0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto.
Foto: Privatfoto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Det er nu, kampen mod Mercosur-aftalen skal skærpes

Mercosur-aftalen vil betyde øget eksport af kød og soja til Europa og medføre katastrofale naturødelæggelser og fordrivelse af oprindelige befolkninger i Sydamerika, skriver Johan Keller, Miljøbevægelsen NOAH, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Afgørelsen om forslaget til en handelsaftale mellem EU og Mercosur-landene i Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay) nærmer sig.

Selv om EU-parlamentet i oktober med 545 stemmer mod 495 vedtog en resolution om, at aftalen ikke kan godkendes som den foreligger, arbejder Portugal, som er EU-formandsland dette halvår, målbevidst på at få den vedtaget, helst inden sommer.

Det er dårligt nyt for alle, der bekymrer sig om miljø og klima. Det er ikke uden grund, at aftalen kaldes ’Bøffer for biler’, da den netop vil åbne for større import af kød og soja til EU-landene – mod til gengæld at gøre det nemmere at sende europæiske fossilbiler til de sydamerikanske lande.

Den øgede eksport af kød og soja til Europa vil i Sydamerika medføre katastrofale naturødelæggelser og fordrivelse af oprindelige befolkninger til fordel for især brasilianske landbrugsgiganter som har regeringens opbakning til afbrændingen af regnskoven.

Desværre har Portugal fået opbakning fra en række socialdemokratisk ledede regeringer (blandt andet Sverige, Finland, Italien, Spanien), og umiddelbart før nytår meddelte den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, at Danmark også er med!

Folketingets kommissorium for godkendelse er tyve år gammelt, og aftalen indeholder intet om miljøforhold. Men nu er der blevet tilføjet et forord om miljø og menneskerettigheder, som Jeppe Kofod hævder kan bruges til at stille betingelser til de sydamerikanske lande.

Dette er dog en helt usandsynlig mulighed, som det fremgik af samrådet om Mercosur-aftalen i Folketinget i den seneste uge.

I flere aviser har der været heftige protester og flere underskrift-henvendelser fra videnskabsfolk og miljøbevægelser mod aftalen, og i forbindelse med den forventede voldsomme import af for eksempel oksekød til EU har også landbrugskredse i Frankrig og andre lande på det seneste protesteret mod de sydamerikanske produkter, som til dumpingpriser vil skylle ind over EU-landene.

Dumpingpriserne kan tilskrives, at kvæget netop opdrættes på de naturområder, hvor regnskoven er blevet brændt af, og som i begyndelsen vil være yderst frodige.

Danish Crown importerer lige nu billigt brasiliansk oksekød fra en enorm brasiliansk landbrugskæde, JBS, som går direkte efter afbrænding af Amazonas, Pantanal og lignende områder. Lige nu sælges dele af Amazonas faktisk på Facebook, har Danwatch dokumenteret.

Dette bør vi sætte alt ind på at begrænse, frem for at øge afskovningen med en handelsaftale, der er en uskøn cocktail af skovafbrænding, folkeforflyttelse, CO2-maksimering og unfair konkurrence. Danmark bør derfor – ligesom foreløbig Frankrig og Østrig - sige nej til Mercosur, både i Folketinget og i EU-Parlamentet.

Hvis man vil bidrage til protesten, har nogle højskoleelever fra Krogerup Højskole på borgerforslag.dk stillet følgende forslag: ’Dansk veto mod EU-Mercosur aftalen’.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce