0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Her er de mange initiativer, der lige nu mindsker den ulovlige skovrydning

Steffen Johansen fra Trofaco erklærede sig for nylig uenig i Dansk Træforenings budskaber om, at mere brug af bæredygtigt tropisk træ er en af de bedste måder at redde regnskoven på. Her kommer modsvaret fra Jakob Rygg Klaumann, direktør for Træforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regnskovene skal bevares – det er i hele menneskehedens interesse. Det kan ingen være uenig i. Men hvordan vi gør det bedst er åbent for diskussion. Og det er en diskussion, vi gerne tager, selv om den hverken er nem eller ligetil.

I et debatindlæg argumenterer Steffen Johansen for, at træ tager tid at producere, og at salg af tropisk træ derfor uomgængeligt fører til, at skoven ophører med at være skov og i stedet bruges til andre formål som sojabønner, sukkerrør eller kvæg.

Steffen Johansen konkluderer derfor, at det er en myte, at køb af bæredygtigt træ redder regnskoven.

Men det skovrydningseksempel, han beskriver, tager netop udgangspunkt i en ikke-bæredygtig og ulovlig udnyttelse af træet. Det er derfor vanskeligt at se, hvordan Steffen Johansen bedømmer effekten af at efterspørge bæredygtigt træ – og hvad han i øvrigt mener, vi skal gøre for at bevare regnskoven.

Der er brug for alle værktøjer

Vores fokus i debatindlægget er på, hvordan vi får brudt den onde cirkel, hvor kortsigtet profitjagt spænder ben for etableringen af langsigtede forvaltningsløsninger, der kan bevare skoven som skov.

Det gør vi ikke ved at lade stå til og – som Steffen Johansen foreslår – lade være med at købe tropisk træ.

Skoven kan bedst sikres mod rydning, hvis den skaber mere værdi for lokalbefolkningen eller nationen end andre arealanvendelser: ’A forest that pays is a forest that stays’.

Og det er netop det, bæredygtig skovdrift handler om: At skabe og opretholde langsigtet værdi ved at opfylde de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.

Verdens regnskove reddes naturligvis ikke alene af, at vi i Danmark efterspørger bæredygtigt tropisk træ. Det er ikke hele løsningen, men en vigtig del af den.

Hele værktøjskassen af virkemidler skal i brug. Vores individuelle handlinger skal ske i samspil med politisk vilje og regulering, på både nationalt og internationalt plan.

Producenter og aftagere skal arbejde sammen

Heldigvis er verdens skove kommet højere op på den politiske dagsorden igennem de senere år. Verdens ledere anerkender i højere og højere grad skovenes samfundsmæssige værdi, og udnyttelsen af skovressourcen er ikke længere blot et nationalt anliggende. Det giver global genlyd, når fx Brasilien træffer beslutninger om, at en større del af Amazonas skal udnyttes og ryddes for at give plads til andre anvendelser som led i en økonomisk transformation af landet.

På den globale scene bliver der derfor taget stadig flere skridt til at bremse skovrydningen og understøtte bæredygtig skovdrift. I flere lande og regioner er der indført lovgivning for at dæmme op for handel med illegalt træ, og de internationale markeder lukker sig efterhånden et for et.

EU’s indsats mod global afskovning og illegal skovdrift har siden 2003 været indkapslet i den store handlingsplan FLEGT (Forest Law Enforcement, Governance and Trade) og tager en række midler i brug, der viser vejen væk fra kortsigtet kleptokrati og frem mod langsigtede løsninger og bæredygtig benyttelse.

Her ser vi netop en markedsbaseret løsningsmodel, der binder initiativer på udbudssiden og efterspørgselssiden sammen.

Producentlande og aftagerlande må arbejde sammen, fordi EU stiller krav til det importerede træ og stimulerer markedet for anvendelse af træ i Europa. Samtidig hjælper EU det enkelte producentland med at samle interessenter, der sammen kan udvirke skovreformer og skabe mere klare ejendoms- og brugsrettigheder, sikre skovlovshåndhævelse og i det hele taget opbygge nationale kompetencer, som underbygger lovlig og bæredygtig skovdrift.

Stil krav om bæredygtighed

Som yderligere tiltag mod den globale afskovning og i erkendelse af, at den primære årsag til skovrydning er omlægning til landbrugsjord, barsler EU lige nu med at introducere lovgivning, der stiller krav om afskovningsfri forsyningskæder til en hel række landbrugsprodukter, som fx soja, palmeolie, oksekød m.m.

Også her er det altså markedet, der skal regulere, hvad vi ønsker mere af, og hvad vi ønsker mindre af. Det er igennem den internationale handel, at forbrugere og vi som importører har mulighed - og ansvar - for at stille bæredygtighedskrav til træet og derigennem understøtte udbredelsen af bæredygtig skovdrift.

Af samme grund har Dansk Træforenings medlemmer sat som mål, at andelen af dokumenteret bæredygtigt træ i 2025 skal stige fra nuværende 89 til 95 procent i de produkter, medlemmerne importerer til Danmark.

Bæredygtigt træ kan dokumenteres efter FSC og PEFCs robuste standarder. Standarderne sikrer ikke blot, at skoven vedbliver at være skov. De sikrer også, at skoven fortsat kan levere en række essentielle goder til samfundet, fx CO2-binding, rent drikkevand, biodiversitet, rekreation og meget mere.

Det er økosystemtjenester, som ikke alle er prissat i markedet. Indtil videre er det derfor primært træ der tilfører skoven økonomisk værdi. Derfor kan vi kan gøre vores for at understøtte de nationale og internationale bestræbelser på at bevare verdens skove ved aktivt at efterspørge og anvende bæredygtigt træ – også fra troperne.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce