0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Topchef for European Energy: Sådan får vi plads til både havvindmøller og mere fuglebeskyttelse

European Energys adm. direktør, Knud Erik Andersen, fremlægger i dette debatindlæg et forslag til fredning af fuglene i Smålandsfarvandet og opførelsen af verdens første subsidiefrie havvindmøllepark.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Smålandsfarvandet er, modsat hvad navnet ellers kunne antyde, et større indre dansk farvand på over 1.000 kvadratkilomter.

Her har vi hos European Energy brugt de sidste godt 10 år på at udvikle en havvindmøllepark, som vi er særdeles stolte af.

Det er vi, fordi vi har meget grundig dokumentation for, at påvirkningen af miljøet er minimal, men især fordi den kunne gå hen og blive verdens første havvindmøllepark bygget uden brug af statslige subsidier og dermed igen sætte Danmark på verdenskortet for endnu en banebrydende landvinding på vindenergiområdet.

Derfor er vi selvsagt også forbavsede over, at regeringen uden nogen forudgående dialog valgte at foreslå Smålandsfarvandet til et større fuglebeskyttelsesområde, hvilket dermed betyder et farvel til et projekt, der ville kunne forsyne mere end 350.000 danske hjem hvert år med grøn strøm.

I dag kan vi så præsentere vores gennemarbejdede og fagligt dokumenterede bearbejdning af regeringens forslag til fuglebeskyttelsesområde.

I virkeligheden er løsningen ret simpel, og man kunne have ønsket sig, at Miljøstyrelsen selv havde overvejet løsningen: Ved at udpege andre områder af Smålandsfarvandet til fuglebeskyttelse kan vi få plads til både vindmøller og fugle.

Figuren viser et densitetskort og udbredelse af ederfugle i Smålandsfarvandet. Ved at udvide det foreslåede fuglebeskyttelsesområde med de røde arealer opnås en markant forøgelse i antallet af beskyttede ederfugle (cirka 106 %), og der gives samtidig plads til Omø Syd Havvindmøllepark, lyder et forslag fra European Energy.

Som det fremgår af ovenstående kort, så udgør vores havvindmølleprojekt en meget lille del af det større danske farvand, Smålandsfarvandet.

Ved at udelade projektområdet for Omø Syd havvindmøllepark inklusiv en bufferzone på en kilometer fra fuglebeskyttelsesområdet reduceres antallet af edderfugle med cirka otte pct. Men ved samtidig at tilføje en række randområder, hvor der er markante forekomster af edderfugle, som regeringen selv valgte at gå uden om i sit forslag, kan vi forhøje beskyttelsen af de selvsamme dykænder i en grad, der overstiger nedgangen ved havvindmøllerne.

Bedre beskyttelse

I alt er det vores vurdering, at vi med denne løsning kan opnå en beskyttelse på cirka 106 procent i forhold til regeringens forslag til fuglebeskyttelse i Smålandsfarvandet – og samtidig få plads til havvindmøllerne ved Omø Syd.

Beregningerne bygger ikke bare på de omfattende data, som vi har til rådighed fra Smålandsfarvandet på baggrund af den meget dybdegående VVM-vurdering, som vi gennemførte tilbage i 2014-2017.

Vi står på mål for fugletællingerne

Vi har derudover også sikret os et opdateret helhedsbillede af situationen i Smålandsfarvandet, idet vi i de sidste otte måneder har foretaget en lang række intensive fugletællinger, som vi nu lægger frem.

Fugletællingerne vil blive stillet til rådighed for regeringens egen rådgiver DCE ved Aarhus Universitet, som har udarbejdet grundlaget for det oprindelige forslag til fuglebeskyttelsesområde.

Vi står på mål for fugletællingerne og har fået både internationale og nationale eksperter til at vurdere data. Vi går naturligvis gerne i dialog om deres indhold.

To mål med ét smæk

Klimakrisen vil også i år sætte nye dramatiske rekorder rundt om i verdenen, og her i Danmark oplever vi i stigende grad effekten af kraftigere storme og oversvømmelser.

Derfor har vi som samfund ikke råd til at droppe centrale grønne energiprojekter, hvis vi i stedet samarbejder om håndholdte løsninger, såsom vi nu foreslår for Smålandsfarvandet.

Vi opfordrer derfor Folketinget og Regeringen til at sætte sig sammen og finde en løsning på situationen i Smålandsfarvandet, så vi i fællesskab opnår den mest effektive kamp mod de to kriser, som vi bliver nødt til at løse samtidig: klimakrisen og biodiversitetskrisen.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce