0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Regeringens støtte og blinde tillid til forurenere hjælper os ikke med at nå vores klimamålsætninger

Socialdemokraternes forelskelse i Nordic Sugar og Aalborg Portland må snart stoppe. Det er nu bevist, at det ikke virker at give gulerødder – der skal også en klimapisk til. Det skriver klimadebattør Martin Collignon i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sidste uges nyheder om Nordic Sugar og Aalborg Portland bør sætte det sidste søm i kisten for regeringens flirt med Danmarks største forurenere.

Nordic Sugar er en tysk-ejet virksomhed, der har to fabrikker på Lolland-Falster, og den er i dag Danmarks andenstørste udleder blandt industrivirksomheder.

Efter massivt pres på regeringen fik de i februar klimaminister Dan Jørgensen (S) til at tillade, at man bygger en 115 kilometer lang gasledning til deres fabrikker, som forventes at aftage 80 procent af rørets gas. Gasledningen, skrev klimaministeren selv, giver ingen CO2 reduktioner og ingen nye arbejdspladser.

Men statsminister Mette Frederiksen (S), indenrigsminister Kaare Dybvad (S) og Dan Jørgensen fortalte, at man forhindrede en lukning af fabrikkerne ved at bygge en gasledning, der vil give 700 millioner kroner i samfundsøkonomisk tab.

Det argument viste sig sidste uge ikke at holde vand, da Nordic Sugars administrerende direktør Jesper Thomassen fortalte Altinget, at man aldrig havde sagt fra deres side, at deres fabrikker vil lukke.

Tilbage står regeringen med en beslutning, der ikke reducerer udledninger, og mere og mere ligner massiv statsstøtte til en virksomhed, der havde interesse i at reducere deres omkostninger uden at give noget tilbage.

Aalborg Portland

Aalborg Portland er en italiensk ejet cementproducent, der alene står for fire procent af Danmarks CO2 udledninger.

Politikernes forelskelse i Aalborg Portland kulminerede sidste år, hvor erhvervs- og klimaministrene stolt kunne fortælle, at de havde lavet en aftale med Danmarks største forurener om, at de i 2030 kunne udlede det samme som i 1990, mens resten af landet skal reducere med 70 procent.

En aftale, som tidligere beskrevet blot er et stykke papir, hvor der står præcis det samme, som Aalborg Portland havde sagt offentligt året før.

I over fem år er ethvert forsøg på at tvinge dem til udledningsreduktioner mødt med argumentet, at deres nye grønnere cement FutureCEM var lige på trapperne.

Regeringen havde store ambitioner til cementen og har over tiden bidraget med over 40 millioner kroner i offentlige penge til dens udvikling.

I sig selv er den nye cementteknologi en god ting, der potentielt fjerner 30 procent udledninger af den grå cements produktion, som udgør mindre end halvdelen af Aalborg Portlands udledninger.

Men teknologien er kun relevant, hvis den bliver brugt og reducerer brugen af den mere klimabelastende cement.

Men drømmen om teknofikset og den grønne cement led et alvorligt knæk sidste uge, hvor deres administrerende direktør kunne fortælle, at de kun havde solgt fem procent af den forventede mængde, og derfor havde set sig nødsaget til at reducere prisen for cementtypen, for at kunne nå målene som ikke kun virksomheden havde sat sig, men hele den danske betonindustri.

Hvis sagen ikke var alvorlig, ville man måske grine af Aalborg Portlands direktør Michael Lundgaard Thomsen, der fortalte til Politiken, at »med det kæmpestore fokus, der er på klima, troede vi, at FutureCEM ville gå som varmt brød – at der ville være en nærmest automatisk efterspørgsel. Det har overrasket os, at det ikke var tilfældet.«

Ingen andre end Thomsen er overrasket; der er en grund til at globale (og Aalborg Portlands) udledninger år for år bliver ved med at stige.

Tillid til forurenerne holder ikke

Begge sager hos Danmarks største, forurenende virksomheder er bevis for, at regeringens strategi om støtte og blind tillid ikke kan hjælpe os med at opnå vores klimamålsætninger.

Det er på tide, at regeringen og resten af Folketinget tager disse sager til eftertragtning og begynder at svinge pisken i stedet for at finde på flere gulerødder. At de stopper med at uddele håndører til de, der bliver betalt for at ringe flest gange om dagen til dem, og som tillader sig at ydmyge dem, i Nordic Sugars tilfælde blot få måneder efter at have fået gaven.

Pisken – klimaafgiften, hvor forureneren betaler for dens forurening – kan ikke just beskrives som den sidste udvej.

Det er ifølge samtlige klima- og økonomikyndige vejen, som politikerne burde have fulgt fra starten af.

Og der er sådan set ikke noget nyt i det, for det var også vejen, Danmark startede med at følge i 90’erne, hvor vi som et af de første lande indførte en generel CO2-afgift, som nu er for lav for at nå de højere og retfærdige mål, vi har valgt at sætte for os selv.

En klimaafgift er ikke det eneste greb, vi skal bruge, men den er altafgørende. Den tillader os at nå målene billigst, og udover det gør provenuet det også muligt, at den tunge ende ikke vender nedad – en stor bekymring omkring den grønne omstilling hos politikerne. Den samme mulighed giver guleroden ikke, da der jo er en reel chance for, at pengene bruges uden at beskytte arbejdspladser.

Man må håbe, at Folketinget snart vågner, og også begynder at fokusere på almeninteressen i stedet for særinteresser når det gælder klimapolitik.

Mai Villadsen (Enhedslisten), Morten Messerschmidt (DF) og Mette Abildgaard (K) var overraskede over lobbyisternes interesse i deres ageren under klimaforhandlinger.

Hvis man må give politikerne et råd: lad være med at tage imod forurenernes opkald, og begynd selv at tage fat i videnskabsfolkene. De har sagt det klart og tydeligt.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce