0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Frihedsenergien bliver svær at skaffe, når politikerne ikke prioriterer uddannelsen af grønne faglærte

En række velkendte greb kan sikre de kompetencer, som er nødvendige for at elektrificere og udfase gas, skriver uddannelsespolitisk konsulent Andreas Lundberg Petersen, Tekniq Arbejdsgiverne, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vedvarende energi er frihedsenergi,« lød det fra Tysklands finansminister Christian Lindner. Herved italesatte Lindner den grønne omstilling som værende en central del af vores forsvarsstrategi i Europa.

Skal vi i Danmark gøre os fri af russisk gas og olie, kommer de grønne faglærte, såsom elektrikere, VVS’ere, smede og industriteknikkere, til at spille en afgørende rolle. Vi har derfor behov for at prioritere grønne erhvervsuddannelser og efter- og videregående uddannelser.

Krigen i Ukraine har blandt andet sat gang i udfasningen af private gasfyr, som har medført en acceleration af opsætningen af varmepumper, og flere vil kobles på fjernvarme. Dette har kun øget behovet for flere grønne faglærte, og i en tid med mangel på arbejdskraft kræver det en særlig indsats fra politisk side for at sikre fremtidens grønne faglærte.

Bonus virker

Først og fremmest ville en indførelse af en tilskuds- eller bonusordning for at uddanne lærlinge inden for de grønne erhvervsuddannelser sikre, at flere virksomheder uddanner grønne faglærte. Vi så tilsvarende tiltag under Corona-krisen med ’lærlingepakken’, hvor andelen af grønne lærlinge steg. Så vi ved, det virker.

Et andet forslag omhandler opkvalificeringsforløb af ledige. For at udnytte de nuværende grønne faglærte mest effektivt, kan de mere simple montageopgaver foretages af andre. Derfor er opkvalificeringsforløb, som kan kvalificere ledige til montageopgaver, en fantastisk idé.

Der er allerede udarbejdet opkvalificeringsforløb såsom kabelmontør og rørmontør, men der er behov for at arbejdsmarkedkontorerne og jobcentrene i samarbejde med erhvervsskolerne opretter disse bredt i hele landet.

Politikerne burde derfor gøre det mere økonomisk fordelagtigt for erhvervsskolerne at afholde disse forløb. Dette vil også medføre en større national udbredelse af forløbene.

Presset i bund

Jeg bliver også nødt til at komme med et opråb omkring den kritiske situation på elektrikeruddannelsen. Det er en uddannelse, som står allerforrest i den grønne omstilling og frigørelsen af russisk energi. Alligevel nøles der, når det kommer til investeringer af det mest fundamentale: uddannelse.

Elektrikeruddannelsen er i dag presset i bund, og det betyder, at eleverne ikke får tilegnet sig de kompetencer, som det danske samfund har behov for i kampen om frigørelse af russiske gas og den grønne omstilling.

Som det er i dag mangler uddannelsen helt konkret mere undervisningstid i Internet of Things, data- og cybersikkerhed, kompetencer til at bistå den grønne omstilling, heriblandt bæredygtighed via elektrificering, intelligent anvendelse af installationer samt blokprogrammering.

De politiske og økonomiske prioriteter i uddannelsen er ikke fulgt med. Der er en bred enighed fra både politikerne, embedsværket, skolerne, det faglige udvalg, lærlingene og virksomhederne om behovet for at forlænge uddannelsen med fem uger, alligevel er intet sket.

Det er altafgørende, at der fra politisk side bliver prioriteret grønne erhvervsuddannelser, som skal sikre Danmarks uafhængighed af russisk gas og samtidige fremme den grønne omstilling.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce