens indre end en solcelle trækker solskin ud af solen, eller en vindmølle trækker vind ud af blæsten. Og apropos solen, så er jordens kerne lige så varm som solens overflade. Det er altså en gigantisk vedvarende energikilde, vi vil bringe i spil.
 4. Uden drikkevandsrisiko: Anlæggene ligger udenfor områder med særlige drikkevandsinteresser. Brøndene bliver udført efter et gennemprøvet koncept, og som en ekstra sikring af grundvandet vil den øverste del af brøndene bliver boret af drikkevands-brøndborere med lokal erfaring.
 5. Støjfrit: Anlæggene er designet, så de ligger halvt nedgravet i en bunker, og lyden fra varmepumperne absorberes i jordvoldene.
 6. Diskret: Vi har udviklet et standardiseret, modulariseret og skalérbart anlægsdesign som kan pakkes sammen i en kasse, og som kun fylder, hvad der svarer til straffesparksfeltet på en fodboldbane.
 7. Æstetisk: Vi entrerer med arkitekter, som i dialog med lokale kræfter på hver lokation vil hjælpe med at udforme de ydre rammer på den del af anlægget, der stikker op over jordens overflade.
 8. Forsyningssikkert: Den geotermiske varme i jordens indre er konstant året rundt, døgnet rundt og varierer derfor ikke som sol og vind.
 9. Energieffektivt: Geotermi er uden sammenligning en af de mest energieffektive måder at anvende vindmøllestrøm i fjernvarmen på. Det er fordi kilden – det geotermiske vand – er 60-80 grader varmt. Det er vigtigt, for vi har brug for vindstrøm mange steder i energisystemet, og det er dyrt både at bygge havvindmølleparker og de store ledningsnet, der skal fragte strømmen.
 10. Fleksibelt: Vi har udarbejdet en driftsaftale og et anlægsdesign, som sikrer, at fjernvarmeselskabet selv vælger, hvornår de vil benytte varmen fra geotermianlæggene. De kan f.eks. slukke for geotermi-varmepumpen, når vinden ikke blæser, og strømmen dermed er dyr.
 11. Uden undergrundsrisiko: Vi har en forretningsmodel, der betyder, at vi tager risikoen for om den geotermiske ressource er til stede og for kvaliteten af den geotermiske ressource i anlæggenes 30-årige levetid.
 12. Decentralt: Vi har udviklet en plan med fjernvarmeselskabet, der sikrer, at varmen bliver leveret lige der, hvor der er brug for den, hvorved vi afhjælper flaskehalse og muliggør en sænkning af temperaturen i fjernvarmenettet. Sådan undgår vi at fråse med varmen. Og sikrer at geotermi-brikken passer perfekt ind i det store samlede puslespil af CO2 neutrale varmekilder.
 13. Konkurrencedygtigt: Vi har i udviklingsprocessen formået at barbere prisen ned, så geotermivarmen ikke koster mere end varme fra et nyt værk baseret på afgiftsfri biomasse.

Det har taget lang tid at nå hertil. Fjernvarmefolk, geologer, ingeniører og jurister har skullet lære meget nyt undervejs i de seneste tre år.

Nu er vi klar. Nu har vi udviklet et produkt, som afstemmer efterspørgsel og udbud af den grønne varme.

Så mangler vi bare rammevilkårene. De skal på plads, før vi kan sætte den grønne geotermi i spil i stor skala som erstatning for kul, gas og importerede træpiller.

Heldigvis er emnet på politikernes dagsorden lige efter jul. Det haster, hvis vi skal være klar, når de brændselsbaserede anlæg udfases i 2028-2030.

Hvis rammerne kommer på plads, kan vi begynde at bygge det første storskala-anlæg i Danmark. Og begynde at kridte skoene til at eksportere teknologien ud til resten af verden, hvor man også gerne vil have mere grøn fjernvarme.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce