0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bertil Mortensen.
Foto: Bertil Mortensen.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Bedsteforældrenes Klimaaktion: Det krænker vores retsbevidsthed, når CO2-udledere kan forurene uden højere afgifter

Hvorfor gælder princippet om retsbevidsthed ikke, når en virksomhed som Aalborg Portland forurener med CO2-udledning til skade for klimaet? Det spørgsmål stiller Bedsteforældrenes Klimaaktion i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det siges, at man ikke skal krænke folks retsbevidsthed. Det strider mod, hvad vi finder moralsk rigtigt.

De fleste mener for eksempel, at en person skal stilles til ansvar, hvis vedkommende har begået lovbrud eller ødelagt andre menneskers ejendele. Hvorfor gælder det ikke, når en virksomhed forurener med CO2-udledning til skade for klimaet?

Aalborg Portland står i dag for 4 procent af den samlede CO2 udledning i Danmark og er Danmarks største CO2 udleder – godt 2,2 millioner ton om året. I september fik Aalborg Portland lov til at nøjes med at reducere sin CO2 udledning i 2030 med 30 procent, selvom Danmarks reduktionsmål er 70 procent. Det betyder, at andre skal reducere med mere end 70 procent for at modsvare den rabat, som Aalborg Portland har fået.

De 30 procents reduktion i 2030 skal ydermere ses i forhold til, at Aalborg Portlands CO2 udledning steg 33 procent fra 2013-2018 fra 1,6 millioner ton til 2,2 millioner ton. Aalborg Portland har altså kun lovet at nedbringe deres udslip til det niveau, som de havde i 2013.

Her kommer retsbevidstheden ind. Det krænker min og givetvis også andres retsbevidsthed, at Aalborg Portland kan få lov til at fortsætte med at ødelægge klimaet uden at skulle betale.

Det er et generelt princip, at forureneren betaler. Det bør også gælde for Aalborg Portland og andre virksomheders CO2 udledning, Det kan f.eks. ske i form af CO2- afgifter.

Desværre blev CO2-afgifterne ikke indført i forbindelse med den såkaldte grønne skattereform, der blev vedtaget i december 2020, selvom Klimarådet, mange klimaeksperter og selv regeringen er enige om, at CO2-afgifter er den billigste og mest effektive vej til at reducere CO2-udledningerne.

Holland og Sverige har allerede positive erfaringer med CO2-afgifterne, så det er bare om at komme i gang. Lavtlønnede grupper skal selvfølgelig kompenseres med den grønne check, så afgifterne ikke rammer socialt skævt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce