0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Min klimafrygt: Regeringens dårlige undskyldninger og udskydelser sænker omstillingen

Det offentlige bør sætte mål for klimabelastningen fra offentligt serveret kost, men Rune-Christoffer Dragsdahl frygter, at det ikke sker, skriver han her i Klimamonitors debatserie om klimafrygt for 2022.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har i december endnu en gang udskudt et vigtigt udspil, der skulle sætte reduktionsmål for alle landets offentlige indkøb. Dermed er det uvist, hvornår regeringen offentliggør de konkrete mål, som ifølge strategien skulle give en »markant« CO2-reduktion.

De danske offentlige køkkener serverer 650.000 måltider om dagen. Hvad angår indkøbet af råvarer til offentlige køkkener, kan der altså dér hentes en en stor klimagevinst, hvis politikerne tør vise handlekraft og sætte ambitiøse mål: Vi i Dansk Vegetarisk Forening og en lang række andre aktører har foreslået, at der bliver sat et mål om 25 procents reduktion fra råvarerne i offentlige køkkener i 2025 og en 50 procent reduktion i 2030.

Et af vores forslag til, hvordan reduktionsmålene kan udmøntes i praksis, er, at de offentlige køkkener kan tilrettelægge alle måltider sådan, at de tager udgangspunkt i et næringsrigt og mættende plantemåltid, og hvor der er en mindre ret ved siden af, som indeholder noget animalsk – i form af kød, fisk eller mælkeprodukter. På den måde bliver de animalske fødevarer med højt klimaaftryk noget, folk aktivt skal tilvælge.

Jeg frygter, at politikerne i det kommende år kommer med flere dårlige undskyldninger for at undlade at sætte konkrete reduktionsmål på området. Undskyldninger, der fungerer som en stor stopklods i forhold til den helt nødvendige omstilling af dansk landbrug fra animalsk produktion til planteproduktion, som vi i forvejen har udskudt for længe.

Regeringen kan i forbindelse med sit udspil med fordel læne sig op ad anbefalingerne fra Klimarådet, som i en nyligt udgivet rapport har anbefalet, at alle offentlige køkkener serverer klimavenlig mad. Det vil ifølge rådet give en umiddelbar global klimagevinst på cirka 2,5 til 4 millioner ton CO2e om året, hvis alle danskere overgår til at følge de nye og mere klimavenlige kostråd om langt mindre kød og markant mere grønt.

I Dansk Vegetarisk Forening har vi i årevis kæmpet for at få en nærende, plantebaseret valgmulighed sat på menukortet i de offentlige køkkener, så folk, der gerne vil spise plantebaseret, får mulighed for det uden at skulle gå på kompromis med måltidets næringsindhold. På den helt korte bane kunne indførelsen af denne mulighed, kombineret med en målsætning om en 25 procents CO2-reduktion i 2025, være et realistisk scenarie. Det giver dog sig selv, at hvis vi som samfund skal reducere vores CO2-udslip med 70 procent i 2030, skal vi på den lidt længere bane reducere udslippet fra kosten endnu mere.

Vores primære bekymring går i denne forbindelse på, at man i det kommende år atter forsømmer at sætte konkrete reduktionsmål, eller at politikerne er for uambitiøse og sætter for vattede mål, som ikke vil give den afgørende klimaeffekt.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce