0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tom Jersø
Foto: Tom Jersø
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Ejendomsudvikler: Skal vi fortsat bo på samme antal kvadratmeter, kræver det et CO2-loft på 1,8 kilo per kvadratmeter

Begynder byggebranchen at bruge de planetære grænser som målestok for bæredygtighed, bliver regnestykket pludselig simpelt, men klart. Det skriver medstifter af Home.Earth Kasper Guldager i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvad er de reelle grænser for bæredygtighed i byggeri, og hvordan prioriterer vi mellem forskellige bundlinjer? Kompleksiteten er overvældende, og oftest er det den laveste fællesnævner, som sætter barren. Udfordringerne er store, og fremdriften for langsom – i hvert fald når vi taler om bæredygtighed i absolut forstand.

For at bidrage til branchen er vi i Home.Earth med til at udvikle en open-source model for socialt, økonomisk og planetært byggeri, som vi kalder ’Byggeriets Doughnut’. Modellen er baseret på de planetære grænser – for vi har kun én jord. Opgaven er støttet af Realdania, og metoden skal udvikles af førende forskere i samarbejde med de mest ambitiøse rådgivere.

Vores vision er at skabe socialt inklusive byer og bygninger med positive aftryk på klimaet med cirkulært ressourceforbrug og øget natur og biodiversitet.

Bæredygtighed skal være et absolut begreb

Med Forbrugerombudsmandens nye retningslinjer kræver bæredygtighed dokumentation. Med andre ord er det nu slut med at markedsføre byggeri som bæredygtigt, hvis det ikke kan måles og vejes. I Home.Earth vil vi bruge de planetære grænser som vores målestok.

Det interessante ved at arbejde med de reelle grænser for klodens ressourcepres er, at vi opererer med absolutte værdier for, hvad man kan – og ikke kan – kalde bæredygtigt. Det er ikke et spørgsmål om at levere til sølv, guld eller platin, eller arbejde efter 2030- eller 2050-mål.

I stedet er spørgsmålet simpelt, men klart: bidrager det pågældende byggeri positivt eller negativt til en bæredygtig planet med plads til alle – inklusive fremtidige generationer?

En model udviklet af eksperter fra teori og praksis

Home.Earth udvikler ’Byggeriets Doughnut’ i samskabelse med en bred gruppe af forskere, eksperter, tænketanke og rådgivere for at sikre en metode, der er praktisk at anvende for resten af branchen.

Med på holdet har vi ledende forskere fra Build ved Aalborg Universitet, Quantitative Sustainability Assessment-gruppen på DTU og Stockholm Resilience Centre. På rådgiverfronten, deltager Tegnestuen Vandkunsten, Effekt, Sweco og SLA Landskab. Green Building Council Danmark sikrer, at modellen er forankret i branchens behov, og Realdania muliggør projektet med 4,3 millioner kroner i støtte.

Vi kalder metoden for Byggeriets Doughnut, inspireret af den britiske økonom Kate Raworth, som i 2012 visualiserede sin økonomiske model med en rund doughnut. Doughnut Økonomi er en ny økonomisk model for samfundet, som tager højde for grænserne for jordens miljømæssige belastninger ved at inddrage principperne om planetære grænser, som er udviklet af Stockholm Resilience Center.

Modellen visualiseres ved en doughnut med ydre og indre grænser, hvor det sunde samfund befinder sig mellem de to grænser. Falder man uden for doughnutens grænser, indikerer det, at man belaster miljøet og klimaet hårdere end jorden over tid kan klare. Skyder man under, og rammer hullet i midten, betyder det, at man ikke har formået at understøtte et socialt ansvarligt samfund. Doughnutens indikatorer er dermed både planetære, sociale og økonomiske.

Vi skal bygge bedre og bo mindre

CO2 er den nye valuta og målestok for byggeris klimamæssige aftryk – og det er også måleenheden i den nye, nationale strategi for bæredygtigt byggeri, som træder i kraft næste år. Strategien lægger op til en CO2-grænseværdi som starter på 12 kilo CO2e per kvadratmeter om året med en frivillig bæredygtighedsklasse på 8 kilo.

Men med det gennemsnitlige antal kvadratmeter en dansker bor på – som er blandt de højeste i verden – viser vores indledende analyser, at vi skal vi helt ned og bygge til omkring 1,8 kg CO2 per kvadratmeter per år, hvis vi vil fortsætte med at bo på det samme antal kvadratmeter.

Det mest effektive, vi kan gøre, er at bygge bedre og bo mindre. Det er en løsning, der kræver en ændring i vores mindset. I Home.Earth mener vi, at den ændring er nødvendig, og vil gøre, hvad vi kan for at bidrage – blandt andet ved at vise, at man kan bo fantastisk på mindre plads, samt udvikle boliger med en variation, som svarer på tidens forskellige livsmønstre og boformer. Vi tror på mindre boliger og mere fællesskab.

For at den grønne omstilling kan blive en realitet, skal hele branchen og omverdens krav gå denne vej. Bygherrer skal efterspørge byggeri og løsninger, som er absolut bæredygtige. Home.Earth kommer til at vise vejen, men den reelle forandring kommer først, hvis vi kan inspirere andre til at gå samme vej.

Derfor er metoden åben og bliver publiceret og delt i starten af næste år. Home.Earth arbejder ikke med copyrights, men med ’rights to copy’, så vi håber meget, at modellen kommer til at møde opbakning og anvendelse blandt branchens aktører.

Dette indlæg har også været bragt i Byrumsmonitor.dk

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce