0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: EU's klodsede regler spænder ben for dansk brinteventyr

Det er godt, at EU har lavet en klar definition af grøn brint. Men en blandt flere utilsigtede konsekvenser er, at ældre vindmøller afskæres fra at bidrage til produktionen, skriver Louise Bosmann Knutsson Eg fra Ewii i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Europa skal være et klimaneutralt kontinent i 2050 ifølge Europa Kommissionens foreslåede European Climate Law. For at opnå det mål, fremlagde politikerne i EU sidste år en ambitiøs brintstrategi.

Fordelen ved brint er, at brint kan løse nogle af de udfordringer, der findes omkring vedvarende energi lige nu.

Brint kan eksempelvis bruges som grønt brændstof til lastbiler og anden tung transport, hvor batteriteknologien lige nu har svært ved at følge med. Brint kan også være en måde at opbevare energien på og gemme den.

Hvis vi kun havde vedvarende energikilder som vind og sol, ville vi mangle strøm, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser. Derfor har vi brug for teknologier til at opbevare strømmen.

Det kan blive svært for os at finde aftagere af brinten, hvis ikke den er grøn.

I Danmark er vi allerede i gang med at bygge store brintfabrikker rundt om i landet. Brint kan nemlig blive et kæmpestort eksporteventyr for Danmark. For eksempel brintprojektet HySynergy, hvor EWII og en række andre partnere bidrager til at bygge en grøn brintfabrik i Fredericia.

Men intet eventyr uden at udfordringer: Det kan blive svært for os at finde aftagere af brinten, hvis ikke den er grøn.

Og hvordan sikrer vi, at den er det? EU’s Renewable Energy Directive (RED II) lægger op til, at der skal stilles krav for, hvornår brint må kaldes grøn.

Det er rigtig godt med en klar definition af grøn brint. Men problemet er, at en række af de krav, som EU lægger op til, spænder ben for brint-produktionen.

Benspænd for ældre vindmøller

For det første, er der kravet om additionalitet. Additionalitetskravet betyder, at hvis man vil producere grøn brint, skal man også opføre nye anlæg, der producerer vedvarende energi. Det kunne eksempelvis være i form af nye vindmøller eller solceller.

Det kan lyde som en god idé, men det betyder desværre, at det vil blive dyrere at starte nye brintprojekter op, og at man ikke vil kunne anvende ældre vindmøller til at producere grøn brint.

I Danmark har vi rigtig mange vindmøller stående allerede, så hvorfor ikke bruge dem?

Hvis man lod brintfabrikkerne anvende energi fra de ældre vindmøller, som ikke længere modtager støtte, kunne man forlænge deres levetid ved at inddrage dem.

For det andet lægges der op til et krav om samtidighed mellem idriftsættelse af produktionsanlæg til vedvarende energi og brintfabrik.

EU vil stille krav til, at brintfabrikken skal forsynes med energi via en såkaldt PPA (Power Purchase Agreement) med et vind- eller solanlæg, der er opsat indenfor de samme 12 måneder som brintfabrikken.

Risiko for forsinkelser

Det er ikke så ligetil, da etableringstiden er meget forskellig for brintfabrikker, solcelleparker og vindmøller.

Forskellen i etableringstiden vil give forsinkelser på, hvornår vi kan begynde at producere grøn brint i Danmark, da vi først vil kunne starte op, når der er sat nye sol- eller vindparker op, hvilket tager længere tid end at opsætte en brintfabrik.

Det er blot to eksempler. Hvis disse og en række andre krav bliver en realitet, kan det blive et enormt benspænd for brinteventyret i Danmark. Kravene er alt for restriktive og gør det meget svært at producere grøn brint i Danmark.

Er det den vej, vi vil? Er det ikke meningen, vi skal gøre det lettere for erhvervslivet at skifte over til de grønne eventyr, vi alle er enige om, venter lige om hjørnet?

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere