0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Politisk affaldschefs største klimafrygt: Konkurrenceudsættelsen ødelægger muligheden for CO2-fangst

Det vil være en alvorlig misere, hvis liberaliseringen af affaldsstrømme sætter satsninger på CO2-fangst over styr. Det skriver Jens Bomann Christensen, politisk chef, Dansk Affaldsforening, i debatserien ’Min største klimafrygt i 2022’.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med indgåelsen af aftalen om en klimaplan for affaldssektoren besluttede Christiansborg, at 30 procent af kapaciteten på landets affaldsenergianlæg skulle lukkes.

Da staten sidste vinter afviste KL’s plan for kapacitetstilpasning, var det allerede besluttet, at en konkurrenceudsættelse automatisk skulle træde i kraft, og at denne skulle tvinge 30 procent til at lukke.

Og lad mig tage den med det samme: Ja, vi skal selvfølgelig reducere mængderne til energiudnyttelse så meget som overhovedet muligt, men nej, vi står desværre ikke overfor det affaldsfrie samfund. Der vil også i fremtiden være affald, vi ikke kan genanvende eller genbruge.

I det seneste års tid har embedsfolkene i Klimaministeriet og Energistyrelsen gravet sig ned i arbejdet med at lave en model for konkurrenceudsættelsen. Intet mindre end tolv forskellige faglige spor skal afklares. Der er tale om forbundne kar med en voldsom kompleksitet. Fra europæiske konkurrenceregler til sikkerhed under milliardstore lån hos KommuneKredit.

Siden man indgik aftalen om en klimaplan for affaldssektoren, har virkeligheden overhalet den politiske aftale. Ikke et ord står der om CO2-fangst i aftalen.

Aktører som Klimarådet, Concito, De Økonomiske Råd – og ja, regeringen selv – peger på CO2-fangst fra affaldsenergianlæg som afgørende for at nå 70 procents-målet.

Noget af vejen er anvist med de to politiske aftaler om CO2-fangst, som heldigvis også anerkender, at kommunernes affaldsenergianlæg er nødvendige.

Men det får i sig selv ikke virkelighedens maskineri til at snurre hverken nu eller de næste 30 år. For grundlæggende er CO2-fangst et enormt fordyrende element på et affaldsenergianlæg, når dette nu skal ud i konkurrence med såvel naboanlægget som et i Polen, Sverige og så videre.

Forsinket afgiftsrapport

Samtidig er det stærkt bekymrende, at afrapporteringen fra regeringens ekspertgruppe for en grøn afgifts- og skattereform er forsinket til februar.

Er embedsværket i Klimaministeriet og Energistyrelsen tidsnok i stand til at indarbejde anbefalingerne fra ekspertgruppen i konkurrenceudsættelsen, så CO2-fangst også skatte- og afgiftsmæssigt bliver en reel mulighed? Vi føler os ikke sikre.

Det forlyder, at modellen for konkurrenceudsættelsen skal være færdig i løbet af de næste par måneder. Vi opfordrer derfor folketingspolitikerne til at sætte sig meget grundigt ind i sagerne og til hele tiden at have for øje, om man reelt opnår det med øvelsen, som man ønsker.

Ender vi med en konkurrenceudsættelse, der spænder ben for etableringen af CO2-fangst, vil det i mine øjne være en alvorlig misere.

Der må ikke være den mindst tvivl eller usikkerhed, når den færdige model præsenteres af embedsfolkene. Ellers risikerer Danmark at misse klimagevinsterne ved et af de vigtigste virkemidler i regeringens jagt på de 70 procent.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce