Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningEnerginet har begrundet byggeriet af Baltic Pipe med, at gasledningen udelukkende vil transportere »grønne gasser« fra 2050.
Energinets direktør for gas, Torben Brabo, har for eksempel skrevet følgende i et debatindlæg i Altinget:
»På sigt skal al naturgasforbrug konverteres til enten elektriske løsninger eller grønne gasser. Således er det også vigtigt at se, hvor meget man i Norge arbejder for at dekarbonisere deres gasproduktion og -eksport, således at man frem mod 2050 alene vil transportere grønne gasser i Baltic Pipe.«
Hvad er en ’grøn’ gas?
I praksis er der ikke andre muligheder end Power to X (PtX), hvis der skal produceres »grønne gasser« i de mængder, der skal til for at holde Baltic Pipe i drift.
PtX er, når man bruger elektricitet til at producere gas eller andre brændstoffer. Den simpleste form for PtX er brint, og det er muligt, at Baltic Pipe ville kunne bygges om, så gasrørledningen kan transportere denne gastype. Det er dog hverken undersøgt, hvad en sådan ombygning vil koste, eller om det i det hele taget kan lade sig gøre.
Baltic Pipe bliver bygget til at transportere fossilgas, det vil sige metan, fra gasfelterne i Norge gennem Danmark til Polen. Metan kan produceres ved hjælp af PtX og sendes igennem Baltic Pipe uden ombygning.
Norge har ikke planer om at producere »grønne gasser«
Uanset hvilken ’grøn ga