0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Klimabevægelsen: Det er sidste chance, hvis kommunerne skal bidrage til 1,5 graders-målet

Hvis byrådene vil nå at gøre en forskel for klimaet, skal det ske i den kommende valgperiode. Det skriver Andrea Lærke Rasmussen, kampagneleder i Klimabevægelsen i Danmark, i dette debatindlæg.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er sidste chance, hvis kommunerne skal bidrage til at holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

Klimahandlingen skal nemlig startes i den kommende valgperiode, hvis det skal nå at gøre en forskel. Derfor er det afgørende, at der til kommunalvalget den 16. november kun vælges politikere, som forpligter sig på at nedbringe kommunens CO2-forurening markant.

På nuværende tidspunkt udleder kommunernes indkøb seks millioner ton CO2e om året. Til sammenligning skal den samlede udledning i Danmark reduceres med 21 millioner inden 2030. Derudover køber Danmarks 98 kommuner ind for svimlende 382 milliarder kroner om året.

Kommuner som Middelfart og Gentofte er allerede i gang med at vise, at det kan lade sig gøre

Netop kommunernes store købekraft kan vise sig at være nøglen til at skabe reel klimahandling her og nu. Og det er ikke et sekund for tidligt.

Bør anvende skyggepriser

Kommunerne skal sætte ind der, hvor der er størst CO2-forurening, og hvor de lettest kan gøre en forskel. Derfor bør kommunerne indregne en intern CO2-pris på minimum 850 kroner i alle investeringer og indkøb.

Det vil både stoppe kommunernes investeringer i store klimaskadelige projekter og få kommunernes indkøb til at blive grønne. Vi skal kort sagt have vores skattekroner til at bidrage til en hurtig grøn omstilling.

Den interne kommunale CO2-pris er en tidlig implementering af en ensartet CO2-afgift. Denne type politik er ifølge en lang række eksperter og tænketanke den billigste og mest effektive måde at sænke CO2-forureningen på. Og kommuner som Middelfart og Gentofte er allerede i gang med at vise, at det rent praktisk kan lade sig gøre.

Det skyldes ifølge borgmesteren i Middelfart kommune, at »vi kan nemmere vælge, når det grønne valg er billigt, og det sorte er dyrt.«

Hvis kommunernes indkøb bliver grønne, vil det skubbe de store leverandører til at gøre deres produktion mere klimavenlig.

Når en kommune ringer til leverandøren og fortæller, at en potentiel ordre afhænger af produktets CO2-udledning, så rykker det meget mere, end når du og jeg køber klimavenligt ind til aftensmaden i Fakta.

Men forandring kommer aldrig af sig selv. Derfor samler Klimabevægelsen borgere i alle landets kommuner om at lægge pres på deres lokale politikere, og der er virkelig fart på allerede.

Meningsmålinger viser, at størstedelen af danskerne er bekymrede for klimaet – vi mangler bare, at vi finde hinanden rundt om i landet.

Sidste udkald

Til hvert et vælgermøde i hver en by, skal der være en borger, der rejser sig op og spørger politikerne, hvad de vil gøre for klimaet.

I hver eneste kommune skal borgere gå sammen om at påvirke dagsordenen i en tydelig grøn retning, og den 6. november viser vi, hvor mange vi er, når vi mødes foran rådhusene og afholder Folkets Klimamarch i byer i hele landet.

Det er valgår i Danmark, og nu skal vi skabe Danmarkshistoriens næste klimavalg. Det er bogstavelig talt sidste udkald for byrådene.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce