0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Ruben Kidde: Danmark bør følge Musk, Gates og Branson og satse stort på Direct Air Capture

Akut klimahandling eller sats på ny teknologi? Hvorfor ikke både-og? Det skriver Ruben Kidde, folketingskandidat for Radikale Venstre, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis vi skal undgå en global temperaturstigning på over to grader, skal verden ikke blot være CO2-neutral. Vi skal fjerne flere drivhusgasser fra atmosfæren, end vi udleder.

Tiden er løbet fra en langhåret diskussion, om at vi skal satse på akut handling eller investere i fremtidens klimateknologier. Vi skal satse på begge dele for at få bugt med klimaforandringerne.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har kaldt det danske klimamål om 70 procents reduktion i 2030 for en månelanding. Hvis jeg skulle forsætte den sammenligning, så svarer 2050-målet om CO2-neutralitet til den første bemandede rejse til Mars. Men rejsen slutter ikke der.

Hvis vi skal lykkes med et egentligt end game i klimapolitikken, skal vi på en rejse helt ud af solsystemet – vi skal nemlig opnå negative emissioner fra 2050.

Stop falske modsætninger

Indtil nu, har tanken om at fjerne drivhusgasser fra atmosfæren delt vandene. For hvis vi sætter vores lid til fremtidens teknologi, så svækkes presset for politisk handling nu og her. Det er en hel forståelig bekymring. For i Danmark har vi talt meget om den famøse hockeystav, som regeringen har bygget hele sin klimapolitik på.

Det er uholdbart at vente med at handle til kort før deadline. Men vi må ikke lukke øjnene for, at negative emissioner er en del af løsningen.

For der er kun ét scenarie i IPPC’s rapport, hvor verden ikke får brug for helt enorme mængder negative emissioner for at holde temperaturstigningerne i ave. Og lad os nu bare være ærlige.

IPCC’s allermest optimistiske scenarie om en temperaturstigning på ’blot’ 1,6 grader i 2050, har ikke en snebolds chance i helvede for at blive realiseret. Det ville kræve et næsten omgående globalt knæk i kurven for CO2-udledninger. Virkeligheden er, at selv om de fleste regeringer anerkender klimakrisen, så udbygger Kina forsat landet med kulkraft, USA halter efter med deres klimapolitik, og EU’s klimainitiativer bliver implementeret langsomt.

IPCC-rapporten sætter en stor fed streg under, at vi ikke længere har den luksus at tale om enten akut handling eller teknologiske fix i fremtiden. Vi må anerkende, at det handler om ’både og’.

Lineære reduktioner frem mod 2030

I stedet for at holde fast i hockeystaven skal vi nedtrappe vores udledninger hastigt frem mod klimamålene.

Klimarådet anbefaler at vi reducerer vores CO2-udledning med op til 54 procent allerede i 2025. Ikke mindst fordi enhver CO2-reduktion på den korte bane bidrager til, at temperaturstigningerne ikke når ud over de såkaldte tipping points, hvor ændringerne bliver selvforstærkende og ender med katastrofale konsekvenser for naturen og menneskeheden.

Ved at satse på en lineær reduktionssti frem mod 70 procent-målet kan Danmark spare samlet 30 millioner ton CO2-udledninger frem mod 2030 sammenlignet med hockeystaven. Og Danmark kan blive et ægte globalt forbillede.

For at følge en lineær reduktionssti skal vi både satse på det, vi ved, der virker, at reducere udledningen blandt de tungeste udledere i landbruget, cementindustrien og flyindustrien med CO2-skatter, afgifter og målrettede tilskud til for eksempel udtagning af lavbundsjorde.

Og vi skal gå teknologisk til værks ved at kommercialisere CO2-neutrale teknologier som CO2-fangst fra eksempelvis afbrændingsanlæg, biokul i landbruget og Power to x-brændsler til den tunge transport som fly, lastbiler og skibe.

Direct Air Capture er fremtidens løsning

En teknologi, vi skal investere i og udvikle, er Direct Air Capture (DAC). DAC går konkret ud på, at man sender luft ind gennem et procesanlæg, som filtrerer luften for CO2, og den koncentrerede CO2 bliver så spyttet ud på den anden ende. Denne CO2 kan man enten lagre i undergrunden for at opnå direkte negative emissioner – eller på CO2-neutral vis kan den indfangede CO2 bruges i for eksempel plastik, byggematerialer og grønt brændsel.

DAC er en kendt teknologi, der stadig befinder sig på et umodent stadie, men som bogstavelig talt engang kan redde verden. For skal vi holde os i nærheden af to graders temperaturstigning inden 2100, bliver vi formentlig nødt til at fjerne 10 milliarder ton CO2 (10 gigaton) per år inden 2050, og i slutningen af århundredet skal dette fordobles til 20 milliarder ton CO2 (20 gigaton) per år. Det svarer til over halvdelen af de globale CO2-udledninger i dag.

Det er også derfor klimaaktivistiske milliardærer som Bill Gates, Richard Branson og Elon Musk har gjort et nummer ud af at sætte penge på spil til virksomheder, som kan knække koden med at udvikle DAC-teknologien og få omkostningerne ned og skalaen op. Men når man ser bort fra milliardærernes private penge, så er der på statsligt plan hidtil ikke blevet gjort meget i mange lande for at forske i og investere i DAC.

Danmark er et lille land, men vi har en relativt stor stemme som foregangsland i verden, pga. vores historik med havvind og vores ambitiøse klimamål for 2030.

Forud for COP26 bør regeringen bygge ovenpå dette momentum ved at gøre noget exceptionelt. Nemlig ved at knække hockeystaven helt og love lineære reduktioner frem mod 2030 samtidig med der kastes flere milliarder efter investering i grønne teknologier.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce