0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Boguddrag: Fremtidens arbejdskraft skal forberedes på klimakrisen

Alle samfundets ledere skal fornemme, at det betyder noget, at de tager ansvar for klimaet. En overset type ledere i den forbindelse er rektorerne, pointerer Esther Michelsen Kjeldahl i sin nye bog ’Vi er sammen om at mærke det’ udgivet af People’s Press. Vi bringer her et kapitel fra bogen.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er dog ikke kun politikerne på Christiansborg eller i din lokale kommune, vi skal presse til at trække samfundet i den klimavenlige retning.

I virkeligheden skal alle dem, der har en eller anden form for magt over andre have oplevelsen af, at der bliver holdt øje med dem. Alle samfundets ledere skal fornemme, at det betyder noget, de tager ansvar for klimaet.

De skal forstå, at de bliver populære, hvis de gør noget, og at de bliver upopulære, hvis ikke de gør noget. Et eksempel på en type leder i samfundet, der er vigtig at presse, er rektorer på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Det er op til vores skoler og uddannelsesinstitutioner at ruste os til den tid, vi er på vej ind i. Derfor er det vigtigt, vi bliver præsenteret for al den viden, vi kan få om selve klimakrisen og om de måder, vi hver især kan arbejde for at forandre samfundet.

Det er afgørende, at elever og studerende, der jo er fremtidens arbejdskraft, bliver forberedt på de urolige tider, vi er på vej ind i. I virkeligheden er det direkte meningsløst at blive uddannet i at ’holde hjulene i gang’ i et samfund, som alligevel skal gennemgå en kæmpe forandring eller alternativt vil kollapse.

Den europæiske sammenslutning af studerende, European Student Union, skriver i deres fælles klimakrav til Europas uddannelsesinstitutioner, at en uddannelse, der ikke ruster de studerende til den store samfundsomstilling, er en uddannelse af dårlig kvalitet.

De understreger også, at »når vores uddannelsesinstitutioner, virksomheder og regeringer undgår at handle aktivt for bæredygtighed, benægter de ikke bare selve problemet, men træffer i virkeligheden en politisk beslutning om at fortsætte en ikkebæredygtig udvikling. På verdensplan får mindre end 3 procent en universitetsuddannelse, mens 80 procent af samfundets ledere har gået på universitetet. Vores uddannelsesinstitutioner skaber fremtidens ledere. Alligevel sikrer vores institutioner lige nu ikke, at kandidaterne er udstyret med den viden og de kompetencer, der er brug for for at være leder i den bæredygtige og retfærdige fremtid, vi ønsker.«

Det er i sidste ende op til skolens ledere at beslutte, om den skole eller uddannelse, de repræsenterer, skal give deres elever en god kvalitetsuddannelse, der forbereder dem til at blive eksperter i at finde deres vej i den tid, vi træder ind i.

Men rektorerne kan jo i mange tilfælde også bestemme, hvor strømmen til skolens bygninger kommer fra, hvad der bliver serveret i kantinen, og om der bliver fløjet eller kørt i tog på studieture. De kan altså spille en vigtig rolle i klimakampen.

Men det sker ikke af sig selv.

Ovenstående boguddrag er en del af Esther Michelsen Kjeldahls bog ’Vi er sammen om at mærke det’ udgivet af People’s Press.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage