0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

European Energy: Flere hænder og fokus i Energistyrelsen kan booste grøn strøm fra kystnære havvindmøller

Giv Energistyrelsen flere kræfter og stil samme krav til fremdrift, som energiselskaberne også mødes med, skriver Andreas Karhula Lauridsen, head of offshore wind hos European Energy, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hos European Energy har vi netop fejret 10-års jubilæum for vores to kystnære havvindmølleprojekter Jammerland Bugt og Omø Syd.

Ikke at der for alvor var noget at fejre, for stod det til os havde vi helst set, at der allerede for flere år siden havde stået havvindmøller begge steder.

Det har vist sig noget mere omstændigt end forudset at udvikle vindmølleprojekter inden for rammerne af Åben-dør ordningen.

Den ordning var ellers tiltænkt at give mere fleksible rammer til at etablere havvind uden for de statslige udbud. Men det er ikke for sent at sikre, at Åben-dør ordningen kan genvinde noget af den oprindelige pondus, som var tiltænkt fra politikernes side.

Hos European Energy ser vi i hvert fald stadig ordningen som interessant i forhold til at sikre markant mere grøn energi og til at understøtte elektrificeringen og de nye ambitiøse Power to X-ambitioner, som regeringen og Folketinget har lagt for dagen.

Allerede nu ligger der ansøgninger for knap 3 GW havvindmøllekapacitet, hvoraf en stor del af disse kan realiseres på få år, især hvis der fra politisk side afsættes større ressourcer til at fokusere og sagsbehandle projekterne.

Styrket Energistyrelse og fremdriftkrav

Vi vil mene, at vi med ekstra hænder i Energistyrelsen kunne få rullet flere havvindmølleprojekter ud over rampen inden for de næste 3-4 år.

Det kunne med fordel også understøttes af konkrete tidsfrister for sagsbehandlingen. Som udviklere af Åben-dør projekter bliver vi selv mødt med fremdriftskrav for udviklingen af vores havvindsprojekter. Det betyder, at vi ikke kan nøle med projekterne, men aktivt skal drive projekterne fremad.

Samme tilgang burde indføres for danske myndigheder, så der ikke går længere end maksimalt fem år, fra første ansøgning sendes ind og til, at havvindmøllerne står og snurrer ude på havet – med mindre selvfølgelig, at miljøundersøgelserne påviser betydelige miljøhensyn, som umuliggør projektet.

Det er vores indtryk, at der for statens egne projekter typisk ikke går længere end to år fra start, og til at alle miljøgodkendelser ligger klar til at bygge projektet. Hvorfor ikke have samme ambition for de private havvindprojekter?

Der foreligger allerede krav fra EU’s andet direktiv for vedvarende energi (VEII) om at indføre tidsfrister for, hvor længe sagsbehandling af vedvarende energiprojekter må vare, så vejen burde være brolagt.

Et sted at ’spare tid’ i sagsbehandlingen kunne for eksempel være at samtænke loven om vedvarende energi med miljøvurderingsloven.

Fra grim ælling til svane

I dag skal havvindprojekter sagsbehandles efter to forskellige love, hvilket medfører uhensigtsmæssigt tab af tid, når hørings- og klagefrister for samme projekt fordobles for at leve op til forskellige love.

Endelig bør de danske myndigheder i langt højere grad udvise fleksibilitet for at tilpasse Åben-dør-projekterne til den generelle udvikling, som finder sted inden for især vindmøllers størrelser.

Sidste år måtte vi droppe planerne om at udvikle havvindmølleprojektet ved Mejl Flak, fordi totalhøjden på 150 meter ikke måtte fraviges. De 150 meter var fastsat efter den tids højeste vindmøller. I dag er vindmøller tæt på dobbelt så høje.

Ved bare at tillade en fleksibilitet på et par meter ville vi alligevel have kunnet etablere projektet og inden for få år sendt støttefri grøn strøm ind på Aarhus havn til gavn for lokale virksomheder og borgeres behov for den grønne energi.

Vi ønsker fortsat at bidrage med en effektiv udnyttelse af den grønne energi på havet, og vi mener, at Åben-dør ordningen kan give god mulighed for det. Med politisk fokus på sagen er vi sikre på, at vi kan tage ordningen under kærlige vinger fra at være en grim ælling til en smuk svane, som sikrer den grønne omstilling flyvehøjde i de kommende år.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klart, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce