0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Dansk Affaldsforening: Et producentansvar er nødvendigt for at sikre bæredygtigt tøj

Timingen for at indføre et udvidet producentansvar for tekstilbranchen er helt rigtig nu, skriver Jens Bomann Christensen fra Dansk Affaldsforening i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljø- og klimabelastende i verden. Derfor er der behov for at booste den grønne omstilling af mode- og tekstilindustrien markant – og hurtigt.

I Dansk Affaldsforening – interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber – mener vi, at udvidet producentansvar er et centralt værktøj til at sætte gang i omstillingen.

Kort fortalt går det ud på, at producenten af eksempelvis en t-shirt betaler en afgift, der skal dække omkostningerne ved at håndtere t-shirten, når den ikke længere kan bruges. Jo flere grønne tiltag, producenten gør for, at t-shirten holder længere og nemmere kan genbruges og genanvendes, jo lavere skal afgiften være.

Den danske modeindustri er internationalt set godt med på den grønne dagsorden, og initiativerne til at blive mere bæredygtige er heldigvis mange.

Mange veje til grøn rabat

Derfor mener vi også, at der skal være mange veje for tøjproducenterne til at få rabat på den afgift, de skal betale til systemet.

Det kan være samarbejde med genbrugsbutikker, tilbagetagningsordninger, en forlængelse af garantien, ved at en større andel af tøjet består af for eksempel genanvendt bomuld – eller ved at tøjet designes til at kunne holde til langt flere tøjvaske end i dag, for nu at blive meget konkret.

Timingen er rigtig nu. Deadline for at danske husholdninger skal sortere slidte tekstiler og tøj for sig, er udskudt til tidligst i sommeren 2023. Det giver os tid til at indføre producentansvar. For sortering af gamle lagner og hullede sokker gør det ikke alene.

Der skal også være virksomheder og teknologi, der kan genanvende tekstilerne og forvandle gammelt til nyt i tilstrækkeligt stort omfang. Samtidig er der ikke nok efterspørgsel på genbrugstøj, og fast fashion-industrien har gjort sit til, at kvaliteten af tøj generelt er faldet. Det gør hverken genbrug eller genanvendelse nemmere.

Penge til udvikling

Et afgørende element i et producentansvar er, at der kontinuerligt afsættes penge til forskning og udvikling af ikke bare ny teknologi, men også udvikling og implementering af nye, cirkulære forretningsmodeller, der fremmer kvalitet, genbrug og gensalg. Af samme årsag skal der sættes konkrete mål for primært genbrug og sekundært genanvendelse.

Samlet set belønner udvidet producentansvar – hvis det bliver ordentligt og ambitiøst implementeret – dem, der markedsfører klima- og miljømæssigt gode produkter, mens det omvendt strammer skruen om de produkter og forretningsmodeller, der kræver et stort ressourcetræk, ikke kan genanvendes, eller tilskynder til fast fashion og overforbrug.

Pointen er, at vi skal gøre det økonomisk attraktivt for modehusene og tekstilproducenterne at skabe ikke bare bæredygtige produkter – men også bæredygtig mode.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce