0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Infrastruktur, både for cykler og biler, er blandt de områder, kommunerne har magt over, anfører de 16 borgmestre.

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

16 borgmestre i ny alliance: Derfor skal kommunernes klimaindsats styrkes

Danmark når ikke klimamålet, hvis ikke kommunerne spiller en aktiv rolle, skriver 16 borgmestre, som har stiftet en ny alliance med udspring i DK2020-projektet.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark skal være klimaneutral i 2050. Sådan lyder regeringens klimamål. Det er et både vigtigt og nødvendigt mål for at bremse den globale opvarmning og de menneskeskabte klimaforandringer, som vi allerede kan se og føle.

Også i Danmark kommer vi til at opleve konsekvenserne. Vi oplever allerede voldsommere regnskyl, kraftigere storme og længere perioder med tørke. Og vi ved, at der er mere på vej, medmindre vi handler.

En stor del af den opgave skal løses ude i kommunerne. For skal regeringens klimamål nås, er kommunerne nødt til at spille en stor rolle i den nødvendige grønne omstilling af vores samfund.

Danmark når ikke klimamålet, hvis ikke kommunerne spiller en aktiv rolle, og vi er 16 borgmestre, der tror på, at det bedst sker gennem et tæt samarbejde. For det er kommunerne, som har redskaberne til at ændre og påvirke de rammer, der har størst betydning for klimaet. Eksempelvis har vi ejerskabet over forsyningsselskaberne, og vi planlægger og lægger rammerne for udvikling af by og land.

Infrastruktur

Den måde, vi danskere transporterer os på, er en vigtig faktor i omstillingen af vores samfund. Lokalt kan vi skabe de rette incitamenter og den nødvendige infrastruktur til, at flere borgere og virksomheder vælger en elbil fremfor en benzin- eller dieselbil. Det kan også være ved at sætte fokus på forholdene for vores cyklister, eller hvordan vi kan flytte flere over i den kollektive transport.

Vi er helt tæt på vores virksomheder og borgere. Vi har mulighederne for at skabe rammerne for, at være en klimavenlig borger eller virksomhed. Det kan være ved at gøre det let at sortere affald, eller ved at skabe en ellade-infrastruktur, der gør det nemt for virksomheder og håndværkere at tilvælge el-biler.

Der er mange håndtag, vi som kommuner kan tage fat i for at give vores borgere og virksomheder bedre muligheder for at bidrage til den grønne omstilling.

Derfor er kommunerne centrale i at gennemføre klimaløsninger, der virker, og det ansvar tager vi på os. Vi ønsker at gå foran i klimakampen for sikre den grønne omstilling. Det er gennem de lokale klimaløsninger og de rigtige rammer for vores borgere, vores lokale erhvervsliv og øvrige aktører, at vi finder nøglen til at nå de nationale klimamål.

Og selv om forudsætningerne og de lokale forhold og behov er forskellige på tværs af de 16 kommuner, så har vi det til fælles, at vi hver især har både viljen og muligheden for at finde de løsninger, der kan gøre en forskel for klimaet.

Fælles projekt

Det er med dette udgangspunkt, at vi hver især har udviklet klimaindsatser, som matcher internationale standarder og lever op til Parisaftalen. Alle deltagende kommuner er således tæt på at stå med en færdig klimaplan i hånden, som er godkendt af det internationale bynetværk C40. Det er klimaplaner, der viser vejen til CO2-neutralitet og klimarobusthed, og som indeholder konkrete handlingsplaner for grønnere byer og lokalsamfund landet over.

Det er i sig selv et stykke klimahistorie, og det er vi er stolte af. Men arbejdet begynder først for alvor nu. For nu skal vi realisere planerne, og det gør vi bedst ved at styrke samarbejdet og vidensdelingen mellem kommunerne.

Dette samarbejde har vi formaliseret i en klimaalliance, hvor vi forpligter hinanden på at leve op til vores klimahandlingsplaner. Klimaalliancen udspringer fra klimaprojektet DK2020, og drives i samarbejde med Realdania, Concito, KL og C40.

Med klimaalliancen påtager vi os et klimalederskab for at nå i mål med den grønne omstilling og skabe de bedst mulige rammer på tværs af kommunerne for både udvikling og implementering af de planlagte indsatser.

Det sidste års klimasamarbejde mellem kommunerne har vist, at der er vilje til at løfte klimadagsordenen lokalt, på tværs af hele landkortet. Og selv om de lokale løsninger kan tage sig forskelligt ud, så styrkes vores muligheder for at nå vores mål i 2050 markant ved, at vi står sammen om at udvikle fælles værktøjer og metoder, som vi alle benytter.

Derfor tager vi med klimaalliancen et stort skridt mod et klimaneutralt og klimarobust samfund, hvor drivkraften er, at støtte hinanden i at levere på vores ambitiøse klimamål.

Vi ved, at mange flere kommuner igennem DK2020-klimaprojektet er i gang med det næste hold af klimahandlingsplaner, hvor kommunerne understøttes af Realdania, KL, regionerne, Concito og C40.

Vi håber, at også de kommuner vil støtte op om klimaalliancens formål og ønsker at indgå i det forpligtende samarbejde, som vi 16 kommuner etablerer i dag.

Jo flere vi er med, jo stærkere vil kommunerne og dermed Danmark stå i de kommende års arbejde med at indfri de ambitiøse mål om klimaneutralitet. Derfor tænker vi globalt og handler lokalt.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce