0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Forbud mod varmepumper er ikke vejen til grøn omstilling

Energiselskabet Ewii skyder helt forbi, når de opfordrer til at forbyde varmepumper i områder, hvor huse kan opvarmes med fjernvarme. For varmepumperne er ikke den egentlige udfordring for fremtidens elnet, skriver Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, i et debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forbyd varmepumper i de områder, hvor beboerne har adgang til fjernvarme. Det var budskabet for nylig fra energiselskabet Ewii. Forklaringen var, at varmepumperne belastede elnettet i en grad, så man risikerede nedbrud på elnettet, hvis for mange danskere valgte at installere en eldrevet varmepumpe i deres hjem.

Udfordringerne med et overbelastet elnet bliver dog ikke løst af Ewiis forslag.

Den virkelige udfordring for elnettene ligger således ikke i etableringen af varmepumper – men i langt højere grad i fremtidens behov for opladning af elbiler.

Elbiler forbruger mere end varmepumper

De senere måneder har hver anden solgte bil været enten rent eldrevet eller plug-in hybrid – en udvikling, som kun vil tage yderligere fart de kommende år. Det skal hele elnettet derfor være rustet til.

Opladning af elbiler har et langt større effektbehov end driften af varmepumper. Og med denne udvikling, nytter det jo ikke noget at foreslå forbud mod varmepumper i fjernvarmeområder – medmindre man altså også i samme ombæring vil forbyde beboerne at udskifte deres benzin- eller dieseldrevne køretøjer med elektrificerede alternativer.

Vejledning frem for forbud

Grundlæggende gælder det for elektrikerne og VVS’erne om at kunne vejlede og rådgive forbrugerne, så de vælger de (varme)løsninger, der giver bedst mening for forbrugernes privatøkonomi – og for den grønne omstilling.

Hvis der er adgang til fjernvarme, eller der er planer om fjernvarme i et område, vil kunderne typisk blive anbefalet dette. Men vilkårene for fjernvarme er forskellige, og ikke alle steder opleves fjernvarme som konkurrencedygtig i forhold til eksempelvis varmepumper.

Gennemsnitsprisen for opvarmning med fjernvarme af et standardhus på 130 kvadratmeter er ifølge Forsyningstilsynet 12.739 kroner. Det er konkurrencedygtigt med varmepumper, som ifølge Energistyrelsen kan opvarme et hus af samme størrelse for cirka 11.500 kroner inklusive service og vedligehold.

Men med et spænd på mellem 4.191 kroner og 25.893 kroner årligt er der stor forskel på at opvarme Forsyningstilsynets standardhus, afhængigt af hvor det ligger. Det er de priser, som kunderne forholder sig til.

Varmepumper anvender el, som i stigende omfang kommer fra vindmøller – men også el fra kraftvarmeanlæg, hvor der produceres både el- og fjernvarme. Til forskel fra de mange fjernvarmeanlæg, som producerer varme ved afbrænding af biomasse eller naturgas, er effektiviteten dog væsentligt højere i en varmepumpe, som producerer 3-4 enheder varme for hver enhed el den bruger.

Find den grønneste vej

Fjernvarmen kan og skal ikke løse elnettets problemer, særligt ikke hvis løsningen er at fratage boligejernes deres valgfrihed i et forsøg på at kamuflere eller udskyde de uundgåelige investeringer i vores elinfrastruktur.

I stedet bør vi i langt højere grad fokusere på at sikre en optimal udbygning af elnettet, sammen med konsekvent brug af intelligent styring af vores forbrug, så det bliver muligt at håndtere de op mod 1,5 millioner elbiler og 300.-400.000 varmepumper, der skal bruge strøm i løbet af det kommende årti.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce