0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.klimamonitor@pol.dk

Debat: Ingen må blive ladt i stikken af den grønne omstilling

Den grønne omstilling skal være social retfærdig. Det skriver Sara Petrycer Hansen fra Concito i dette debatindlæg, hvilket også foldes ud til et seminar mandag.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Just transition er et komplekst begreb som dækker både arbejdskraft og sociale konsekvenser af den grønne omstilling for borgere og samfund. Et begreb som bliver aktualiseret af den modstand vi ser, når folk er bange for at miste deres job og levefod i den grønne omstilling.

Dette er netop temaet for en konference mandag, som Concito holder sammen med State of Green, Ingeniørforeningen, IDA, Tænketanken Europa og Dansk Industri som den tredje og sidste i konference-rækken The 2030 Countdown. Formålet har gennem hele 2021 være at sætte fokus på kompetencer, arbejdskraft, og at ingen må blive ladt tilbage i den grønne omstilling – det som i europæisk regi hedder ’Just transition’.

Modstand mod den grønne omstilling opstår, når folk bliver bange for at miste job og levefod

Et kendt eksempel på modstand mod den grønne omstilling er, når kulmine- eller oliearbejdere i f.eks. Australien, Polen og USA modarbejder forandringerne, da netop disse sektorer er særligt udsatte i den grønne omstilling. Hvorfor giver sig selv.

Just transition og den dertilhørende kompetencedagsorden er samtidigt indenfor det seneste år blevet højaktuelt i Danmark. For selvom vi i Danmark har langt bedre muligheder for at omstille os, er vi også nødt til at indstille os på, at den grønne omstilling kræver noget af os alle, og også i Danmark vil folk blive berørt af den omstilling, der ligger foran os.

Vi er godt hjulpet af den danske arbejdsmarkedsmodel

Vi står således overfor en omfattende strukturel grøn omstilling, og der vil altid være en risiko for, at folk bliver tabt. Det må ikke ske. Samtidigt ved vi, at beskæftigelsespotentialet er stort, hvis vi formår at omstille arbejdskraften i takt med, at den grønne omstilling accelerer, og behovene til arbejdskraftens kompetencer udvikler sig. Derfor er det afgørende, at vi handler med rettidig omhu – sound due dilligence – på vores fælles rejse.

Og det har vi ganske gode forudsætninger for i Danmark. Den danske flexicurity model kombineret med en aktiv arbejdsmarkedspolitik giver os rigtig gode muligheder for at imødegå denne omstilling.

For det første er det danske arbejdsmarked meget fleksibelt. Samtidigt er vores dagpengesystem favorabelt, sammenlignet med andre lande, men vi har nogle skrappe rådighedsregler. Derudover er vi i Danmark opmærksomme på at efteruddanne og opkvalificere ledige. Det kalder man også for aktiv arbejdsmarkedspolitik.

Denne arbejdsmarkedsmodel betyder, at vi er godt rustet til den igangværende omstilling, da den skaber et fleksibelt og omstillingsegnet arbejdsmarked.

Vi skal alle samme sted hen

Den grønne omstilling er en realitet, og den vil berøre os alle i vores arbejdsliv på både godt og ondt fremadrettet, om end nogen mere end andre. Men i sidste ende, ender vi alle samme sted. Det er i denne bevægelse afgørende, at vi ikke stigmatiserer den del af arbejdskraften, som har en længere rejse end andre. I stedet handler det om at få bygget ovenpå de kompetencer vi allerede har.

Vi som samfund skal sikre et socialt sikkerhedsnet i respekt for arbejdsmarkedets parter, hvor vi hjælper folk videre til nye jobs, som kan spille ind i den grønne omstilling.

Danmark skal inspirere

Afgørende for, at vi sikrer en retfærdig grøn omstilling, er åbenhed omkring vores udfordringer og barrierer, dialog og rettidig omhu, så vi kan sikre en gradvis og klog omstilling af arbejdsstyrken.

Forhåbentligt kan dette inspirere resten af verden og i EU. Selvom den danske arbejdsmarkedsmodel er unik for Danmark, så anvendes den i en international kontekst som et best practice eksempel. Vi skal vise, at også i den grønne omstilling kan den danske arbejdsmarkedsmodel bruges til at sikre, at ingen efterlades tilbage – det gør vi ved at vise vejen ind i en ny grøn verden.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce