0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Den grønne omstilling kræver, at mange skifter job. Sådan giver vi dem jobsikkerhed

Den grønne omstilling medfører, at mange personer skal skifte job og branche. En grøn jobgaranti er et beskæftigelsesbaseret sikkerhedsnet, som sikrer, at alle hjælpes igennem omstillingen uden at blive arbejdsløs. Det vil fastholde opbakningen til den grønne omstilling, skriver Klima- og Omstillingsrådet i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danmark er der bred opbakning til, at den grønne omstilling skal være retfærdig. I aftalen om klimaloven var der enighed om at »bibeholde et stærkt velfærdssamfund, hvor sammenhængskraften og den sociale balance sikres«.

Det er sund fornuft, eftersom en ulige fordeling af omstillingens negative konsekvenser risikerer at underminere opbakningen til en ambitiøs grøn omstilling. Der har med rette været fokus på en styrket opkvalificeringsindsats, men en retfærdig omstilling kan ikke sikres blot gennem mere af det samme.

En nytænkning af beskæftigelsespolitikken, som imødegår den grønne omstillings udfordringer, er derfor rettidig omhu.

Det miljøøkonomiske råd vurderede i forrige uge, at 20.000-22.000 årsværk skal skifte branche i forbindelse med omstillingen. Hertil kommer jobskifte inden for brancherne og usikkerhed i relation til beregningens afhængighed af betydelige fremskridt inden for teknologi for negative udledninger.

I et nyt notat har vi i Klima- og Omstillingsrådet estimeret, at cirka 300.000 personer er beskæftiget enten i de mest klimabelastende brancher, eller brancher som er økonomiske knyttet til disse som leverandører eller aftagere.

Blandt Fagbevægelsens Hovedorganisations medlemmer frygter 23 procent faldende efterspørgsel efter deres kompetencer som følge af den grønne omstilling.

Disse personer vil naturligt blive hjulpet af den grønne omstillings omfattende jobskabelse. Men der er betydelig risiko for, at omstillingspresset bliver større, end hvad økonomiens almindelige evne til at omfordele arbejdskraft kan håndtere.

Vi må derfor udvise rettidig omhu og sikre et stærkt sikkerhedsnet til at hjælpe folk fra de klimaeksponerede brancher videre.

Et beskæftigelsesbaseret sikkerhedsnet

I Klima- og Omstillingsrådet har vi derfor udgivet en rapport om fordelene ved at indføre en grøn jobgaranti i Danmark.

En grøn jobgaranti er en omfattende arbejdsmarkedsreform, som giver arbejdsløse ret til beskæftigelse i den offentlige sektor eller civilsamfundsorganisationer. De nye garantijobs vil supplere den eksisterende opgavevaretagelse i den offentlige og tredje sektor med prioriteret vægt på bæredygtige aktiviteter.

Det kan eksempelvis være aktiviteter inden for naturpleje, undgåelse af madspild, oplysning om bæredygtighed, byhaver og hjælp til skolemadsordninger – som kan supplere samt bidrage til den eksisterende værdiskabelse i den offentlige sektor.

Ordningen finansieres statsligt, men organiseres lokalt for at sikre tilpasning til de specifikke lokale behov og færdigheder til rådighed. Det skal sikres, at garanti-stillingerne skaber merbeskæftigelse og ikke fortrænger ordinær arbejdskraft.

Ved at stille ekstra arbejdskraft til rådighed, kan grønne garantijobs tilmed være med til at videreudvikle vores økonomiske forståelse af, hvad der skaber værdi for mennesker og naturen.

Værdiskabelse og dynamiske sociale effekter

Fordelene ved jobgaranti-reformen er, at beskæftigelsen øger værdiskabelsen i økonomien og samtidig forhindrer de negative konsekvenser af ufrivillig ledighed, såsom tab af virkeevne og mentale og sociale problemer, som igen svækker sandsynligheden for at blive ordinært ansat.

Det er altså en reform som udjævner uligheden i mulighed for beskæftigelse, som forskellige personer og grupper oplever i økonomien. Jobgarantien ansætter dig som du er og giver dig et solidt plateau til at komme længere ind mod kernen af det ordinære arbejdsmarked.

Dette er vigtigt, fordi vi allerede lever med konsekvenserne af vedvarende arbejdsløshed. Det er blevet estimeret, at vi som samfund går glip af cirka syv procent af BNP ved at have omkring 200.000 personer, som hverken er under uddannelse eller i beskæftigelse.

Vi har desuden set en fordobling i ungdomsarbejdsløsheden efter finanskrisen til cirka 12 procent, hvilket øger risikoen for fremtidige sociale problemer. Jobgaranti-reformen er ikke et columbusæg, men reformens dynamiske sociale effekter hjælper til med at bryde de negative spiraler forbundet med ledighed ved at sikre, at mangel på et jobtilbud ikke er et problem.

Den sunde fornuft som ligger i at sikre fuld beskæftigelse, har sikret jobgaranti-forslag opbakning blandt både højre- og venstreorienterede vælgere i USA. Jobgaranti-reformen er anbefalet globalt af over 6.000 forskere, herunder af 75 forskere ansat i Danmark, samt i lovgivning med store pilotprojekter, som har fået støtte af den nuværende vicepræsident Kamala Harris.

I Østrig har man for nyligt iværksat et pilotprojekt med jobgaranti i en hel by, som forskere fra Oxford University studerer effekterne af. Vi bør også iværksætte lignende makro-forsøgsordninger og bede kommissionen for 2. generationsreformer om at beregne effekterne af en jobgaranti i Danmark.

Det fremstår dermed som en tværpolitisk ambition at sikre både en retfærdig grøn omstilling og at reducere de sociale problemer og tabte samfundsværdier forbundet med arbejdsløshed i Danmark. Disse grundlæggende udfordringer kan ikke løses med ’mere af det samme’. Vi har løbende gentænkt arbejdsmarkedspolitikken i Danmark til ændrede forhold.

Den grønne omstilling er en vigtig anledning til igen at udvise rettidig omhu og se på nye løsningsmuligheder.

En grøn jobgaranti bør være en del af svaret på tidens udfordringer.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-800 ord til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce