0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Virksomheder kan lige så godt droppe at bruge ordet 'klimavenlig'

Det er både hot og god publicity i bæredygtig markedsføring, men både virksomheder og politikere bør få bedre styr på terminologien, skriver ph.d.-studerende Jiesper Tristan i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når vi taler om klimaforandringer og at undgå global opvarmning, så handler det om at reducere udslip af drivhusgasser, som CO2, metan, lattergas, med videre.

Det er ikke korrekt, når politikere fortæller, at dansk olie fra Nordsøen er mere klimavenlig end andre landes.

Det, de nok mener, er, at de danske olieboringer måske/måske-ikke forurener mindre end andre olieboringer. Derfor taler de om miljø (og ikke klima). Olieboring forurener og skader havmiljøet. Og trods en relativ stram dansk miljølovgivning har Mærsks og Totals olieboringer udledt omfattende kemikalieforurening i Nordsøen de seneste år.

Olie, kul og gas er kun klimavenligt, så længe det bliver liggende i undergrunden. Der er stor forskel på at være ’klimavenlig’, ’klimaneutral’ eller ’mindre klimabelastende end før’.

Klimavenlig fjernvarme

Sidste gang jeg var i København, reklamerede Hofor med ’klimavenlig’ fjernvarme. Selv om de givetvis ikke lyver bevidst, så er biomasse ikke klimavenlig. Biomasse er i bedste tilfælde CO2-neutral, men det kræver, at Hofors træpiller stammer fra skovarealer, der genetableres – men det regnskab har der ikke hidtil været videnskabeligt eller politisk styr på.