0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dansk Solkraft
PR-foto: Dansk Solkraft
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Tyg på den; Danmarks største solcelleanlæg på tag er 111 gange mindre end det største markanlæg

Argumenterne mod solceller i store markprojekter holder ikke vand, skriver adm. direktør Thomas Aarestrup Jepsen fra Dansk Solkraft i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den 27. oktober kunne man her i Klimamonitor læse, at solceller bør placeres på byens tage, fremfor at placere dem på markerne.

Taganlæggene skal bidrage, men de kan ikke i tilstrækkelig grad være med, når fremtidens store mængder grøn strøm skal laves. Samtidig er de store markanlæg et gode for både klimaet og naturen.

Derfor må vi stoppe med at tale enten/eller. Det er både/og.

Store mængder grøn strøm

Hvis Danmark skal opnå vores klimamålsætning i både 2025 og 2030 og have strøm nok til fremtidens elbiler, varmeproduktion og Power to X, så skal vores produktion af grøn strøm fordobles. Ifølge Energistyrelsen vil strømmen fra de store solcelleanlæg mere end 10-dobles frem mod 2030.

Det er positivt, for prisen for solcelleparker er faldet med over 80 procent siden 2010 og er i dag den billigste energiform.

Det bekræftes også af det Internationale Energiagentur (IEA), som kalder solenergi for den billigste energikilde i verdenshistorien.

Markanlæg er mere effektive

Væsentlige faktorer er naturligvis, at teknologien og produktionen udvikler sig. Men en anden stor faktor er den dygtighed og effektivitet, der ligger bag storskalaprojekterne. Vi er simpelthen blevet enormt effektive til at opsætte og drifte store solcelleparker. Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor vi i dag etablerer markanlæg med en etableringsomkostning per watt, der er blandt de laveste i hele verden.

Den skala og effektivitet er umulig at opnå, hvis projekterne skal fordeles ud på bygningstagene. Det betyder lokale beslutninger i hver enkel ejer- og lejerforening, lokal opfølgning på vedligehold, beslutninger om forstærkning af tagkonstruktionen og ekstra kabler, der skal nedgraves i byerne med eventuelle gener og omkostninger til følge. Husk også, at taget skal kunne holde lige så lang tid som solcellen – altså cirka 30 år.

Alt andet end lige betyder det, at vi får meget mindre grøn strøm, hvis vi alene anlægger solceller på tag.

Danmarks største solcelleanlæg på tag er for nyligt blevet offentliggjort. Det er Rema1000, der vil anlægge 19.000 kvadratmeter solceller på deres tag – lige knap to hektar. Danmarks største solcelleanlæg på tag er dermed 111 gange mindre end Danmarks største markanlæg på 222 hektar, der kan producere strøm til hvad der svarer til 130.000 husstandes årlige elforbrug. Stor ros til Rema1000 for projektet, og jeg håber flere virksomheder tager det samme ansvar på sig.

Men skal vi nå vores klimamål og have nok grøn strøm, så er det en helt anden skala, vi skal kigge på.

Prisen betyder også noget. Prisen per MWh for et taganlæg er selv i den bedste verden dobbelt så dyr som markanlæg. For det er simpelthen billigere og mere effektivt, at bygge i storskala på landjorden, og de gevinster, man opnår her, opvejer udgifter til transformatorer, ledninger og kabler.

Udbygningen af vores elnet er i øvrigt investeringer som vi, uanset hvad, kollektivt skal investere i, da fremtidens mere decentrale strøm skal flyttes fra Energiø til resten af landet, fra land til by og fra VE-produktion til Power to X-produktion.

Det ignorerer andre fordele ved solceller

Et andet kritikpunkt er ofte, at det er dårlig udnyttelse af jorden at have solceller på dem. Det postulat ignorerer dog alle de fordele, der er ved solceller. Landbrugsjord, der bliver til solcelleparker, giver plads til naturen.

Biodiversiteten kan stige med helt op til 61 procent over 30 år, og da der ikke bliver sprøjtet eller gødet, vil det samtidig kunne beskytte drikkevandsområder. På lavbundsjorde vil man kunne fjerne dræn og øge CO2-ophobningen, mens solcellerne samtidig laver solens stråler om til grøn strøm. Vi kan, om nogle år, også muligvis se, at landbrug og solceller lever sammen på samme stykke jord. Udover den strøm de producerer, har solcelleanlæg derfor en masse at byde på.

Men betyder det ikke, at vi, som det ofte lyder: ’plastrer Danmark til i solceller?’

Her er svaret, at hvis solenergien skal vokse til cirka 25 procent i 2030, så vil det blot kræve 11.000 hektar. Det svarer til under en procent af Danmarks nuværende landbrugsareal. Til sammenligning tilsiger den nye klimaaftale for landbruget, at vi skal vi udtage 100.000 hektar lavbundsjorde. Vi skal bruge cirka 10 procent af de lavbundsjorde, der skal udtages, til at levere en fjerdedel af Danmarks strøm i 2030.

Det er ikke enten eller, men både og

Konklusionen er derfor, at taganlæg er gode og vigtige, og de kommer til at bidrage til den grønne omstilling, men det kan ikke blive et spørgsmål om tag eller mark alene. Markanlæggene er et gode i deres egen ret, og de er afgørende for, at Danmark kan nå i mål med klimamålsætningerne. Samtidig med at forbrugerne får adgang til støttefri og billig grøn strøm i fremtiden.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce