0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Forsikring & Pension svarer på kritik: Grøn omstilling er meget mere end en CO2-afgift

Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring & Pension, frygter, at en høj dansk CO2-afgift kun får effekt her i Danmark uden at levere globale reduktioner, skriver han i denne replik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forsikrings- og pensionsbranchen spiller en central rolle i den grønne omstilling, skriver Thomas Meinert Larsen fra AnsvarligFremtid.

Det er vi i F&P selvsagt enige i. Branchen har, som det også bliver nævnt, taget en lang række initiativer, blandt andet branchens tilsagn om at investere op mod 500 milliarder kroner i grøn omstilling på verdensplan frem mod 2030. Branchen er her foregangsland for resten af verden og blev særskilt fremhævet på det nyligt overståede COP26.

Vi er også enige med AnsvarligFremtid i, at den grønne omstilling er en endog meget stor udfordring for både Danmark og det internationale samfund. Det ses helt bogstaveligtalt ved, at mange af de løsninger, der skal hjælpe os i mål, slet ikke eksisterer i dag.

Derfor har tilgangen hos os i F&P været, at vi er nødt til at tænke bredt, når det kommer til tiltag, der kan understøtte omstilling. Vores klimapolitiske udspil indeholder eksempelvis 13 forslag til, hvordan Danmark kan blive mere grøn.

Thomas Meinert Larsen vil gerne have mere – og efterlyser opbakning til en meget høj CO2-afgift – gerne så høj som muligt. Faktisk beskrives CO2-afgiften næsten som det forslag, der kan løse opgaven med at nå de 70 procents reduktion i 2030.

Inden vi kommer til CO2-afgiften er det vigtigt for os i F&P at understrege, at der er to andre spor, som er helt centrale i den grønne omstilling og for, at vi som branche kan spille en stadig større rolle heri.

Incitamenter

For det første kommer vi ikke uden om, at der skal skabes nogle langt bedre offentlige økonomiske incitamenter til både at investere i helt nye klimateknologier og til at få skalering i teknologier som for eksempel PtX. Det seneste forslag fra Energinet om at ændre systemtariffen i elnettet er ét skridt i den retning, men der er lang vej endnu.

For det andet er data og rapportering helt afgørende. Vores branche vil være dybt afhængig af data om for eksempel udviklingen i CO2-udledninger i virksomheder, i bygninger med videre, hvis vi virkelig skal bidrage til den grønne omstilling.

Samtidig skal vi i fremtiden stille data til rådighed for danskerne, så de bliver i stand til at træffe deres klimavalg, når de sparer op eller tegner forsikring. Det sker gennem det igangværende arbejde med disclosure- og taksonomiforordningen samt direktiv om bæredygtighedsrapportering.

I F&P har vi derfor rost EU-kommissionen, og dens forslag i sidste uge om en fælles europæisk platform (ESAP), der skal samle bæredygtighedsdata fra 50.000 virksomheder i hele EU. Det vil være at gøre både den grønne omstilling, opsparerne og forsikringstagerne en stor bjørnetjeneste at negligere betydningen af data.

Minimere lækage

I forhold til CO2-afgiften har regeringen sammen med et meget bredt flertal i Folketinget givet den omtalte ekspertgruppe en klar opgave: Den skal forsøge at udforme en ensartet CO2-afgift »under hensyntagen til klimalovens guidende principper, herunder til bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse, et stærkt velfærdssamfund, sammenhængskraften og social balance og dermed reelle CO2e-reduktioner (minimere CO2e-lækage) og uden samlet tab af arbejdspladser til udlandet«.

Den tilgang bakker vi fuldt og helt op om. Det tilkendegav finanssektorens klimapartnerskab også i sin køreplan fra marts 2020. Vi skal gribe arbejdet med en CO2-afgift rigtig an, for det hjælper ikke klimaet at få en meget høj CO2-afgift, hvis det flytter CO2-udledningen ud af Danmark til steder, hvor man har en mindre ambitiøs klimatilgang.

Derfor skal vi selvfølgelig have blik for, at vi ikke sætter dansk konkurrencekraft under pres, så vi mister en masse arbejdspladser – også grønne arbejdspladser. Samtidig giver det ikke mening at udvikle teknologier i Danmark, som kun er ’rentable’ i Danmark i kraft af en ensidig, høj dansk CO2-afgift.

Kunststykket er netop at udvikle og skalere teknologier i Danmark, der også kan eksporteres til udlandet med de rammevilkår, der gælder der. Vi er nødt til at gå i takt med resten af verden på det punkt.

Christiansborg har sat arbejdet i gang for at få et forslag til en model for en CO2-afgift, der både kan understøtte målsætningen om 70 procents-reduktionen og samtidig bidrage til at udvikle dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser.

Det flugter også med den måde, vi forvalter danskernes pensioner på: Ja, vi skal fremadrettet være mere bæredygtige i vores investeringer og give opsparerne flere valgmuligheder på bæredygtige investeringer. Men vi skal samtidigt sikre et afkast, så danskerne får økonomisk tryghed i deres alderdom.

Den vigtige balance skal vi have øje for – også hvis Danmark indfører CO2-afgiften som ét af de værktøjer, der skal bringe os i mål med den grønne omstilling.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce