0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tekstilrevolutionen
Foto: Tekstilrevolutionen

Esben Licht og Rasmus Tønder.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Det er frustrerende at se den politiske nølen, når det gælder opgøret med den svinende tekstilindustri

Hverken EU’s tekstilstrategi eller den danske ’Handlingsplan for cirkulær økonomi’ adresserer det ægte problem: evigt salg af nye produkter, skriver Tekstilrevolutionen i dette debatindlæg. De kommer også med bud på løsninger.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU er i gang med at udforme en tekstilstrategi, som skal sætte kursen mod en grøn og cirkulær tøjbranche. Potentialet er der, men vi, i Tekstilrevolutionen, er bekymrede for, at det – ligesom den danske Handlingsplan for cirkulær økonomi – ender i en omgang halvgrønne løsninger, der ikke adresserer det ægte problem:

Den nuværende model er baseret på evige salg af nye produkter lavet fra et begrænset resurserum, og som har kort levetid og stort set aldrig bliver genbrugt eller genanvendt.

EU’s kommende tekstilstrategi går under navnet EU strategy for sustainable textiles. Den kommer i kølvandet på store grønne aftaler som ’Den europæiske grønne aftale’ fra 2019 og ’Handlingsplan for den cirkulære økonomi’ fra 2020.

Nu er tiden kommet til at være industrispecifik, og da tekstiler er udpeget til at være en prioritetsbranche for den grønne udvikling, og da Covid-19 har rystet den globale tekstilindustri, vil EU lave en ramme for en konkurrencedygtig, bæredygtig og robust europæisk tekstilsektor.

Strategien står til at blive vedtaget i tredje kvartal i år og vil derfra blive et pejlemærke for udformningen af industrien.

Vi ser desværre ikke et stort fokus på ændringer af forretningsmodeller, der i vores optik er den store løftestang for at ændre en af verdens mest forurenede, ressourcekrævende og socialt uansvarlige industrier.

Politiske initiativer ender med at blive udvandet

Selv om udspillet indeholder gode dimensioner, som for eksempel at koordinere og harmonisere håndteringen af tekstiler efter forbrugsfasen, lægger det ikke op til at normen skal ændres fundamentalt. Der er derfor en risiko for at strategien ender ud i business-as-usual med grønne add-ons.

For eksempel vil det kun blive overvejet at indføre progressive tiltag som udvidet producentansvar og målsætninger for genbrug og genanvendelse.

Hvis sådanne tiltag ikke bliver til noget, bliver det endnu en skuffelse. Vi har mulighederne, ideerne og løsningerne, der skal bare vilje til at realisere dem. Desværre viser erfaringen at politiske initiativer bliver udvandet, når der er den mindste chance for negativ økonomisk gevinst.

Dette er sidst set i Miljøministeriets ’Handlingsplan for cirkulær økonomi’, som udkom i starten af sommeren.

Her endte runden med høringssvar med at blive tættere på en demokratisk procedure end en egentlig konstruktiv revidering. Høringssvarene gav i de fleste tilfælde » … ikke anledning til ændring af planen«.

I stedet for at inkludere udvidet producentansvar, som vi blandt andet tilskyndede, blev det besluttet at rykke den separate indsamling af tekstiler fra 2022 til tidligst 2023 og senest 2025 (som er EU’s skæringsdato).

Det er frustrerende at se politisk nølen, når anledningen er der.

Der mangler en kompromisløs vision

Slår man strategi op lyder definitionen: ”overordnet, langsigtet planlægning der især tager hensyn til endemålet.” Endemålet i EU’s strategi er vagt. Den drysser lidt tilfældigt forslag ud som fx at opmuntre lidt til bæredygtige investeringer her og foreslå lidt handlinger til mere bæredygtige levemåder dér, i stedet for at lave en utvetydig afgrænset vision.

Drop alle de uambitiøse add-ons, kridt banen op for den cirkulære tekstilindustri og forklar, at sådan kommer spillereglerne til at blive. Så længe EU ikke har klare linjer på banen at spille efter, må vi forvente, at de fleste virksomheder fortsætter med at tømme kloden for ressourcer for egen vindings skyld.

EU’s tekstilstrategi lægger op til at tage fra den historisk store genoprettelsesplan på 5.500 milliarder kroner.

Dette enorme beløb, der sætter alle EU-borgere i gæld, bør ikke gå til at genoprette en dansk tekstilbranche, der i de sidste måneder er kommet fuldt op i gear igen. Vi skal ikke tilbage til en økonomisk model, hvor den gennemsnitlige europæer smider 11 kg tøj ud om året.

Pengene bør øremærkes til projekter, der fører til forretningsmodeller, hvor indtjening ikke er lig evig produktion af nye produkter.

Dette skal ske

På både dansk og EU-plan skal politikerne tage IPCC’s rapport seriøst og indføre strategier, lovgivning og tiltag, der i endnu højere grad fremmer den grønne omstilling, og hjælper de store virksomheder til at ændre deres business as usual.

I Tekstilrevolutionen mener vi, at markedskræfterne stadig kan og skal komme verden til gavn, men at det skal ske på lige vilkår inden for det nye cirkulære paradigme.

Der er flere brands, der kalder på strengere lovgivning, da dette vil skabe en mere fair konkurrence for dem, der allerede betaler mere for at producere mindre miljøbelastende end tidligere.

Alligevel bør industrien nu gå i kødet på nye forretningsmodeller – hvilket de mest ambitiøse og dem, der kan se at fremtidens pengestrømme ligger her, allerede gør. Forbrugerne skal kræve ansvarlighed fra producenterne og samtidig bidrage til det ved at bruge pengene bevidst. Vil du blive klogere på EU’s tekstilstrategi kan du blandt andet læse vores høringssvar, som man kan finde på vores hjemmeside. Her dechifrerer vi tekstilstrategien og skiller tom snak fra fremsynede ambitioner.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce