0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Dansk Mode & Textil: Udvidet producentansvar for tekstiler bør handle om langt mere end affaldshåndtering

Helst foretrækker mode- og tekstilindustrien et EU-producentansvar for at undgå forvirring, og så skal der ikke kun være fokus på affaldshåndtering, skriver Marie Busck, bæredygtighedschef for Dansk Mode & Textil i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Debatten om udvidet producentansvar for tekstiler er ikke ny, men den er taget til, særligt efter den politiske beslutning om en husstandsnær indsamling af tekstiler i 2023/2024.

Det har fået en række aktører på banen, senest SF med deres udspil om udvidet producentansvar, og dermed blusser debatten op igen. Fra Dansk Mode & Textils (DM&T) side hilser vi diskussionerne velkommen.

Vi har i Danmark – både som branche og nation – et entydigt ansvar for at sikre, at design, produktion og forbrug af tøj og tekstiler overgår fra en lineær til en cirkulær model.

For meget tøj

Tekstilforbruget er stigende på globalt plan, og den globale tekstilproduktion er fordoblet fra 2000 til 2015 som følge heraf. Der produceres simpelthen for meget tøj og for mange tekstiler i verden, og det er problematisk, fordi tekstilproduktion er ressourcekrævende og afsætter et markant aftryk på miljøet.

Derfor har EU også identificeret tekstiler som et vigtigt fokusområde og lancerer i 2022 en særskilt tekstilstrategi som en del af EU’s cirkulære handlingsplan. Strategien forventes at kombinere krav og incitamenter for at accelerere en systemisk cirkulær omstilling af branchen og forbruget af tekstiler indenfor EU. Det vigtige spørgsmål i denne sammenhæng er, om den også vil indeholde et krav om udvidet producentansvar, som vi kender det fra eksempelvis batterier og elektronik.

Et væld af nye krav

I DM&T oplever vi en branche, der står midt i en omfattende forandring, som kun vil blive accelereret voldsomt i de kommende år, blandt andet som følge af politisk involvering og øget regulering.

Kommende initiativer, for eksempel Sustainable Product Initiative, Substantiating Green Claims og lovpligtig Due Diligence, vil gøre, at branchen bliver mødt med krav om sporbarhed, transparens og viden om produkters miljøaftryk.

Det er nødvendigt med fælles spilleregler, og et udvidet producentansvar for tekstiler kan være et yderligere supplement for at sikre en cirkulær omstilling. Det kan også bidrage til at motivere design af produkter med længere varighed, øget genbrug og reparation og mulighed for genanvendelse. Dermed kan det være et godt redskab til at adressere overproduktion og overforbrug af tekstiler.

EU-harmonisering

Men det er ikke ensbetydende med, at vi som brancheorganisation blindt bakker op om et udvidet producentansvar for tekstiler. Der er en række forhold, man bør overveje og forholde sig grundigt til, før man træffer endelige afgørelser:

Det er afgørende med en EU-harmoniseret løsning. Regler for afgiftsreduktioner for ’mere bæredygtige og cirkulære’ tekstiler kan komme til at variere fra et ene land til det andet, hvis alle igangsætter nationale særinitiativer. Det er uhensigtsmæssigt, og kan ende med at blive ekstremt ressourcekrævende at administrere.

Samtidig kan det efterlade virksomhederne desillusionerede, hvis de oplever, at der ikke er enighed om, hvad ’mere bæredygtige og cirkulære’ tekstiler dækker over, og det vil alt andet lige gøre det langt sværere for dem at gribe processen systematisk an.

Kig mod udlandet

Vi skal også se på erfaringer fra andre lande, før vi igangsætter arbejdet. Frankrig, hvor man i 10 år har haft udvidet produktansvar for tekstiler, er det land, der har de længstvarende erfaringer. Her er vi nødt til at analysere, hvad der har fungeret, og hvad der ikke har.

Ligeledes er vi nødt til at skele til debatten i de lande, der er længere i den politiske proces om udvidet producentansvar end Danmark, for eksempel Holland og Sverige.

Og vi må heller ikke negligere værdien af læringen fra andre brancher, for eksempel elektronikbranchen. Har de fået det fulde udbytte af intentionerne, når det kommer til cirkulær omstilling? I den sammenhæng er det afgørende, at man ikke kun afsætter midler til affaldshåndtering, men skaber et holistisk system, der motiverer og understøtter øget cirkularitet.

Med afsæt i ovenstående bør foretage en grundig analyse af konsekvenserne og omkostningerne for den enkelte virksomhed, branchen som helhed og de andre aktører i økosystemet.

Åbne for diskussion

Danmark skal være foregangsland i forhold til bæredygtighed inden for mode og tekstiler. Den danske branche har en dybt forankret tradition for design og kvalitet, og ved at tilsætte bæredygtighed har vi en stærk platform for at skabe eksport og sikre grønne jobs i Danmark.

Fra DM&T’s side er vi derfor åbne for en diskussion om, hvordan et udvidet producentansvar for tekstiler kan se ud. Men vi er nødt til at foretage det nødvendige forarbejde, tænke os om og regne forslag igennem. Naturligvis skal branchen være med til at betale regningen, men vi er også nødt til at hæve barren for diskussionen og være mere ambitiøse.

Vi skal turde tænke cirkularitet og bæredygtighed bredere og mere holistisk. Det handler nemlig ikke kun om affaldshåndtering. Det handler i lige så høj grad om design og forbrugeradfærd.

I Frankrig har man efter 10 år lært, at de afgifter, som bliver pålagt producenterne, ikke kun skal gå til affaldshåndtering, men i høj grad også til forskning og innovation indenfor genanvendelse, og derudover til forbrugeroplysning.

Lad os tage ved lære af det, udbygge fundamentet og sikre den rigtige model, der understøtter den grønne omstilling af branchen.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere