0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Radikal gør op med misforståelser: Grøn strøm er faktisk vejen til lave energipriser

Energipriserne er steget kraftigt den seneste tid og i nogle fora florerer påstande om, at udviklingen udstiller problemet med færre fossile brændsler. Det er en misforståelse, skriver politikeren Morten Helveg Petersen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Oven på energipris-hoppet ulmer en kritisk stemning som tilsiger, at den grønne omstilling er problematisk for energipriserne, hvis ikke selve årsagen til at forbrugerne nu modtager markante ekstraregninger for deres energiforbrug.

Lad os få slukket for den myte med det samme.

Energipriserne påvirkes af mange forskellige ting, men mere end noget andet er det Europas afhængighed af importeret russisk naturgas, som gør det dyrt at være forbruger i øjeblikket.

Lige nu er efterspørgslen på energi høj og udbuddet lavt, men den grønne strøm vi kan producere i Europa er meget billigere end Putins gas.

Grøn strøm er billigere energi –mere er der ikke at sige til det

Grøn energi har i det hele taget været konkurrencedygtig på prisen i flere år. Ifølge en rapport fra International Renewable Energy Agency var 62 procent af den sol- og vindenergi, som blev leveret i 2020, billigere end den billigste energi fra fossile kilder.

Instrumenterne virker

De politiske instrumenter har med andre ord virket, og prisen på grøn strøm har i årevis fulgt nedadgående kurver, som er et resultat af at der nu er skalerbar økonomi og stordriftsfordele i den grønne energiproduktion. Den prisudvikling fortsætter med udbygningen af produktion til vedvarende energi.

Derfor er det langsigtede svar til det kortsigtede problem at bygge flere vindmøller og flere solcelleparker så hurtigt som muligt. Samtidig skal vi kanalisere den vedvarende energi over i andre sektorer.

Hvis vi bruger varmepumper og spildvarme til opvarmning i stedet for gas – gerne med forbillede i dansk fjernvarme – bliver energipriserne mindre afhængige af, hvor meget gas Rusland producerer og bestemmer sig for at eksportere.

For langsomme procedurer

Den samme mekanisme gælder, når Power to X erstatter gas og olie, ligesom energieffektivisering i huse, bygninger og infrastruktur effektivt vil sænke prisen på energi.

I øjeblikket er udbygningen af vedvarende energi dog stærkt udfordret af langsommelige procedurer med at opnå tilladelser til byggerierne. Det er en alvorlig streg i forbrugernes el-regning, at det går så langsomt med at få lov til at opsætte nye vindmølleparker og solcelleanlæg, og på den måde kan dette problem være med til at understøtte myter om at den grønne omstilling er problemet snarere end løsningen.

Det er øjeblikkets største udfordring at bygge grønne produktioner hurtigt nok til at erstatte sort energi med den hastighed, vi har aftalt, og det skal der gøres noget ved.

Jeg skal hilse og sige, at transitionen fra sort til grøn energi kommer med bunker af praktiske udfordringer, men tidens høje energipriser har meget mere at gøre med Rusland, end de har at gøre med CO2-kvoter, og hvor kraftigt vinden blæser.

Når den grønne energiunion om nogle år bliver en realitet, vil det være på et marked med fri konkurrence, effektiv energidistribution og billig energi til forbrugerne.

Grøn strøm er billigere energi – mere er der ikke at sige til det.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce