0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Energinet
Foto: Energinet

Ved Revsing i Vejen Kommune er Energinet allerede i gang med at udbygge el-infrastrukturen med to store bygninger og omformerstation til den kommende elforbindelse mellem Danmark og England. Et tilsvarende stort anlæg kan være på vej, hvis Energiø Nordsøen også skal kobles på elnettet i Revsing

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Borgmester og energiformand: Danmark kan mere uden flaskehalse i PtX-energisystemet

Grøn strøm og adgangen til CO2 til PtX-produkter er to mulige flaskehalse, skriver Christian Motzfeldt, bestyrelsesformand i Triangle Energy Alliance og Frank Schmidt-Hansen (K), borgmester i Vejen, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Før påske kom en fremragende nyhed fra Energinet, der udpeger Trekantområdet som placering for den helt store stikkontakt til grøn strøm fra den kommende Energiø i Nordsøen.

Ved at føre strømproduktionen ind i landet ved Revsing i Vejen Kommune eller Landerupgaard i Kolding Kommune er der gode transmissionsmuligheder via højspændingsnettet mod nord/syd og øst/vest, og Energinet eller elnet-ejerne kan nemmere prioritere investeringerne i elnettets kapacitet, hvor behovet bliver stort.

Som i Trekantområdet, hvor det er helt afgørende, at det veludviklede PtX-samarbejde mellem kommuner og virksomheder har udsigt til massiv opskalering af tilgængelighed til vedvarende strøm.

Når strømmen i de helt store mængder kommer tæt på Trekantområdet, vil det både give strøm til elnettet, selvfølgelig, men det vil også få stor betydning for mulighederne for at omdanne de store mængder grøn el til brint og grønne brændstoffer, hvilket vi allerede er i fuld gang med at udfolde.

Trekantområdet har i forvejen en ideel energiinfrastruktur, som udnyttes og bygges videre på, og et decideret PtX-økosystem er en realistisk målsætning. Men det kræver vedvarende strøm og rigtig meget af det.

Nationale og lokale investeringer i ny energi-infrastrukturer skal naturligvis tænkes sammen med de eksisterende infrastrukturer, hvor Trekantområdet allerede har en stærk kombination af infrastrukturer på el, gas, olie/jetfuel, fjernvarme, havne, transportcentre for både vej- og jernbanetransport og ikke mindst Danmarks næststørste lufthavn i Billund.

Tilslutningen af kablerne med havvindstrøm fra Nordsøen i Trekantområdet betyder, at vi er sikret god adgang til grøn strøm og får derfor kraftig medvind til en af den grønne omstillings helt store udfordringer, nemlig udfasning af fossile brændsler fra den tunge transport.

Grøn strøm direkte i Trekantområdets elnet vil sætte turbo på vores PtX-samarbejde og styrke mulighederne for hurtigt at få prisen på slutprodukterne ned.

Når så mange brancher er tæt knyttet sammen i PtX-synergier, så skaber det en kædereaktion af flaskehalse, hvis vi mangler grøn strøm.

Yes in my backyard

PtX - partnerskabet i Trekantområdet, Triangle Energy Alliance (TEA), er nået langt med at forene kræfter blandt Trekantområdets kommuner og virksomheder, som tilsammen har den unikke kombination af ekspertise, tekniske anlæg og energiinfrastruktur til produktion af grønne brændstoffer.

Og det er sektorkobling, der skaber resultaterne på tværs af kommuner og virksomheder. Det er et begreb, vi alle skal vænne os meget grundigt til og få helt ind under huden i modsætning til kasse- og silotænkning.

Vi har store forventninger og ros til klima- og energiudspillet, Danmark kan mere II, som vil mangedoble produktionen af vedvarende strøm, men det giver en udfordring, at den helt store kapacitet for vedvarende strøm fra energiøen til grønne brændstoffer tidligst er tilgængelig fra 2030.

Den brændende platform har været varm i årtier, og nu er den i fuld lue. Derfor kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det også er at øge tempoet, herunder etablering af landvindmøller og solcelleparker, men KL har også efterspurgt et særdeles værdifuldt initiativ, som vi kun kan støtte, nemlig energiøer til lands.

Dels fortættes energiproduktionen og synergi i distribution, men det giver også bedre samspil med lokalområderne, hvis de får mulighed for at få en større økonomisk andel i VE-projekterne, så det kommer lokalområderne til gode.

Det er et rigtig godt, konstruktivt forslag, som imødekommer den nødvendige kulturelle udvikling på nuværende tidspunkt, nemlig yes in my Backyard. Mere af det.

Hvis vi kan blive enige om, at hensyn til natur og miljø ikke skal sættes over styr, og at vi samtidig har et samfundsbehov for at rykke hurtigere på den grønne omstilling ved at forankre VE-produktion i lokale energiøer på land, så har konceptet en stor fremtid foran sig.

Vi er nødt til at få de borgere, der skal leve med de gener, vi ikke helt kan undgå, med i planlægningen, og de skal have substantiel adgang til økonomiske fordele ved at gå med i projekterne. Ikke bare håndører.

Det ville også være en ærværdig anerkendelse af vindmøllens udvikling og tidlige eksperimenter med lagring, da Poul la Cour udførte sine eksperimenter og prototyper på Askov Højskole i Vejen. Det kan man da kalde cirkulær økonomi.

Pas på kulstoffet

For at kunne lykkes med at lave grønne brændstoffer, er det ikke nok med grøn el til at producere brint. Brint kan bruges direkte til visse formål, for eksempel industrielt eller til tung vejtransport, hvor Everfuel og ADP/Taulov Dry Port lige har meldt ud af Danmarks største brinttankstation etableres i Taulov.

Men for at kunne løfte på de helt svære dele af den grønne omstilling, for eksempel flytransport, skal der også tilsættes kulstof. Også her har Trekantområdet en styrkeposition. Dels i form af store kilder til kulstof, dels i form af havnefaciliteter til indskibning af kulstofholdige restprodukter fra land- og skovbrug, og endelig i form af raffinaderiet Crossbridge Energy Fredericia. Med raffinaderiet har vi allerede en af de kommende storskala PtX-fabrikker, som Danmark har brug for.

Men det er også vigtigt at overveje den rette balance mellem lagring og udnyttelse, for ellers bliver den allermest lettilgængelige kulstofressource på CO2-form fra industri og kraftvarmeværker en mangelvare.

Samtidig er der overvejelser omkring etablering af et sammenhængende nordeuropæisk brintnet, som dels baseres på omlægning af eksisterende gas-infrastruktur nær ved Revsing, dels på nye rørledninger, hvor et dansk overskud af brint vil kunne eksporteres til et stort tysk brintmarked eller anvendes til forskellige PtX-formål i Danmark.

Det er vores ønske, at Energinets udmelding om placering af omformerstationen for energien fra Nordsøen i Trekantområdet, også skal tænkes ind i CO2-analysearbejdet og overvejelserne om etablering af en brintinfrastruktur, således at hensyn til dels at kunne lagre kulstof balanceres med behovet for at kunne anvende kulstof til brændstoffer.

Generelt efterspørger vi, at nationale investeringer i energi-infrastruktur er gearet til at understøtte både eksisterende synergier, men ikke mindst nye synergier blandt velvillige kommuner og virksomheder. Og det hele starter med at sikre tilstrækkelige mængder strøm.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere