0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danish Crown
PR-foto: Danish Crown
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Danish Crown-direktør: Data og teknologi er nøglen til bæredygtige fødevarer

Preben Sunke, COO i Danish Crown, tager dig i dette debatindlæg med gennem de komplekse processer, som deres livscyklusmodel har budt på. Det er nødvendigt med data, pointerer han.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den globale fødevaresektor står for en trejdedel af verdens CO2-udledning. I 2050 vil der være 10 milliarder munde at mætte i verden. Den bæredygtige omstilling af fødevaresektoren er en af de største og vigtigste udfordringer, verden står overfor lige nu.

Som en af Europas største producenter af kød, er vi i Danish Crown fuldt ud bevidst om vores ansvar for at drive en udvikling mod bæredygtige fødevarer. Til forskel for andre industrier kan fødevareindustrien ikke blive grøn ved at udskifte sort energi med grøn energi.

Vi arbejder med biologiske processer, så skal vi skabe en bæredygtig fremtid for fødevarer, skal vi arbejde med hver enkelt led i vores værdikæde.

Derfor var vi i Danish Crown stolte af, at vi i efteråret kunne præsentere vores nye livscyklusmodeller for vores produkter (LCA), som bygger på en omfattende og datatung model for vores køds CO2-udledning fra jord til bord.

Da der ikke er international enighed om LCA-modeller for kød skal inkludere den indirekte arealanvendelse, har vi i Danish Crown besluttet os for, at vi både vil have en A-LCA og en C-LCA model. Alt er modelleret fra bunden, og der er kun enkelte steder, hvor vi bruger sekundære datakilder, eksempelvis energi og emballage.


300 primære og yderligere hundredevis af sekundære datapunkter fra landmand til køledisk

Vores LCA-modeller inkluderer hele produktets liv fra landmanden til køledisken; fra dyrkningen af foder på markerne til foderindustrien til staldene, hvor vores køer og grise vokser sig store, til håndteringen af gylle til forarbejdningen af råvarer til aflevering af det endelige produkt hos kunder og forbrugere.

Vores LCA-model indeholder 300 primære datapunkter og er dermed en af verdens mest datatunge. De primære datapunkter har vi selv modelleret fra bunden og indsamlet fra vores værdikæde.

Udover de 300 primære datapunkter indeholder modellen yderligere hundredevis af sekundære datapunkter, som vi har indsamlet fra 2. part – de kan eksempelvis være data for energiforbrug.

Ved at kende alle datapunkter, kan vi arbejde med alle led i produktionen, følge udviklingen og sikre, at vi bevæger os mod vores mål om at reducere CO2-udledningen fra vores kød med 50 procent i 2030 og blive klimaneutrale i 2050.

Forskel på kvæg og grise

De største emissionskilder fra produktionen af kød kommer fra marken og stalden – fra foder, staldsystemer og gyllehåndtering.

Et af datapunkterne i vores LCA-model er metan, som opstår når fodret omsættes i dyrets fordøjelseskanal. Metan bliver dannet, når organisk stof bliver nedbrudt under iltfrie forhold ved hjælp af metan-dannende bakterier i for eksempel vommen.

Produktionen af metan fra enterisk fermentering er forskellig mellem dyregrupper, men den største udledning kan henføres til drøvtyggere såsom kvæg. For at kvantificere udledningen af metan har vi anvendt den nyeste standardmodel fra IPCC.

Udledningen af metan fra grise er ubetydelig. Foder er derimod den største kilde til emissioner i griseproduktionen. I vores LCA-model har vi skruet gevaldigt op for detaljeringsgraden og inkluderet beregninger af både direkte og indirekte effekter af arealanvendelse til foderproduktion. Foderproduktionen er et af det mest komplekse elementer i vores LCA-model og alt foderdata er primære data fra vores andelshavere.

Gylle er komplekst

Dyrene udnytter næringsstofferne fra foderet, men der vil være overskydende næringsstoffer, der bliver udskilt med gyllen, og et andet væsentligt datapunkt er dermed emissionsberegningerne fra gyllehåndtering, som også er en af de mest komplekse dele i vores LCA-model med omkring 90 primære datapunkter og mere end 300 sekundære datapunkter alene for gyllehåndtering.

Gødningshåndtering på bedrifterne er en kilde til udledning af metan og lattergas, som er langt mere potente drivhusgasser end CO2. Hvor meget metan og lattergas, der udledes fra håndteringen af gylle, afhænger blandt andet af opbevaringstemperatur og adgang til ilt under lagring.

Desuden kan emissionerne påvirkes af miljøteknologier såsom separation, biogasbehandling og gylleforsuring. Gylleforsuring er for eksempel en kendt teknik, hvor man tilsætter en syre (for eksempel svovlsyre) til gyllen for at sænke pH-værdien, som hæmmer de metanproducerende bakterier og fordampning af ammoniak.

Landmandens initiativer i forhold til gyllehåndtering bliver dermed håndteret inde i LCA-modellen.

Når dyrene forlader stalden og produkterne skal forædles, har vi i de nye modeller udvidet systemafgrænsningen og inkluderet vores forædlingsfabrikker. På den måde kan vi regne på aftrykket på en række strategiske produkter såsom bacon, peperoni, flæskesteg med mere.

Modellen for forædlingsfabrikkerne indeholder 85 primære datapunkter, der dækker alt fra energiforbrug til emballage, vandforbrug, rengørings- og frysemidler.

Bæredygtige fødevarer er en af de største, vigtigste og også komplekse udfordringer, som verden står overfor lige nu.

I Danish Crown tror vi på, at data og teknologi er nøglen til en bæredygtig fremtid for fødevarer. Vi er derfor stolte af, at vi har en LCA-model med i alt over 300 primære datapunkter og yderligere hundredevis af sekundære datapunkter, som vi glæder og til at dele med hele verden, så vi sammen kan bevæge os mod en mere bæredygtig fremtid for fødevarer.

Deltag i debatten – her kan du læse vores tips og formalia eller send det med det samme til debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere