0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Professor og politiker: Mindre byer har en overset fordel i den grønne omstilling

Landsbyer og mindre byer kan forvandles til kraftværker i omstillingen takket være deres konkurrencemæssige fordele i at skabe cirkulære forretningseventyr. Lene Lange og Iben Krog Rasmussen fortæller i dette debatindlæg hvordan.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har haft store ambitioner for landdistrikterne. Med indenrigsminister Kaare Dybvad i front er der blevet talt land og by som aldrig før. Mange initiativer er sat i gang, men der er brug for initiativer der inspirerer og engagerer lokalt.

Ideer ved et skrivebord er fint.

Vi har et forslag til handling.

Vi skal skabe cirkulær udnyttelse af alt det, der ellers går til spilde. Hvis vi gør det, kan det blive et af de bedste kort til at skabe både grøn omstilling og endnu mere vækst og liv i de mange smukke danske byer ude på landet.

Affald er guld. Det er guld for klimaet, da det mindsker CO2-udledningen at genbruge frem for at producere nyt. Det er guld for forretningspotentialet, da man genbruger eksisterende ressourcer og forøger deres brugs- og klimaværdi gennem smarte teknologier. Og det er guld for den lokale jobskabelse, da cirkulær økonomi kræver indsatser og skaber jobs til borgere med både dygtige hænder og hoveder.

For at vise de mange muligheder er her nogle eksempler på lokal recirkulering af materialer:

Økologisk spild kan opsamles lokalt eksempelvis fra mark til kantine og omdannes til mere lokalt økologisk foder

  • Organisk affald kan bruges til at dyrke både insekter og svampe på. Med kontrol gennem hele værdikæden kan svampene bruges som ingrediens i umami-velsmagende plantebaserede fødevarer
  • Indsamlet grønt- og frugt-madspild, der er ”too good to go”, men alligevel ikke kan sælges direkte videre til forbrugere, kan forvandles til nye råvarer, der er picklede, fermenterede eller syltede
  • Udtjent, lokalt udsorteret tøj og tekstiler kan lokalt bruges som råvarer til nye typer produkter; og udtjent herretøj kan omdesignes til smarte damejakker
  • Børnetøj og legetøj kan sættes i stand og sælges videre
  • Cykler og symaskiner kan repareres og sælges videre
  • Spild fra en lokal virksomhed kan bruges som ny råvare i en anden lokal virksomhed

Småbyer har en konkurrencemæssig fordel i at skabe det cirkulære forretningseventyr, da der som ofte er kort vej mellem gode folk, alle kender alle, og man er vant til at samarbejde og koordinere.

Cirkulær økonomi kræver, at vi igen tænker på tværs. Det har landsbysamfundene nøglen til at kunne gøre.

Vi har som altid brug for politisk lederskab for at sætte gang i nye initiativer. Vi har brug for et politisk mål om genanvendelsen af ressourcer og incitament til at udvikle lokale initiativer, der kan medvirke til, at vi når disse mål.

Der er så mange gode lokale kræfter, gode ideer og muligheder, men det kan let blive tungt

Der sker heldigvis allerede meget i landdistrikterne – vi har hver især selv haft fornøjelsen af at rådgive flere visionære danske kommuner: Odsherred, Langeland, Lolland, Guldborgsund og i Nordjylland.

Der er så mange gode lokale kræfter, gode ideer og muligheder, men det kan let blive tungt og fremgangen træg, når alle skal opfinde det hele fra grunden. Der er brug for organisering, så vi står på skulderen af hinanden ved at bygge videre på lokale erfaringer fra hele landet.

Vi bør bruge den kommende tid på at rydde sten af vejen oppefra for at gøre det lettere for lokale kræfter nedefra at lykkes med at blive ’Bedre-brug-af-spild-byer’.

Vandværker og spildevandsanlæg har ekspertise til, men har i dag restriktioner i forhold til at kunne deltage i udviklingsprojekter i forhold til forbedret ressource-effektivitet.

Fødevaretilsynet har restriktioner i forhold til at omdanne af madspild til nye proteinkilder såsom svampe og insekter. Måske skulle der laves en offentlig ressource-hotline, hvor småbyer kan indberette strukturelle forhindringer, så myndighederne muliggør et cirkulært forretnings-, job-, og klimaeventyr?

Måske endda cirkulære frikommuner, der samarbejder på tværs af landet?

Cirkulært brug af såkaldt ikke-affald kan blive en af småbyernes vigtige genveje til mere liv, jobs og bæredygtighed. Mindre provinsbyer og landsbyer kan være en af nøglerne til den grønne omstilling. Vejen må banes politisk, og kan skabes via det store lokale engagement, der er til stede rigtig mange steder i landet.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce