0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Kommunerne nøler med at få fjernet gasfyr

Hvorfor går det så langsomt med udrulningen af fjernvarme i de bynære områder med naturgas opvarmning, spørger lektor og gasfyrsejer Bent Bjørn Roldgaard i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg har nu boet i Hvidovre i et hus opvarmet med naturgas siden 2005. Da vi flyttede ind, fik vi at vide, at vi ville kunne få fjernvarme inden for 5-10 år. Så jeg tænkte, at vores fem år gamle gasfyr nok skulle kunne holde, til der kom fjernvarme.

Nu – 16 år senere – er planerne for fjernvarme på vores vej ændret igen, og der forventes, vi kan forvente at få fjernvarme i 2026-27, dette til trods for at der har været fjernvarme mindre end 100 meter fra vores hus i mere end 10 år. Vi har, ligesom flere andre på vores vej, måtte udskifte vores aldrende gasfyr med deraf følgende udgifter.

Sidste år blev der indført en højere afgift på naturgas og regeringen oprettede en skrotningsordning for naturgas og oliefyr samt tilskud til konvertering til varmepumpe eller fjernvarme, men dette kan ikke betale sig for boligejere i samme situation som os, da tilbagebetalingstiden på en varmepumpe eller fjernvarmeanlæg bliver alt for lang, når vi har et forholdsvis nyt gasfyr.

Derfor vil nylige udskiftninger af gasfyr sænke tilslutningen til fjernvarme i et område og dermed forsinke en mulige sænkning i udledningen af CO2.

Situationen er den samme flere andre steder i landet, specielt omkring de større byer er der områder med naturgas indeklemt mellem områder med fjernvarme.

Nedslående

Som klimabevidst borger, der allerede har afskaffet sin brændeovn, er det meget nedslående, at der ikke rykkes mere på at få nedbragt udledningen af CO2, der bliver brugt til opvarmning af huse.

Det er i dag et faktum, at naturgas er det mindst klimabelastende fossile brændstof, set i forhold til gram CO2-ækvivalenter per kWh. Men det er også et faktum, at fjernvarme (og varmepumper) er et bedre alternativ nu og på sigt, set i forhold til gram CO2-ækvivalenter per kWh!

Hvis vi i fremtiden får bygget nogle større varmepumpeanlæg, der kan udnytte overskudsvarmen i spildevand eller havet til at lave fjernvarme med og samtidig benytter CO2-capture enten som Power to X eller i en anden form på kraftværkerne, så vil de kunne opsamle den udledte CO2 fra forbrændingen af affald, biobrændsel eller fossile brændstoffer som skal til i spidsbelastningssituationer vindstille kolde vinterdage og dermed mindske CO2-udledningen yderligere.

Derfor er mit spørgsmål: Hvorfor bliver der ikke gjort mere fra regeringens, Folketingets og kommunernes side for at få udrullet fjernvarme i alle de bynære områder, hvor det giver mening at have fjernvarme eller i det mindste i alle de naturgasområder som ligger op ad fjernvarmeområder?

Det er trods alt en af de lavthængende frugter i forhold kampen for et bedre klima.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce