0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Clausen.
Foto: Peter Clausen.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Skoven og CO2-optaget vokser og vokser – og derfor er biomasse en god løsning

De levende træer har i de danske skove fra 2018 til 2019 øget mængden af bundet kulstof svarende til 2,2 mio. ton CO2. Det beviser, at biomasse er en god klimaløsning, skriver Steen Riber, direktør for HedeDanmark, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmarks Skovstatistik 2019 er for nylig offentliggjort af Københavns Universitet. Den slår fast, at skovarealet stiger, at mængden af CO2 bundet i træer stiger, og mængden af dødt ved stiger.

Det står i skarp kontrast til den hos nogen populære opfattelse om, at skoven er ved at forsvinde på grund af forbruget af træbiomasse til energi og produktion.

Lad os kigge på fakta:

De levende træer har i de danske skove fra 2018 til 2019 øget mængden af bundet kulstof svarende til 2,2 mio. ton CO2. Det vil sige, at de danske skove har fjernet 2,2 millioner ton mere CO2 fra atmosfæren på et år.

Denne forøgelse af CO2-optaget sker samtidig med, at der er fjernet træ svarende til en CO2 mængde på cirka 3,8 millioner ton CO2 fra skoven til byggeri, møbler, emballage, papir og energi.

Hvordan kan det lade sig gøre at optage mere CO2, når der samtidig fjernes så meget træ?

Det skyldes, at nettooptaget af CO2 i de danske skove er meget større end det, vi fjerner – inklusiv det som nedbrydes helt naturligt i skoven. Og det kan vi endda gøre endnu mere effektivt – uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler.

Det er fakta – som understøttes af utallige anerkendte undersøgelser. Sidst altså bekræftet af Københavns Universitet.

Fakta bruges ikke

For os som har vores daglige gang i skovene, er det derfor fuldstændig uforståeligt, når politikere, lobbyister og organisationer fortæller danskerne, at vi skal skynde os at begrænse brugen af biomasse, fordi det er skidt for klimaet at bruge træ.

Det er simpelthen i praksis noget vrøvl.

Disse fortællinger benytter blandt andet argumenter som, at det tager lang tid før det CO2, vi fjerner fra skoven, vokser op igen. Til det argument siger skovstatistikken altså det helt modsatte. For det enkelte træ er det rigtigt nok, men for den samlede skov er billedet det totalt modsatte.

At bruge træ er en del af løsningen

Af hensyn til klimaet skal vi hurtigst muligt begrænse brugen af fossile energikilder, og her er træ genialt. Det kan nemlig fortrænge klimabelastende materialer i både byggeri, produktion og energi.

Det er derfor, set ud fra et klimaperspektiv, på ingen måde en god løsning at lade træet stå ude i skoven eller efterlade det i skovbunden, så det kan rådne. Lader vi træet være i skoven vil vi ganske rigtig lokalt øge lageret af CO2 bundet i skoven, men hvis det betyder, at vi så skal bruge mere gas, olie, plastik, flamingo, beton, stål og så videre, så er det virkelig en dårlig løsning for vores børn og børnebørn.

Aktiv skovbrug er fremtidens løsning

Hvis vi vil øge produktionen af bæredygtige materialer, så har vi brug for at skoven bruges aktivt i den proces.

Den aktive skovdyrkning skal dog også give plads til naturen og en forbedring af vores biodiversitet. Derfor skal der prioriteres arealer til natur og biodiversitet. Vi kan dog godt få plads til begge dele, hvis vi som samfund vil og i øvrigt husker på at bruge det enkelte areal rigtigt.

Det giver eksempelvis ikke mening at lade et skovareal stå urørt, hvis potentialet for natur er lavt, mens produktionspotentialet er stort. Vi skal derimod have mere dødt ved i de skove, hvor det vil give en stor effekt for biodiversiteten.

Det er også værd at bemærke, at skovstatistikken viser, at det ikke kun er CO2 lagringen, der stiger, det er også niveauet for dødt ved i de danske skove som er svagt stigende, og har været det kontinuerligt i mange år.

Når vi fjerner træ i skovene til brug for energi eller produktion, så tager vi altså ikke det hele med, selvom det er den fortælling mange ynder at fortælle danskerne.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce