0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Derfor er plastkrisen en del af klimakrisen

Den danske plastikpolitik bør gives et seriøst eftersyn og tages ud af den silo, den befinder sig i. I stedet skal der i højere grad tænkes sammen med klimapolitikken. Det skriver Naja Andersen fra ngo´en Oceana Europe i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Plastikproblemet og klimaproblemet hænger uløseligt sammen og må og skal håndteres samtidig. Ikke mindst når det kommer til havmiljøet.

For mens vi i Danmark diskuterer, hvordan vi kan nedbringe CO2-udledninger fra sektorer som energi, transport og landbrug, er udledningerne fra plastikproduktion på globalt plan kun på vej i en retning, og det er op.

Samtidig påvirker de kombinerede effekter af plastikforurening og temperaturstigninger havmiljøet negativt, og sætter således havet, der er en afgørende buffer for klimaforandringerne, under pres.

Hvis plastik var et land ville det være den 5. største udleder af CO2 i verden. Kun ’slået’ af Kina, USA, Indien og Rusland.

Over 99 procent af al plastik er fremstillet af kemikalier fra fossile brændstoffer, og alene i produktionen udledes store mængder CO2.

Hvis der ikke gribes ind, vil plastik i 2050 alene optage 10-13 procent af den CO2 vi må udlede, hvis vi skal holde den globale temperatur-stigning under 1,5 grader.

Plastik er storudleder af CO2

Den stigende plastikproduktion er ikke mindst drevet af et stigende forbrug af engangsplastikemballage, der i dag udgør den største anvendelse af ny virgin plastik og omkring 40 procent af den globale produktion.

Samtidig står det mere og mere klart, at olie- og gasindustrien nu satser intensivt på plastik som en strategi til fortsat vækst og en ny æra for industrien, der ellers ser ind i en faldende global efterspørgsel på fossile brændsler til energi og transport.

I USA, en af verdens største producenter af plastik, blev der alene i 2019 sat gang i opførelse af 42 nye plastikværker.

Plastikforurening og klimaforandringer: en farlig cocktail for havet

Klimaforandringer og plastikforurening udgør hver især en alvorlig trussel mod havmiljøet.

90 procent af den ekstra varme fra menneskeskabte klimaudledninger er indtil videre blevet optaget af verdenshavene. Det har allerede ført til stigende havtemperaturer og forsuring.

Plastik udgør ikke mindst en trussel mod en bred vifte af dyrearter, der kan blive kvalt eller dø af sult fordi plastik optager al plads i maven.

For nu at gøre det hele værre: I nogle tilfælde forværres effekterne af den ene krise i kraft af effekterne af den anden. Det belyser bl.a. et nyt videnskabeligt studie.

For det første bidrager mere ekstremt vejr forårsaget af klimaforandringer, herunder tropiske storme, til at sprede mere plastik til havet. For det andet er nogle marine øko-systemer og arter særligt sårbare overfor begge presfaktorer.

Eksempler er:

  • Mikro- og nanoplastik kan bl.a. have negative indvirkninger på fotyplankton (alger) og dermed deres evne til at absorbere CO2 fra atmosfæren, hvilket er en vigtig funktion ift. at bremse klimaforandringer (den såkaldte biolgiske pumpe). Når produktionen af plankton hæmmes påvirkes hele havets fødekæde.
  • Koralrev – nogle af de mest komplekse og betydningsfulde økosystemer på planeten – påvirkes meget negativt af havets forsuring og stigende vandtemperaturer. Plastik, der kan skade koraller rent fysisk, optages i deres organismer og gøre dem mere modtagelige for sygdom pga. af skadelige kemikaler, sætter koralrev yderligere under pres.
  • Havet, der er grundlaget for alt liv på jorden, kommer således under dobbeltpres. Men vi har brug for et sundt hav, hvis det fortsat skal kunne optage CO2 og fungere som det bolværk mod klimaforandringer, det er. Alternativet er øgede klimaeffekter som mere ekstreme temperatursvingninger, havstigninger, storme og oversvømmelser.

Danmarks plastikambitioner skal hæves

Det er på tide, at danske politikere får øjnene op for disse fundamentale sammenhænge og begynder at behandle plastikpolitikken som en integreret del af klimapolitikken (og vice versa).

Den ’gode nyhed’ er, at vi ved at tage fat ved roden – ved at reducere produktion og forbrug af plastik – kan adressere både klima- og plastikforureningskrise samtidig.

Som danskere bliver vi nødt til at skære ned på vores store forbrug af plastik, ikke mindst til emballager, der udgør næsten halvdelen af al plastikproduktion og størstedelen af den plastik der ender i havet. Alene i den senest opgjorte 5-årige periode steg det danske forbrug af plastikemballage med hele 30 procent.

Det er ikke en udvikling, der kan fortsætte, hvis vi tager vores klimaforpligtelser og forpligtelser overfor fremtidige generationer alvorligt.

I Danmark har vi ikke egen produktion af plastik. De CO2-reduktioner en mindsket plastikproduktion vil medføre vil således ikke tælle stort i regeringens 70 procents-klimaregnskab, der som bekendt kun omfatter nationale udledninger. Vi bruger til gengæld rigtig meget af det. Klimaet er sådan set ligeglad med hvor udledninger kommer fra. Det er havet også.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klart, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere