0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Per Folkver
Foto: Per Folkver
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@klimamonitor.dk

Debat: Stop Danmarks skjulte og destruktive blå skovrydning

Stop bundtrawl inden 2025, skriver Ungeklimarådet i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Skal vi lade fortidens usynlige fejl påvirke fremtidens muligheder?

At slæbe tunge net og kæder over en fredfyldt havbund med plante og dyreliv, kan i store træk sammenlignes med skovrydning. Her er ødelæggelserne bare usynlige for den normale dansker.

Forestil dig en eng med massere af biodiversitet blive omringet af et inferno af net og kæder, som tager alt liv med sig. Sekunder efter er der bare gold bund tilbage, som bedst kan sammenlignes med en næringsfattig pløjemark.

Ikke at forglemme den CO2, som er bundet i de øverste sedimentlag på havbunden. Den er nu på vej op gennem vandsøjlen og ud i atmosfæren.

Hvis ovenstående blev pitchet som en idé til et nyt dansk erhverv i foråret 2022, vil ikke én eneste ting i denne idé flugte med tidens ånd.

Og af den grund er ungdommen ude!

Forkerte argumenter

Vi skal selvfølgelig have mad på bordet, og historisk set har bundtrawl været en fantastisk løsning på datidens udfordringer. Men lad os ikke falde for to af det 21. århundredes mest anvendte argumenter mod nytænkning, nemlig ’for sådan har detaltid været’ og ’vi har postet helt vildt mange penge i det, så det bliver alt for dyrt at stoppe.’

Men hvor skal maden så komme fra? I Danmark har vi allerede en mærkning på naturskånsomt fanget fisk, licens 901.

Kampagnefoto for mærkning på naturskånsomt fanget fisk, licens 901.

Fisk og skaldyr, som ikke opnår denne mærkning, skal, indtil det bliver ulovligt, betale for genopretning af havmiljøet. Det skal sikre, at bundtrawl ikke bliver billigere end naturskånsomt fiskeri.

Der findes masser af muligheder for at dyrke og bruge havet på langt mere bæredygtige måder. Pelagisk trawl, bundgarn, flydegarn, snurrevod, ruser eller dyrkning i vandsøjlen af muslinger, østers eller tang, er alle muligheder som skåner havbunden, dyrelivet og CO2-regnskabet.

Teknikkerne findes, vi skal blot bruge dem, derfor anbefaler vi en hurtig og effektiv udfasning af Danmarks nok mest destruktive erhverv. Vi skal ikke blot stoppe, vi skal også hjælpe naturen på vej.

Stenmangel

Det er langt fra nok, at vi stopper de skadelige aktiviteter på havet. Vi skal også udbedre skaderne. Fra 1900 til 1999 har stenfiskeri fjernet 8,3 millioner kubikmeter sten fra primært de kystnære områder ud til 10 meters vanddybde, hertil skal lægges de mange ton sten bundtrawl har fjernet. Hver enkelt sten har skabt liv for havets dyr og planter. De steder er nu væk.

Derfor skal vi fra i dag sætte turbo på genopbyggelsen af stenrev, samtidig med at vi udfaser de skadelige aktiviteter i havet.

Vi er i 2022, og vi ved med sikkerhed, at havet er en fantastisk ressource i klima- og biodiversitetkampen. Nu mangler vi bare, at der bliver taget politisk ansvar.

Er det ikke skræmmende nok, at havbiologer som Jens Peder Jeppesen fra Øresundsakvariet anbefaler at sænke skibe, så der skabes gemmesteder, levesteder og generelt bedre biodiversitet i havet? Vi er altså kommet til et punkt, hvor fagpersoner anbefaler at smide affald i havet for at modvirke de seneste 100 års destruktive opførsel – og selv dette har ikke fået politikerne til at tage ansvar.

Så kære politikere, selv om konsekvenserne af bundtrawl ikke er så nemme at se, så tag ansvar for havmiljøet og forbyd bundtrawl, det vil sikre en fælles bæredygtig fremtid.

Hvis man af uransagelige årsager stadig mener, at bundtrawl er en god idé, så er en klar anbefaling herfra, at det er på høje tid, at du finder dykkercertifikatet frem og får fyldt 200 bar på flasken. En lille advarsel, sæt ikke forventningerne for højt.Oplevelserne du havde på din seneste dykkertur til Middelhavet er uendelig langt væk på dette tidspunkt.

Deltag endelig i debatten – her kan du læse vores tips og formalia.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast, mail det meget gerne til: debat.klimamonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce