0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Aktivister: TotalEnergies har ingen fremtid, hvis vi skal have en

En nedlukning og besættelse af TotalEnergies er et nødvendigt redskab i kampen for en grønnere fremtid, mener aktivister fra bevægelsen Total Must Fall DK, som i dette debatindlæg uddyber årsagen til deres aktion.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Onsdag 17. november besatte vi firmaet TotalEnergies nordiske hovedkvarter ved Amerika Plads i København.

Det gjorde vi for at lukke deres beskidte aktiviteter ned og i stedet skabe et hovedkvarter for civilsamfund og klimaretfærdighed.

Bygningen var besat i fem timer af 40 aktivister, inden politiet brød besættelsen. Dagen efter kom vi derfor tilbage for at lukke Total ned udefra med afdækningsplast, afspærringskegler og -tape.

Det kan virke drastisk, men lad os forklare, hvorfor det er nødvendigt:

TotalEnergies er en af verdens største klimaforbrydere. Fossilgiganten er den 7. mest forurenende virksomhed i verden og står alene for 1 procent af verdens udledning.

Læg hertil at ifølge en rapport udgivet i det peer-reviewed forskningstidsskrift Global Environmental Change Journal fra sidste måned, så har TotalEnergies tilbageholdt info fra offentligheden og haft kendskab til, at udvindingen af fossil energi ville føre til en global klimakatastrofe.

I stedet for at handle på den viden, implementerede TotalEnergies i stedet en lobbystrategi, der skulle så tvivl om klimakatastrofen – selskabet iværksatte et green-washing budget på omkring 200 millioner kroner om året.

Ikke nok med det; de modarbejder enhver form for regulering af deres aktiviteter, mens de fortsætter deres udvinding af fossile brændstoffer med alle de ødelæggelser, det medfører for mennesker og natur i hele verden.

Greenwashing og nye fossil-projekter

TotalEnergies indførte i år et navneskift. Før hed de Total, og ja, det var det selskab som altså opkøbte Maersk Oil, og dermed er den største olie- og gasaktør på dansk område.

Navneskiftet har TotalEnergies begrundet med, at navneændringen skal afspejle deres sats på andre energiformer.

Men … ændringen er kun af navn, ikke af gavn.

TotalEnergies betalte eksempelvis 47 milliarder af kroner til Maersk Oil i 2017 for at få fat i de sidste danske olie- og gaslommer. De milliarder af kroner vil TotalEnergies have retur, og det bliver ikke grønt.

For på trods af navneskift og green-washing har TotalEnergies planlagt 816 nye olie- og gasprojekter i 76 lande inden slutningen af 2022, og er i gang med at udbygge EACOP – en dybt problematisk olierørsledning som har mødt massiv modstand i det østafrikanske civilsamfund.

Vi er også nødt til at kigge på proportionerne og ikke lade os forblænde, når de store fossilselskaber såsom TotalEnergies nu kalder sig selv for energiselskaber, der satser på grøn omstilling.

Af TotalEnergies’ samlede kapitaludgifter offentliggjort i år, de penge som firmaet bruger til at købe, vedligeholde eller forbedre sine anlægsaktiver, er det blot tre procent, som er investeringer i såkaldte clean energy-technologies – en kategori som i sig selv er problematisk.

Det er blot nogle grunde til, at vi er en del af den globale aktionsuge imod TotalEnergies under navnet The Glasgow Agreement; en uge som har affødt lignende aktioner mod selskabet i bl.a. Congo, Libanon, Frankrig, Schweiz, Spanien og Portugal. Flere aktioner ventes at komme.

Aktionerne er en reaktion på COP26 og alle de forrige politiske aftaler, som gang på gang har fejlet i at skabe reelle forandringer.

Unwisemonkeys
Foto: Unwisemonkeys

Foto fra sidste uges protestakton ved TotalEnergies i København leveret af Total Must Fall DK.

Vi har haft 26 COP-møder, og faktum er, at udledningerne kun er fortsat med at stige.

Fossilindustrien og vores politiske ledere pacificerer os med venskabelige ord og tomme grønne løfter. Men vi vil ikke sidde med hænderne i skødet og vente på den næste skuffelse, mens mennesker verden over mærker ødelæggelsen af vores fælles klode.

Når politikerne ikke formår at afvikle den klimaødelæggende fossile industri, må vi som civilsamfund selv gå i gang dér, hvor vi bor.

Det er derfor, vi besatte Totals nordiske hovedkvarter i denne uge: For at lukke aktiviteterne ned og rykke græsrodsbevægelserne fra sidelinjen til fronten i kampen for klimaretfærdigheden.

Der er alternativer

Vi vil vise, at vi er et civilsamfund, som ikke accepterer fossil kapitalisme og undertrykkelse – for der findes alternativer.

Alternativer som oprindelige folk og samfund har værnet om i tusinder af år, og alternativer som bevægelser udvikler og genoptager i disse år.

Alternativerne er ikke en fjern utopi. De er konkret virkelighed. Men for at se alternativerne er vi nødt til at se væk fra tidens politiske hellige gral: vækstparadigmet.

Som befolkning bliver vi nødt til at skabe en modstandsbevægelse mod den fossile udnyttelse af mennesker og planeten. Det er den modstandsbevægelse, vi er del af på Amerika Plads foran TotalEnergies.

Vi vælger ikke selv den tid, vi er født i, men denne tid kræver noget af os som mennesker. Vi kan ikke vente på at politikere eller virksomheder stopper ødelæggelsen af vores fælles verden. For det kommer de aldrig til.

Total kan ikke omstilles, det skal lukkes. Total har ingen fremtid, hvis vi skal have en.

Svar fra TotalEnergies

TotalEnergies har modtaget en kopi af ovenstående debatindlæg og er blevet forelagt muligheden for at knytte en kommentar her i forlængelse af indlægget eller bidrage med en replik i et selvstændigt debatindlæg.

TotalEnergies har efter publicering fremsendt et skriftligt svar, som er blevet tilføjet dette debatindlæg 24. november klokken 11.53. TotalEnergies har heri ikke ønsket at forholde sig til de konkrete påstande i indlægget, men sendt følgende skriftlige svar:

»Som et bredt energiselskab har vi en vigtig rolle at spille i forhold til at adressere klimaudfordringerne og bidrager aktivt til energiomstillingen. Vi er i fuld gang med at omstille vores forretning med fokus på mere vedvarende energi og elektricitet, samtidig med at vi producerer olie og gas til at dække verdens energibehov.

Frem mod 2025 investerer vi årligt 3 milliarder dollars i vedvarende energi på vej mod at nå vores mål om 100 GW i 2030, og samtidig være blandt verdens 5 største selskaber inden for vedvarende energi. I Danmark deltager vi for eksempel i udbuddet om at udvikle havvindmølleparken Thor.

Vi bakker fuldt op om Parisaftalens målsætninger, og vi har konkrete initiativer til at reducere både vores egen og vores kunders klimapåvirkning med en ambition om at blive klimaneutrale i 2050.

I forbindelse med demonstrationerne ved vores kontor har vi inviteret aktivisterne til en konstruktiv dialog. Vi hilser altid en åben, konstruktiv, faktabaseret og balanceret dialog om disse emner velkommen, og vi opfordrer politiske beslutningstagere, industrien, NGO’er, meningsdannere, borgere og forbrugere til at arbejde sammen for at nå Paris-aftalens mål,« skriver TotalEnergies i et svar.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klart, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce